Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahazování zdi - postup

Od: remeslnik odpovědí: 19 změna:

Dobrý večer přeji. Chtěl bych se s vámi poradit. Nyní mám barák po rekonstrukci-konkrátně topení. Vysekal sem drážky ve zdi na trubky, topení nechal natáhnout nové. Tedka bych chtěl ty díry co po tom zbyly zaházet. Jelikoš zedničinu moc neumím, chtěl bych se tedy svámi poradit jak na to :) Použil bych suchou maltu,. Chci se tedy na několik otázek zeptat.

Jaký je správný postup při nahazování?

Jak má být správně namíchaná malta aby byla tzv. OK? (Hustota)

Případně nějaký vychytávky? ;)

Abych si najmul zedníka již finance nezbyly*smich*- Díky za rady

Mějte se.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petula00*
hodnocení

0x

Možná pomůže tohle. dumachalupa.cz/... Koupil by jsem jemnější maltu.Vyplatí se přidat trochu vápna.Hustota by měla být asi taková ,že když naberete maltu na zed.lžíci a nakloníte ji asi na 45st.tak by neměla spadnout rychle dolů.Nesmí být hlavně řídká.Ale je to o cviku.

doplněno 19.03.12 23:12:

dumachalupa.cz/...

des*

Nezapomeňte trubky natřít a zabalit do varhánkového papíru varhánky dovnitř,bez toho se vám bude trhat zeď.Maltu bych dal na velké hladítko(hobl) a do předem namočené spáry bych maltu zatlačil a zahladil.Třeba na vícekrát,jinak malta spadne.Ca po 1m,z vás bude MAZÁK.Trubky se na více místech pochytají hřebíky a ty se tam nechají.

instalater*

Pro -des- Jestli má topení v mědi , tak bych hřebíky nedoporučoval. Zasádroval , aby trubky nepružily a hřebíky vytáhnul. Papír se dnes už také nepoužívá. TUBEX nebo MIRELON už kvůli dilataci. Pokud to natahuješ hoblem , tak nevyplníš tolik spáry a víc to praská . malta se musí nahodit ( musí to mlasknout) popřípadě dát kvantlíky. . Jinak s tím navlhčením souhlasím.

des*

Pro ingstalatéra:Nevím proč mne poučuješ?Starej se osvoje a neprovokuj.Piš svoje rady za sebe a raď tomu kdo o to stojí,já tedy v nich nejsem ,nijak tě nenapadám,tak to nedělej jiným howgh.

Ale instalatér na rozdíl od Vás poradil správně.Takž ono je poradit a poradit!

hodnocení

0x

když použijete suchou maltovou směs tak se řiďte přesně dle návodu co se týče množství vody při takovém postupu nemůžete udělat chybu

tom78*
hodnocení

0x

Ahoj

No tak to záleží jak velké máš ty vysekané drážky na rozvody elektřiny.Pokud toho je dost,tak se ti pytlová malta asi prodraží.

Zkus si koupit Profimalt,nebo Multibat.Do toho se přidává už jen voda a písek.Žádné vápno.Jinak pokud máš nějaký větší kbelík na míchání,tak stačí vrtačka s metlou na míchání lepidla a obecně platí,že je vhodné,né li nutné udělat tzv prostřik.

To jeo dost řidší malta než na nahazování.Ten se nechá zaschnout a druhý nebo třetí den si namícháš maltu akorát o dost hustší-asi jako hustší bramborovou kaši.

Má rada na závěr.Pokud jsi to nikdy nedělal,tak si radši najdi nějakého meloucháře,protože pokud to naházíš najednou tak se ti to bude trhat a hlavně máš barák po rekonstrukci a asi to budeš zřejmě i štukovat .

Běžnej amatér kutil-s nějakýma základníma znalostma to zvládne,ale to musíš skusit a potom poznáš,jestli se ti bude dařit nebo ne.

Jinak hodně zdaru při práci

instalater*
hodnocení

0x

Pokud si koupíš pytlovanou maltu a nebude ti moc držet. ( bude krátká) , tak ji můžeš omastit přidáním trochu fajnové , kterou stejně budeš potřebovat.

repkin*

Je to trošku k tématu, tak se taky zeptám. Dejme tomu, že oklepu *zed* vnitřní zeď v místnosti na cihly (mám křivé a popraskané omítky), zdi jsou z cihel. Zdi jsou křivé a nemají pravé úhly, takže na zeď bych nalepil asi sádrou kovové omítníky do roviny a do úhlu. Potom bych zeď napenetroval a druhý den prohodil řídkou omítkou. Následně třetí den bych začal nahazovat omítku a pak stahoval přes omítníky, nebo je lepší natahovat to jako lepidlo? Má smysl dávat do omítky perlinku, aby mi omítka nepraskala? Pokud ano, tak jaký rastr těch čtverečků.

Četl jsem v minulosti že se tím pak uzavírá zeď a tvoří se plísně, to bylo ale asi myšlené, když na stávající starou a popraskanou omítku někdo natáhne lepidlo s perlinkou. Hlavně se bojím, že v případě tahání větší vrstvy se mi odlepí od zdi a odpadne, nebo že po vyschnutí hodně popraská. Silné vrstvy bych sice tahat neměl, ale dům je bohužel celý křivý, takže na jedné straně zdi je třeba 5mm omítky a na druhé 40mm omítky *blee*.

Předpokládám, že vyjma vnitřní omítky je nutné ještě natáhnout štuk?

doplněno 20.03.12 18:54:

A taky ohledně krabic pro zásuvky apod, tak ty poté jen dosadit do čerstvé omítky, zarovnat, nechat trošku zavadnout a začistit?

robin1*

1) oklepat a pořádně očistit třeba drátěným kartáčem nebo rejžákem.

2) namočit hodně moc, ošpricovat 6 písku 2 vápna 1 cementu hoooodně řídké vem si pláštěnku a brýle

3) nahodit platle a do nich dřevěné omítníky (ty se pak vyndavaj)

4) doházet zbytek písek ostrý praný neboli betoňák poměr 6-8 písku 2 vápna 1/2 cementu (můžeš i bez cementu)

5) po třech dnech přeštukovat

perlina oka 1cm x 1cm se používá tak že se nahodí polovina vrstvy vloží se perlina a dohodí se hned zbytek. Dávám jí jenom tam kde lze něco čekat (trubky od topení ve zdi).

Jinak ani při podkladu vepřovice/cihla/kámen nic nepraská

Elektro trubkuju takže to dělám předem, abych trefil rovinu krabic s omítkou posvítím si na to lejzrem.

Jinak pokud máš tu tvou chalupu trochu vlhkou tak přestaň strašit ze sádrou

repkin*

vlhkej je jenom sklep a přízemí do půlky výšky zdi :D

robin1*

Je jedno stejně se na sádru vykakej, já usazuju i krabice rovnou do malty, to je furt rozdělat sádru, sdělat sádry, vyčistit, od sádry fanku, a práce žádná*hej*

doplněno 20.03.12 20:05:

Jsem ti zapomněl říct Repkine úplně včechna sádra, kovové omítníky a perlinka jsou z Polska *plac*

repkin*

sakra *blee* začíná se mi dělat zle *haha*

Trošku budu p.Robin odporovat.

1.souhlas ,ještě dp.vyškrábnout spáry do hloubky cca 1cm

2.Šprycovat jenom pokud bude malta z hašeného vápna písku event. cement.Pokud bude suchá směs tak nešprycovat.Tím spíše že tam bude větší vrstva (4cm),namočit před vlastním šprycen či omítkou.

robin1*

To diesel

1 souhlasím *placni*

2 Já pytlované sr..ky neuvažuji*cert*nepoužívám*cert*nenávidím*cert*nemám rád*cert*

To Robin 1 Já taky ne ,ale musím s tím dělat .

robin1*

To diesel A próč, u Vás není písek?

Je ,ale firma šetří a raději berou ,pokud možno pytlový místo sila.a navíc mistr to místo pár palet najednou na avijce raději doveze na feldě pikapu po 3-5 pytlích,aby ušetřil?!

robin1*

To diesel: tady máš hádanku, já taky šetřím - 50 m2 omítky tlouštky 2 cm - materiálové náklady 200 kč - znáš složení omítky?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]