Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám dotaz ohledně septiku nebo jímky (netuším rozdíl). Vloni jsme koupili chalupu, nechali jsme si zavést vodu do baráku, je tam wc, sprchový kout, umyvadlo a dřez. Za domem je septik nebo jak to mám nazvat..je to obyčejná betonová nádrž asi 1,5m x 1,5m a hloubka cca 2 m a na ní plechový poklop..žádné komory ani přepady. Začali jsme tam jezdit a samozřejmě byl septik hned plný. Potřebuji někoho, kdo mi nám poradil co teď s tím. Samozřejmě zavoláme fekální vůz a necháme to vyvézt, ale co do budoucna? Obávám se, že to budeme muset dělat min. 2x ročně! Nechceme zatím do toho investovat velké peníze, jsou potřeba na rekonstrukci baráku, ale tušíme, že takhle to nepůjde. Na chalupu chceme jezdit na víkendy, jsme 4členná rodina, dcera čeká dítě..tudíž vody bude určitě hodně! Má smysl tam sypat přípravky např. Bio Golem S - výrobce Druchema? Prý se voda může potom vypouštět na zahradu? Asi bychom museli používat nějaké EKO mycí prostředky? Moc prosím o radu co teď s tím.?
Děkuji moc! Drtilová Lucie tel.737607008
Zřejmě máte za chalupou jenom žumpu. Septik je něco více komorové, kde dochází k usazování, vyhnívání a odtoku přečistěné vody pryč.
1,5x1,5x2,0 je bratru 4,5 m³ obsahu... to není moc. Otázka je, zda ta Vaše žumpa má vybetonované dno, teda jestli je vodotěsná. Tak, jako nesmí téct ze žumpy nic ven, prosakovat do okolní půdy, tak by neměla třeba spodní voda plnit Vaši žumpu. To je jedna z možností, jak snížit frekvenci čerpání žumpy.
Další možnost je omezit množství vody do žumpy přiváděné... buď šetřit vodou, nebo vodu z umyvadla a sprchového koutu podle možností vyvést někam jinam, třeba do kořenové čističky. (Už se tu o ní vícekrát psalo.) nebo do sudu a používat po čase na polévání
Děkuji za odpověď. Ten obsah je fakt málo, žumpa byla plná za 2 měsíce..? To dno fakt nevím, ale řekla bych, že je pevné, betonové, protože ani po zimě voda neklesla ani o cm. Vodou samozřejmě šetříme, ještě mě právě napadlo, jestli nejde použít najaký přípravek (jestli je to k něčemu) např. BIO GOLEM od Druchemy, že prý dochází k rozkladu tuhého odpadu a vodu mohu vypouštět někam na trávu? Že bychom třeba používali nějaké eko mycí prostředky? Ale fakt nevím, přes pozemek nám teče potok a teče do rybníka, kde má sousek ryby? Jdu hledat kořenovou čističku!
Moc děkuji za radu!
Naprosto stejný problém jsem řešil loni. Mnohokrát jsem varianty měnil, od suchého záchoda a vodu z mytí do potoka, přes septik, kořenovou čističku až po domácí ČOV. Je to asi nejideálnější řešení. A jeho přepad, jak už bylo napsáno buď do vodoteče, nebo vsakovat. Já to mám do potoka. Voda odchází čistá a odfiltrovaná. Nejsou žádné problémy. A přestože to byla investice nejvyšší ze všech možných, tak se z dlouhodobého hlediska jedná o kvalitní investici. Máme to také jako chalupu - prozatím. Kdo ví, co bude za pár let, zdali EU nařídí všude ČOV a žumpy či septiky zakáže. Určitě to nechce hledět na cenu. Nic jiného než ČOV jsme loni v podstatě nedělali, ale teď jsme za to rádi.
Doporučuji tedy ČOV. Navíc jak jsem koukal, některé z průměry 1,4m by šly vložit i do vaší dosavadní jímky. Tj. ne jak u mě nutnost kopat. Nejlevnější řešení nebývá nejideálnější.
doplněno 22.03.12 20:05:ještě drobnost. nevím, kde to máte, ale pokud to je někde zastrčené jako u nás, o žádné povolení bych nežádal, prostě si jí tam dal a neřešil - jako já. Sousedi mohou být jedině rád, že nejde do okolí vsak z žumpy, nebo přepad ze špatného septiku.
Pokud je nádrž v zemi taková jakou ji popisujete, pak je to tzv.žumpa, tedy jinak řečeno jímka na vyvážení.
Je samozřejmé, že ji budete muset nechat vyvážet, ale to jste snad věděla již při koupi domu, ne?
Řešení samozřejmě existují...ale není to zadarmo..
Pokud je v blízkosti nějaký vodní tok (řeka, potok, vodoteč), pak můžete ybudovat čistírnu odpadních vod...i třeba s využitím stávající
jímky, z které jde udělat tříkomorový septik, sestavu následně doplnit zemním filtrem, nebo biologickým filtrem..a budete vyváže 1x
za 5 let...Pokud v blízkosti žádná vodoteč není, pak lze vyčištěné vody i vsakovat.
Dobrý den, díky za odpověď. Jasně, že jsme to věděli..spíš nás to zaskočilo, že je to tak rychle plné. Přes zahradu nám teče potok a voda teče do rybníka, kde má soused ryby. Nevíte prosím, kolik by stála zhruba čistírna odpadních vod? Díky moc!
ČOV může být různého typu...Nicméně cena začíná někde na 30tis Kč..
Pokud by byla použita stávající jímka..., pak její přebudování ne septik a následná instalace biofiltru by stála cca 20-25tis Kč..
Tak to je super..čekala jsem mnohem víc! Tak to se vyplatí, než platit 5x ročně fekální auto,což je cca 5 000,- Kč. Díky moc!
Chalupu máte jistě na vesnici. Pro začátek, na malých vesnicích je úplně normální, vodu z koupání vypouštět do svodu. Zeptejte se první sousedů kolem sebe, hlavně domácích, jak to v dané lokalitě je vyřešeno. Pro chalupáře, je úplně nejlepší si první udělat "Septik". Jsou to sice finance, ale určitě se vám vrátí zpět v podobě klidu, nikdo na vás nemůže, že znečišťujete okolí. To je investice do budoucnosti. Nyní už je i možnost septik z polypropylenu, nemusíte nic betonovat, dělat bednění apod. Jen můj názor.
Odkaz z netu: septik.eu/...
doplněno 22.03.12 09:32:Domácí čističky odpadních vod. kvalitnijimky.cz/...
Milá Lucie,
Psal jsem tu také o postavení kořenové čistírny.Pokud je vedlejímky místo,nejlépe 5x5 m,dá se vybagrovat mělký rybníček,vyložený folií a zasypaný štěrkem do tohoto rybníčku mezi štěrk s vysázenými vodními rostlinami,které dokiáží odstranit většinu škodlivin.Je to relativně suché místo,voda je pod úrovní štěrku.A nesmrdí.Jsem ochoten to konzultovat.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.