Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklá hurdiska

Od: ncf odpovědí: 22 změna:

Zdravím,

potřeboval bych poradit co s prasklou hurdiskou. Jedná se o strop v přízemí RD- nahoře v pokoji na podlaze prkna- přístup seshora komplikovaný- musely by se vystěhovat dvě místnosti(mají společnou podlahu s dodatečně vsazenou příčkou a prkny napříč). Hurdiska je klasicky mezi profily a je prasklá, takže se na stropě udělala prasklina. Lze ji vyměnit zespodu? Na hurdiskách je síťovina a omítka- docela křivá- byl by pak následně problém po opravě strop polepit slabým polystyrénem, natáhnout lepidlem a naštukovat? Nejde o zateplení, jen o srovnání stropu. V místnosti by v budoucnu měla být kuchyň+ jídelna.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

des*
hodnocení

2x

Na hurdisky se dávala jako záklop škvára,pokud ji tam máte,musíte shora,dokážete si snad představit když se vám vyvalí na hlavu 2kolečka škváry.

ncf
hodnocení

No, s obětavostí pracovníka se počítá*smich*- mě jde o to, jestli je nutné vystěhovat půl patra a zrušit příčku, nebo to lze i zespoda? Nerad bych řezal prkna v patře...

jabraka*
hodnocení

2x

Spodní část hurdisky bych vysekal,nahoře by měl být beton.Pak bych navařil na I profily aspoň 3 roxory,podbednil strop a vybetonoval kousek desky v místě té hurdisky.

JABRAKA

hodnocení

0x

hurdiska, pokud je správně použita je jako ztracené bednění, na které musí přijít vrstva betonu s kari.

robin1*

To: milancukrar : ale jeden čas (když hromadně praskali cca 1995-2000) ještě výrobce hurdisek radil mezi hurdy a beton nějakou (jakokoliv) separaci (třeba dehťák).

Jinak za komančú (to byla doba bezcementová a bezperlinková a bezlepidlová zato s trojdílnejma oknama) se běžně prováděla skladba hurdy do traverz s patkama či bez usazeno na vápennou maltu, škvárobeton stažený podle traverz a na to potěr bez kari sítě, tchán to má v baráku už 35 let a nic mu nepraská:)

robine, ano jen na vápenou maltu Právě praskání hurdicek bylo způsobeno betonováním... viz text vysoké školy stavební v Brně...

ano, kari je jen třešinka ...

ncf
hodnocení

Díky za rady pánové,

ještě se chci zeptat na zbytek mého dotazu a to srovnání stropu polystyrénem a lepidlem- opravdu slaby polystyren- strop není příliš vysoký..lze to?

robin1*

Já bych to radši dostěrkoval - sádrová stěrka hobikit - nahodit / natáhnout a stáhnout Al latí- v jednom a druhém směru.*hi*

Ten poliš vám udělá v cimře dost blbou akustiku, ale co naplat je doba polišová a perlinková*cert*

robine, mluvíte mi z duše... již několik let s kolegou Sifo, předpovídáme, že se perlikna bude dávat i do základů a na chleba...

jak srovnat polyšem nerovnost stropu polyšem...

kjanik112*
hodnocení

0x

V té době se na položené hurdy nalila řídká cementová malta a zozmetla se koštětem do spár a do krajů. tam zatvrdla a hurdisky se tak drží navzájem. A spolehlivě-ručím za to svou dlouhou praxí. Máte-li toto provedení, nemusíte si praskliny ani všímat- nic se nestane. hurdy vedle ji udrží.

ncf

Tak se musím omluvt a zároveň požádat o jinou radu. Dneska jsem si místo více okopal a zjistil, že se nejedná o hurdisku, ale o cihly.. Viz níže obrázek- už to bylo zjevně opravováno-ze spáry jsem vytáhnul vsazený kousek cihly. Nahoře na nimi je dost hrubá škvára- spíže štěrkoškvára- víceméně o průměru cca 3-6cm. Když jsem to odkryl, dostal jsem se nahoru k prknu, které je cca 10 cm nad cihlami a tvoří podlahu v patře. na dohled jsem nenarazil na žádný překlad- je to kus od boční stěny domu-viz okno. Abych řekl pravdu, vůbec nevím co s tím-pokud nahoře stokilový člen rodiny podupává, ani se to nezachvěje,ale nerad bych, aby to spadlo, ty rozjeté cihly mě malinko děsí-navíc v patře se podlaha rozjela od okna cca 4cm- ale je to už dost dlouho.. Dům je cca 100 let starý, stavěný poctivě (žulové všechny schodiště atd), Seshora z patra mám možnost se dostat od stěny cca 1m- tam se dělí prkna. Poradíte co s tím?

Prasklá hurdiska
ncf

další fotečka:

Prasklá hurdiska #2
robin1*

Zatím čekám na foto, že by přímá klenba do traverz?

doplněno 21.03.12 20:10:

Tak, že doopravdy přímá klenba do traverz.

var 1) K posunu došlo, a vše je již delší dobu stabilní, pak bych zespoda připlácl prkénko, a zezhora prolil vodou a zalil řídčím betonem.

var 2) Důvod proč íčka odjely od sebe nadále trvá, pak by bylo vhodné zjistit příčinu a tuto odstranit a poté var 1)

ncf

no, traverza je cca 60 cm od praskliny směrem od okna-tzn do místnosti...

robin1*

Potom bych to viděl na přitažení té stěny v které je okno směrem ke stěně protější , minimálně však k té nejbližší traverze ale to vidím jako hoooodně krajní možnost.

Preferoval bych tedy stažení proti protější stěně.

A každopádně bych obětoval pár kaček a vzal si tam statika na čumendu, bo dobrý statik vidí co vy nemusíte.

ncf

No asi to tak dopadne s tím statikem- ale nějak si nedovedu představit stažení nosné boční zdi k další- jinak nevím, protože žádné známky too, že by se dům rozjížděl nejsou - asi by jsme viděli třeba praskliny v rozích nad tímhle stropem... Je to nad podsklepenou částí. Ještě se chci zeptat, co ten statik, cca koštuje? ;)

des*

Statika potřebujete,abyste měli jistotu,kdyby bral tisíc korun na hodinu.

robin1*

Známky jsou je to ta 4 cm mezera co jsi o ní psal. Jestli jsem to dobře pobral tak se ta zeď co je v ní okno prostě prohnula. Správně měla být na zdi fláknutá další traverza a ta měla být s tou co tam je, alespoň naprostředku stažená a to je to co tam chybí.

Jinak co koštuje statik to přesně neřeknu bo já mám známý, který raděj mně za to že jim poradím s něčím já. Ale nemělo by to být drama. Litr dva bych to typoval když nic nebude psát. Aspoň já když jsem si statiku psal na klenby sám tak mi dával berana za litr.

ncf

No, nevím, jestli jste to dobře pobral, nenapsal jsem to moc přesně, on je spíš jakoby v místě praskliny ten strop jakoby propadlý , představte si písmeno V, když to přeženu:) Zeď je poctivá, teď abych nekecal 60cm:)

robin1*

To že je strop prolomený je již logický důsledek, jinak souhlasím s tím že 60tka je na dnešní stavařimu poctivá zeď , ale na přímou klenbu (zde se patrně jedná o nějaký "novodobý" systém kterých v té době bylo hafo např. únos,wenko,schimmy, forsterovi stropy atd) to stačit nemusí.

Vem si dvě cihly polož na placato na stůl vedle sebe udělej paci paci a mezi dlaněma je drž, na to je potřeba sakra síla.

Jinak mně ještě napadá, že mohlo dojít k tomu, že zbytek stropu je z něčeho jiného, třeba tam jsou i ty hurdy, akorát to poslední pole nevyšlo (60 cm?) tak to nějak doplivali.

Řešním by tedy možná bylo to podepřít a nahoře nad tím vybetonovat nosnou železobetonovou skořepinu, ale každopádně by to chtělo prokotvit.

ncf

Díky moc za konzultaci, je to možný, u traverzy je síť v omítce a tady nic..Každopádně jsem zkontaktoval statika, tak se uvidí:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]