Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď nájemní smlouvy bez 3měsíční lhůty

Od: millik odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Četla jsem si různé diskuze ohledně výpovědí nájemní smlouvy, ale nikde nezaznělo to co bych potřebovala vědět. Všude se píše, že ze zákona je výpovědní lhůta 3 měsíce. Když jsem prohlížela OZ ohledně nájmu a ostatního k tomu daného, našla jsem § 679 ve kterým se uvádí:

(1) Nájemce je oprávněn odstoupit od smlouvy kdykoliv, byla-li pronajatá věc předána ve stavu nezpůsobilém ke smluvenému nebo obvyklému užívání, anebo stane-li se později - aniž by nájemce porušil svoji povinnost - nezpůsobilou ke smluvenému nebo obvyklému užívání, stane-li se neupotřebitelnou anebo bude-li mu odňata taková část věci, že by tím byl zmařen účel smlouvy.

(2) Jsou-li místnosti, které byly pronajaty k obývání nebo k tomu, aby se v nich zdržovali lidé, zdraví závadné, má nájemce toto právo i tehdy, věděl-li o tom při uzavření smlouvy. Práva odstoupit od smlouvy se nelze předem vzdát.
Bydlíme ve sklepním bytě a na zdi v místnosti, kterou používáme jako ložnici, se udělala plíseň asi měsíc po nastěhování. Pronajímatele jsme o tom informovali a ten nám jen dal trochu penetrace abysme si to sami opravili. I přesto ta plíseň stále vylézá a poškodila nám i nábytek. Mimoto v ostatních místnostech se také stále drží vlhkost. Nic víc už k tomu neudělal. Do té doby se to ještě dalo snést, poněvadž jsem byla v pořádku. Následně nám teď chce zvýšit nájem a ještě ho zpětně ten půl rok co tu bydlíme doplatit. Mému zdraví to prostředí a vlhkost nesvědčí, proto jsme si našli jiný pronájem více vyhovující. Mohu tedy dle toho paragrafu podat výpověď i bez té 3měsíční lhůty? Zůstat tu tři měsíce navíc nemohu a přece za to stále nebudu platit. Víceméně nemám ani z čeho když jsem na nemocenské s rizikovým. Mockrát děkuji za odpovědi a názory

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

0x

Já mám za to, že ano:)

hodnocení

0x

Chcete-li odstoupit od smlouvy z uvedených důvodů, může nastat situace, že vy budete tvrdit, že byt je zdravotně závadný, majitel bude tvrdit opak. Doporučuji obrátit se neprodleně na místně příslušnou hygienickou stanici se žádostí o vydání posudku o stavu bytu. Pokud bude byt shledán zdravotně závadným, můžete od smlouvy odstoupit.

Majitel vám nemůže zvýšit nájemné se zpětnou platností.

millik
hodnocení

Moc děkuji za odpověď...každopádně nestačí, že to mám vše vyfocené jak to tu vypadá? a co se týče toho zvednutí...tam spíše mi přišel poštou papír, na kterém je napsán Rozpis služeb, výše záloh, a údaje že jsou platné ke dni 1.8.2011 a je to podepsáno jen pronajímatelem. Můj podpis na tom vůbec není, nic takového jsem totiž ani nepodepisovala. Ke všemu máme nájemní smlouvu sice sepsanou 13.7.2011, ale se začátkem bydlení do 1.9.2011. No a vlastně ty zálohy teď po mě chce zpětně :-/

Co s fotkou? Majiteli fotka nic neřekne, ten stav bytu jistě zná. Hygienik na základě fotky posudek nezpracuje a pokud majitel podá žalobu na neplatnost odstoupení od smlouvy, tak pro soud bude fotka nedostatečným důkazem.

Majitel samozřejmě po vás nemůže požadovat žádné platby za dobu, kdy nájem ještě neexistoval, ten vznikl dnem 1.9.2011.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]