Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Montáž bodovky s LED žárovkou

Od: craft* odpovědí: 13 změna:

Zdtavím, koupil jsem si výklopné bodovky, třeba tyhle:

elektro-paloucek.cz/...

k tomu jsem zakoupil zse jinde patice GU10 a LED žárovky asi jako tahle:

led-diodoveosvetleni.webn/...

Když ale tu žárovku dám do té bodovky, tak se mi ten jistící drátek dotýká těch čipů na žárovce, protože ta nemá žádné krycí sklíčko. Jak to má teda být? Nebo to nevadí? Nezkratuje se nic?

doplněno 23.03.12 16:04:

Ty LEDky jsou na 220V.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

b3art*
hodnocení

0x

Ahoj,

němelo by to tak být, ale když ti to tak vychází a dotýká se ten jisticí drátek té žárovky, tak to ničemu nevadí.

Vždyť se toho taky rukou dotýkáš (např. při montáži).

craft*
hodnocení

Nojo, ale já se toho nedotýkám, když je to pod napětim. Mám právě obavu aby se to nezkratovalo až to zapojim do 220V.

b3art*

Není se čeho bát :) Zapoj 1 a zkus a uvidíš, že jsem měl pravdu :)

hodnocení

0x

Nic se nestane, klidně to tak může být.

Ve předu na těch LED neni 230V ale nižší

takjan*

Nenůže to tak být. Bodovky jsou určeny na 12V. Nemají šroub na připojení ochranného vodiče. Tkže jen tak dál!

craft*
hodnocení

Na krabičce těch bodovek je nakresleno, že se dají používat i s 220 V, akorát se musí dokoupit patice GU10.

Ano, běžně jsou opravdu led žárovky přímo na 230V. Takže směle do toho, nic se nestane.

repkin*

no .. tomu bych moc nevěřil, jako US redukce ze 110 na 230V

doplněno 23.03.12 20:04:

ale třeba se pletu, už dlouho nedělám v oboru *nevi*

lui*
hodnocení

0x

V tom prvním odkazu je ale jasně napsáno, že svítidlo NENÍ homologováno v ČR pro 220V, pouze pro 12V.

Zakázat Vám to nikdo nemůže. Je to na Vaši zodpovědnost.

craft*

No na tý krabičce je to zobrazeno jako normální možnost, buď 12, nebo 230V. To že to není u nás homologováno ještě neznamená, že by to mělo být nebezpečné a naopak. V zemi, kde 13 let solíme žrádlo posypovou solí a žádnýmu úřadu to nevadí...

No ale to není předmětem tohodle dotazu. Chtěl jsem vědět, jestli nevadí tý LED žárovce, že se přímo nechráněných čipů dotýká ten jisticí drátek, nebo jestli jsem neměl ještě koupit nějaké krycí sklíčko, nebo podložku. Vypadá to, že ne, tak snad je to OK.

opredat
hodnocení

0x

Chcete si kazit oci? 21stoleti.cz/... jinak na netu je toho v anglictine vice.

orffeus

Já bych to tak nedramatizoval... ono články se někdy musejí psát tak provokotivně, aby se vůbec četlo a kupovali časopisy a bylo nad čím diskutovat. Moderní věk jde s dobou a k tomu LED určitě patří, viz. elektrotrh.cz/...

opredat

Kdyz uz i WHO vydalo doporuceni-omezeni ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]