Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Forma bydlení - co zvolit?

Od: heterak® odpovědí: 21 změna:

Je mi 25 let a potřebuju si najít nějaké bydlení. Moje výplata měsíčně je 15000kč. Budu bydet sám. Co bude za x let nevím.

Co mi navrhujete za bydlení a financování? Na účtě 100 000,-kč

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

1x

Za těchto podmínek bych zatím volila slušný nájem menšího bytu. I když jsou výhodné podmínky pro hypotéku - nešla bych zatím do dluhů. Ale určitě bych se zajímala o vyhlášené dražby. centralniadresa.cz/... a nebo zde: portaldrazeb.cz/...*klik* Bude jich čím dál více, jejich počet neustále roste a ceny půjdou dolů - stejně jako u ostatních nemovitostí. Nakonec není nemožné, že vaše budoucí přítelkyně může mít zajištěné bydlení a nebo do toho půjdete spolu. Třeba i se stěhováním do jiného koutu republiky. Takže podle mne - zatím nájem. *tuc*

doplněno 22.03.12 18:21:

Na první pohled se samozřejmě zdá výhodnější pořízení si vlastního bydlení. Ale počítejte s tím, že do vlastního bytu musíte počítat s financemi na údržbu a modernizaci bytu i obytného domu a nebo i s daněmi a poplatky. To u nájemního bytu je záležitost majitele - mimo běžné drobné údržby.No a tyto výdaje se razantě zvyšují, možná víc než nájmy. Musím přiznat, že já i celá moje rodina bydlí ve vlastním. Ale to nejen díky preferenci vlastního bydlení - všechny volné finance se vrážely do bydlení , ale i díky pořízení bydlení už i u našich předků. *tuc*Na vysoké zadlužení je dosti nejistá doba. Ale pokud máte slušnou jistotu zaměstnání a asi i více odvahy než já, tak to už je jenom na vás, jak se rozhodnete. V každém případě držím palce! *placni*

hodnocení

V Brně se právě pohybuje nájem slušnýho (stačil by mi i neslušný :) ) menšího bytu cca 5000,-kč

Kdybych šel do hypotéky tak bych platil např. 6000kč měsíčně po dobu 30 let ( při hodnotě bytu 1 200 000,-kč)

To mi právě přijde srovnání hypotéky a pronájmu finančně totožné.

Kdybych šel do hypotéky a ten byt třeba za 5 let prodal,tak se peníze které jsem do toho vložil vrátí ne? To mi přijde daleko rozumější. (neříkám že se mi vrátí všechno) Nebo se pletu?

doplněno 22.03.12 16:32:

Nehledě na to,že výše nájmů se může v průběhu několika let měnit.

Ale určitě ne směrem dolů,nýbrž nahorů. :(

gredy*

Je to dáno mnoha dalšími okolnostmi (jaký je váš obor, váš věk, zdravotní stav, délka fixace u hypotéky a pod.), ale v podstatě si myslím, že vaše poslední zmíněná úvaha je naprosto správná. Nájem je řešení jen na nějakou kratší dobu ale rozhodně ne na dožití.

gredy*

Je velice obtížné, ne-li nemožné porovnávat dvě řešení na bydlení, když nejsou konkrétní. Může být podnájem s nerudným a nekomunikativním majitelem, může být bydlení v paneláku s vyměněnými stoupačkami a rozvody, vyměněnými okny, vyzděným jádrem a t.d a tudíž dalšími náklady na modernizaci zanedbatelnými. Může být všechno ale i naopak. Takže rada je opravdu těžká a rozhodně bude vždy záležet na konkrétní nabídce.

repkin*

Pouvažoval bych např o bydlení s přáteli a skládat se na nájemné, mezitím k těm penězům co máte můžete našetřit něco víc a až na to přijde čas, budete mít i na byt.

Jako příklad: kamarád takhle bydleli v 4+1 ve 3 lidech, v Praze, dohromady nájem 14.000,- se vším všudy, bez jídla, což je +/- 4.600,-Kč/os/měs. což si myslím, že je na Prahu hezké.

buss
hodnocení

1x

Levný pozemek a pořídit si mobilheim, či maringotku...

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Jestli se i já můžu připojit s nějakou radou a životníma zkušenostma. Tak říkám. Nikdy s nikým nejdi do holportu! Bojuj sám za sebe.! Bydlení je velice vážná a nákladná věc. Jak ti tady paní radila , že se třeba nastěhuješ k nějaké přítelkyni, tak se nastěhuješ budeš tam vrážet peníze, za pár let tě vyhodí a nemáš nic. Ani bydlení , ani prachy. A nebo bydlení s kamarády . Oboje je nejlepší cesta k tomu stát se bezdomovcem.Pokud si najdeš holku , tak se může přistěhovat , přispívat na nájem , ale bude to jenom tvoje. Asi bych si na tvém místě pořídil 1+1 na hypotéku s fixací s tím , aby ten byt byl potom dobře prodejný , kdybych se později rozhodnul jinak. Pár let zabral , abych při konci fixace splatil co nejvíc. Pokud na to nespícháš , tak nemovitosti jdou dolů. Vždycky musíš mít nachystanou náhradní variantu (co kdyby). Musíš mít nějakou vizi a za tou pevně jít. Já jsem začínal s nulou, jeden čas jsem bydlel i v lese v autě , ale šel jsem si za svým a dnes mám krásný nový barák. Tak že vím o čem je řeč. Kousíček od Brna jsou 1+1 už za 850 000 ,- Přeji hodně zdaru a drž se .

hodnocení

0x

Byty v Praze. Moje úvaha. Koupení bytu 1+1. Měsíční splátky do banky, pojištění bytu, ( při půjčce, musí být byt pojištěn) nájem + Inkaso. Základní vybavení nového bytu. Dále se musí počítat s tím, že může přijít nemoc, ztráta zaměstnání, nebo menší plat. Na zajištění toho všeho, se mi zdá účet 100 000,- Kč, jako rezerva málo. Pronajmout si zařízenou garsonku, kde se nemusí nic vybavovat, dál si šetřit a sledovat ceny bytů. Jdou pěkně dolů. Praha 9, je na nejnižší cenové hladině.

Nebo si půjčit na 2+1 byt, jeden pokoj pronajmout, aby vám podnájemník platil splátky na byt. Pak budete bydlet ve svém, sice s nájemníkem, ale ten by vám zajistil, že platby do banky nebudete muset platit vy. Váš život by se moc nezměnil, dál můžete šetřit a zařizovat si vlastní byt, který vám zůstane. Jen má úvaha.

hodnocení

Díky všem za oporu a za vaše názory.

Je vidět,že co člověk to jiný názor.

Aáách jo,zasr.ný bydleni :(

hodnocení

Ještě jedna úvaha:

Kdybych si koupil byt za 1 100 000,-kč na hypotéku a měsíčně platil 5300kč po dobu 25 let a rozhodl se,že ten byt za 5 let prodám,vrátí se mě zpátky peníze co jsem do toho vložil?

Zaplatil bych tedy částku za těch 5 let 320 000,-kč.

doplněno 23.03.12 23:18:

O tohle mi právě jde,jestli se mě to finančně vyplatí kdybych ten byt za např.5 let prodal.

gredy*

Musíš se zeptat Sibyly. Jen ta ti dnes správně odpoví.

Mimochodem, chceš ten byt na bydlení nebo na kšeft?

hodnocení

Na bydlení.

doplněno 24.03.12 11:15:

CO VÍM

např. měsíční nájem-5200kč

Za 5 let to dělá 312 000kč (tyto peníze už nikdy neuvidím)

CO NEVÍM

např.hypotéka- 5200kč

Za 5 let to dělá 312 000kč

Pokud bych se rozhodl že tento byt třeba za 5 let prodám,vrátí se mě alespon část peněz co jsem do toho vložil?

Jestli ANO tak bydlení na hypotéku mi připadne finančně rozumější.

¨Chápete mě? Připadne mi jako bych mluvil Japonsky a nikdo nechápal můj problém :(

gredy*

No, já ale zase nechápu tebe, proč se se svými dotazy neobrátíš na odborníky? Realitní kanceláře, bankovní ústavy a pod. Ty jsou od toho aby radili (zadarmo). Obávám se, že tady takového znalce nenajdeš. A pokud by mi někdo v takovéhle věci radil tady, určitě bych se tím neřídil, ale zjišťoval bych si vše zase u těch odborníků a jejich rady srovnával a pak se podle toho zachoval. Co chceš víc poradit, nebo nerozumíš Česky, ale jen Japonsky?

Jen můj názor.

doplněno 24.03.12 12:13:

Nikdo tady nemůže vědět, za kolik za 5 let byt prodáš a jestli se ti již vydané náklady na splacení části hypotéky vrátí. Prodejní cena je závislá na spoustě okolností. To ví fakt jenom ta Sibyla. Tak proč se tedy stále domáháš rady, kterou ti tady nemůže nikdo dát?

instalater*
hodnocení

0x

Je spousta finančních poradců , kteří ti to přesně spočítají. Ty si budeš chtít asi půjčit 100 % kupní ceny bytu , což asi nebude tak jednoduché. Čím budeš ručit? A pokud ti to dají , tak se od toho odvijí i úrokován sazba . Ze začátku budeš splácet skoro jenom úroky! Né jistinu.! Tak , že budeš platit hypotéku , inkaso , fond oprav , mobil , televizi+ rádio , jídlo , pokud budeš v Brně tak šálinkartu , k hypotéce musíš platit i pojištění, minimálně 1000,- měsíčně rezerva (zubař ,polámaná lednička atd. ) Prostě není to žádná sranda , tak si to nech vysvětlit od profika ,který se tím zabývá , jak ti tu už bylo raděno ať do něčeho nevlítneš.

hodnocení

Jste si jistý že se musím platit měsíčně ještě nějaké pojištění jehož částka je min.1000kč? A to i v případě,že nemám manželku ani děti?

Nehádám se jen se ptám.

lidus*

Pokud to přečtete ještě jednou, tak o žádné 1000 pojištění za měsíc se tu nemluví. Já jsem pro koupi vlastního bytu.

polinek*
hodnocení

0x

OSTRAVA-DUBINA ...byty 3+1 i za 500 000 ,včera jsem viděla za 278 000 kč Nikdy bych nešla do podnájmu ,peníze fuč a byt v nedohlednu. Záleží jaká to je lokalita,,nevím odkud jste.

lidus*

polinek to jsou ceny v romské osadě? U nás v Brně 3+1 cca 2 miliony. 1+1 cca 1 milion. Škoda, že je Ostrava z ruky, koupila bych dva a pronajímala.

cocinkamichalka*

Spíš to za tyhle ceny budou byty družstevní. Taky jsme bydleli jednu dobu na takovém cikánsko-ukrajinsko-vietnamsko-českém sídlišti. Přítel koupil cca před 12 lety prakticky vybydlený družstevní byt cca za 70 tis. Kč. Před 4 lety jsme jej prodali za částku o něco převyšující 300 000. Ale s novými podlahami, dveřmi atd...

Když dneska koukám na nabídky z té lokality, kde jsme bydleli, začíná byt 2+1 družstvo tak na 150 000 Kč.

Souhlasím,v Havířově se dá taky koupit 3+1 kolem 500-600 tis. i v opraveném domě,plastová okna a není v ,,romské osadě,,.Hypotéka ze stavebka je myslím stále nejvýhodnější.Jinak,za byt si může majitel říct kolik chce,ale otázka je,zda ho vůbec prodá.Je krize,lidé mají peněz stále méně a méně,známá taky začala na 900 tis. a byla ráda,že ho pak vůbec po roce prodala za 560 tis.(3+1 zateplený v pěkné a klidné oblasti).

jita*
hodnocení

0x

Pokud si vezmeš hypoteku tak se platí i úroky a ty nejsou malý.I když byt po 5 letech prodáš tak úroky musíš zaplatit taky,pak je tu pojištění které je povinné.Dám příklad-my máme hypoúvěr-700tis.k tomu něco přes 300tis úroky +pojištění po celou dobu povinné.Pak si připočítej náklady spojené s bytem,voda,elektrika atd.Držím palce ale já bych do toho s 15 000 kč měsíčně nešla.Stačí když onemocníš a co potom,jak zaplatíš hypo.Soused má taky hypo,přišel o práci a aby nepřišel o byt tak jednu místnost pronajal-taky řešení.Kamarádka samoživitelka s jedním děckem-vzala si hypo,přišla o práci,nestihla platit účty a už je z bytu venku-zabavil ho exekutor.prodal .Chce to uvážit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]