Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám ruční klikové čerpadlo. S hloubkou sání 5 m. S vývody 1". Čerpadlo mi nechce sát vodu ze 2 m a přitom je zalite. Nevíte, co by to mohlo řešit? V hobby marketu mi nebyli schopni nic doporučit. V práci mi kolegové říkali něco o "koši" na hadici, ale vůbec nevím, jak to vypadá, nemáte někdo odkaz/?. Prosím o nějaké nápady, aby čerpadlo mohlo sát vodu.
Děkuji za reakce,
2x
Na sacím potrubí ve studni je sací koš. To je zařízení, které brání vstupu větších pevných částic do sacího potrubí a hlavně je v něm zabudována zpětná klapka, která se vahou vody v potrubí uzavírá. Tím zůstává voda v sacím potrubí, i když nečerpáte vodu. Je třeba zkontrolovat funkci zpětné klapky tím, že odmontujete pumpu, zalijete přívodní trubku vodou a sledujete, zda voda nemizí zpět do studny. Pokud ano, je špatná funkce zpětné klapky v sacím koši a je ho třeba vyměnit. Pokud bude funkce sacího koše správná, je chyba v čerpadle - většinou špatná těsnění, zkontrolujte i těsněněí mezi čerpadlem a přírubou přívodní trubky, jestli se tudy nanasává vzduch.
2x
Dopřejte si pohodlnou obsluhu. Místo kolena, které vede z trubky do čerpadla, dejte T kus kolmo vzhůru. Z boku T kusu je přívod do čerpadla. Do něj shora zašroubujete kolmo ventil a do něj vsuvku, na níž je shora navařen ocelový plechový trychtýř např. ze dvojky plechu-zhotoví každý kutil-zámečník. Potom otevřu kohout a do trychtýře liji vodu tak dlouho, až se trubka i čerpadlo zalije vodou. Hned také vidím, zda voda někde neuniká. Jestli-že neuniká, zavřu kohout a čerpám. Není nad pohodlí!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.