Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodej bytu zatíženého hypotékou

Od: schindlerovap* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

můžete mi prosím někdo poradit jak přesně v BODECH postupovat při prodeji bytu zatíženého hypotékou. Dejme tomu, že mám potenciální zájemce, kteří souhlasí s převzetím hypotéky. Hypotéka je mnou splácena zatím 3 roky a ještě 2 roky bude běžet období "úrokových sazeb". To už ale bude hradit kupující...

Banka mi v tomto případě zatím jen řekla, že za malý poplatek je toto možné (pokud kupující bude mít odpovídající bonitu)...

Provádí se v tomto případě odhad ceny nemovitosti? Pokud ano jaká je cca cena?

Je vhodné sehnat si na tuto transakci právníka? Nebo to lze zvládnout bez něho? Mohu si sepsat smlouvu sama a tu pak podepsat u notáře spolu s kupujícím? Pokud ve smlouvě bude uvedeno, že kupující převezme hypotéku + doplatí nějakou sumu za nábytek, který v bytě přenechávám, vyplácí se peníze u notáře nebo pod pohružkou penále se peníze posílají do nějakého období na účet?

Daň z převodu nemovitosti (ve výši 3%) se platí v tomto případě také? Z ceny zbývající částky úvěru asi ne, takže z odhadu ceny nemovitosti? :-/

Předem všem moc děkuji za pomoc. Je to můj první prodej (a doufám, že poslední) a ráda bych to zvládla hravě a s co nejmenší finanční újmou...

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

0x

jeden by nevěřil, kolik práce je s prodejem bytu. Mluvím z vlastní zkušenosti, kdy jsme kupovali byt zatížený dluhem a dost dlouho trvalo vyřízení všech papírů a dokladů i profesionálovi z realitní kanceláře.

Proto vám radím, vezměte to přes realitku. Prodat zatížený byt je problém nečekaně velký.

schindlerovap*

Figurek děkuji za odpověd.

Právě že mám zájemce, který by chtěl převzít hypotéku i s bytem. Dle mého názoru to zní jednodušše. Banka prý jen přepíše smlouvu za poplatek 2 000 Kč. Já sepíšu smlouvu k bytu, kterou podepíšeme před notářem. Měla jsem několik schůzek s realitními kancelářemi a nebudu jim platit ani má zájemkyně ty nehorázné částky.

Prosím můžu poprosit někoho dalšího o radu? Nerada bych opomenula nějaký důležitý bod.

pravnik*
hodnocení

0x
Vyhněte se obloukem realitním kancelářím - za hodně peněz málo práce a nekvalitní.
Nejdříve ať kupující zajdou do Vaší banky a zjistí si, zda splní podmínky banky aby mohli převzít Váš úvěr. Pokud to klapne, zeptejte se, zda banka ne/má formulář pro převzetí dluhu - pokud ano, je to bez starosti, pokud ne, angažujte právníka. S Kupujícím uzavřete kupní smlouvu, na internetu je vzorů dost, nebo i k tomu využijte služeb právníka. Notáře budete potřebovat jen k úřednímu ověření podpisů na 1 výtisku kupní smlouvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]