Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vymena klenby nad dvermi

Od: patrik1* odpovědí: 16 změna:

Dobry den,rad bych se vas zeptal na zkusennosti popr postup jak vymenit klenbu nad ohny a dvermi.Rekonstruujeme cca 90let stary dum a narzil jsem na problem jak nahradit klenby ptze nikde celem dome neni preklad a klenby jsou asi starim volnejsi.Jde mi o to jakym zbusobem pokud to vubec lze je nahradit prekladem.Nad dvermi jsou klenby spis v podobe nastojato naskladanych cihel s naprosto minimalnim prohnutim.Podsekat klenbu a dat pod ni preklad mi prijde jako blbost kdyz klenba drzi na par cm z kazde strany a navic nemuzu jit o 15cm dolu.vybourat pulku klenby a vsadit preklad ..nejsem si jisty jestli to lze at uz technicky vzkledem ke konsrukci a nebo ze mam obavu ze pokud zacnu ubouravat pulku klenby tak vlivem otresu zbytek spadne ptze malta mezi cihlami moc nedrzi...

prosim vas tedy o nejakou radu jak na to aby mi nespadnula pulka baraku na hlavu.dekuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Pokud cihly klenby nejsou rozsypané,nebo se drolící,je to snad to nejpevnější,co můžeš mít.Rozhodně by mělo v tom případě stačit do stávajícího otvoru vložit okenní rám,zakotvit a zapěnit a žádné překlady nepotřebuješ.

JABRAKA

Vidím to stejně. Pokud nejsou cihly rozsypaný, klenbu bych rozhodně nechal. Nic pevnějšího neseženeš.
patrik1*

Jj vim ze nic pevnejsiho neni ale vedou me k vymene nasledujici veci.Nade dvermi jsou resp.byli v omitce praskliny zhruba uprostred klenby.U nekterych dveri byli rekneme 0,5mm ale u jinych byli 2-3mm .v obou pripadech se tahli az ke stropu.po otluceni omitky jsou cilhy klenby volne a pri poklepani kladivkem je videt jak se hybaji.v jednom pripade nad chodbou cela klenba byla povolena a omitka popraskala do tvaru trojuhelniku.Po otluceni omitky je videt ze cela klenba sjela o cca 1-2cm dolu.pri oklepavani dokonce odpadla z klenby prostredni cihla.Co s timhle?

Rikate vsadit okna a zapenit...a nemuze se stat ze by ta klenba jak povoluje zkrizila okno.Uz nyni jsou videt od kazdeho okna z prostredka se tahnouci praskliny jak nahoru tak dolu ne sice nijak velke ale ve fasade viditelne

Pokud by klenby vypadali jako ve sklepe kde jsou krasne klenute tak bych to neresil ale nad dvermi jsou da se rici uplne rovne.Nad okny maji pruhyb cca 4cm..

Takze reseni by bylo koupit velkej diamant.kotouc a flexou vyriznout pulku klenby vysekat kapsy pro preklad,ulozit preklad,zaklinovat klenbu a zazdit ji.To same po vytvrdnuti udelat z druhe strany?

Mam obavu ze kdyz vyndam futra tak zbytek spadne ptze nahore nad futry je zazdeny z kazdy strany jeden tramek do kteryho se opira ta radoby klenba...:(.

V tomhle oboru jsem naprosty laik a nerad bych aby me spanula pulka domu na hlavu

robin1*

Patriku a nešlo by nejdříve dát ty překlady, a teprve potom vyndat stávající futra?

Jinak až zase takový laik nejsi uvažuješ správně, já mám klenby také rád i je dělám ale v tomto případě než hledat a odstraňovat příčinu stávajícího stavu jsou železobetonové překlady opravdu nejlepší řešení.

Celý postup jsi pochopil správně, rovněž tak logicky argumentuješ (a máš pravdy) proti tomu že by to mělo podržey zapěněné okno.

Ještě se ti může dostat jedné rady, kterou jsem tady čekal a to je zasekat z každé strany vingl, ale to je takové drbání za uchem hoooodně ostrou sekyrkou.

Jinak to že líc klenebního pasu není do oblouku tak to je normální, je to to samé jako kdyby tam byl krásný oblouček (segmentový 60 st) ale z cihliček které by měly třeba jenom 25 cm. Ten si tam zkus představit a ber to tak že ta rovina v prostředku je navíc.

Ještě sem můžeš dát foto ale mám za to že by to mělo jít. Pokud jsou cihly doopravdy volné a nezdá se ti to tak si to podepři, ale jak jsem psal po celé délce. Třeba ze spoda připlácni fošnu, před tím na ní dej hoooodně šizenou maltu (aby dosedla) a na bocích podepři dvěma klackama (trámkama) . Pokud nemáš pevno pod nohama tak místo praho vraž opět fošnu. Trámky lehce uklínuj.

patrik1*

Dat jedriv preklad nejde...nevesel bych se pak s dverma.Ted maji nejakych 210.takze pod dat preklad nemuzu.Musim tu klenbu nejak nahradit temer v te same vysce.

Navic fakt mam strach to po stranach klenby odbourat kdyz vidim na jakym kousicku to je opreny dokonce bych snad rekl ze to drzi ve vzduchu nejak samo a podpiraji to dvere...

jezkovi voci co jsem to koupil...:(

robin1*

Patriku kde máš zhruba ten domek?

patrik1*
hodnocení

Kousek od Rychnova nad Kneznou /Borohradek/

robin1*

Daleko*plac* , zkus ještě foto

patrik1*
hodnocení

tak tady jsou fotky tech kleneb,Co si o tom myslite?Jak na to?Nechat a nebo dat preklady?

Vymena klenby nad dvermi
patrik1*
hodnocení

a dalsi...

Vymena klenby nad dvermi #2
patrik1*
hodnocení

...dalsi...

Vymena klenby nad dvermi #3
patrik1*
hodnocení

...ddalsi..

Vymena klenby nad dvermi #4

robin1*
hodnocení

0x

Pokud, se ti nechce klenby vyloženě přezdít, tak bych potřebné místo pro překlad vytvořil vyřezáním flexou. Není pravdou , že by klenba držela na kousku. Klenba (přesněji řečeno klenební pas) se opírá do patek, takže podříznout ji na krajích o potřebných 15 cm pro usazení překladu není nijak problematické. Pochopitelně nejprve jednu polovinu a až po usazení překladu druhou. V případě, že si nebudeš jist stávající pevností klenby tak ji lze podepřít. Prosímtě ale určitě nééééééé tak jak je to někdy vidět jeden klacek u prostřed. Pokud už podpírat tak v celé délce pasu.

lukasss*
hodnocení

0x

Klenby bych určitě zachoval. Já také rekonstruuji starý barák a mám všude klenby. I stropy mám z klenby. Nejdříve jsem otloukl omítku a prasklou klenbu (nebo uvolněná cihla) jsem vyklínoval klíny z tvrdého dřeva a spáry zamazal cementovou maltou. Udělal jsem to tak jak mi poradil jeden zkušenější kolega. Ten měl klenby v horším stavu, měl je hodně propadlé a musel je o pořádný kus vyheverovat nahoru. Já jsem naštěstí měl klenby v celku v pořádku.

robin1*

To Lukass

Tady nejde o klenbu ale o klenební pas. Z hlediska jeho zachování, pak jde o schopnost podpor odolávat horizontální složce výsledné síly kterou pas na okolní zdivo (podpory) vyvíjí. Mně osobně se také klenby líbí, dokonce je i realizuju jako novostavby, zároveň však vím z vlastní zkušenosti, že u klenebních pasů (nade dveřmi a okny) je někdy situace natolik složitá, že nahrazení překladem je poměrně dobrá cesta pro někoho kdo klenební pas neumí přezdít. A nejde jenom o přezdění pasu, jde o to aby byl odstraněnn důvod toho proč stávající podpory neodolaly horizontální síle kterou klenební pas vyvíjí.

kjanik112*
hodnocení

0x

Pokud mohu soudit podle fotky, klidně ten uvolněný trojúhelník vybourejte-nic se nestane, víc už se toho neuvolní.Pak zasekat překlady a vyzdít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak zazdít futra

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]