Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nový betonový septik

Od: kuchtik00* odpovědí: 16 změna:

Zdravím, mám v plánu na chalupě vybudovat betonový tříkomorový septik. V současné době je tam suché WC a odpady z kuchyně a sprchy jsou svedené přímo do potoka klasickou 110 HT. Jde mi o co nejlevnější řešení a na ekologii v podstatě kašlu, takže mi nepište ať to nedělám apod. Hovno je přírodní a do potoka tam s..e celá vesnice a stejně v něm žijou mloci a pstruzi. Jde mi spíš o technické provedení. V rámci šetření jsem zavrhl beton z betonárky a namíchám si sám. Je v domácích podmínkách s malou míchačkou možné dosáhnout podobné kvality jako u kupovaného betonu? Mám v plánu vykopat jámu cca 2x1,5x2m, pak vybetonovat dno. po vytvrdnutí bych zašaloval a zabetonoval stěny. Mám to dělat najednou s příčkami? Na vrch bych chtěl osadit PZ desky, je to vhodné řešení? Podmáznout betonem a usadit, jednu bych nechal volně, kvůli kontrole a vyvážení septiku. Samozřejmě v podlaze i ve stěnách kari sítě - jaké použít? a jak silné stěny betonovat? lze někde ještě ušetřit? díky za nápady.. :)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Nejlevněji to uděláte tak ,na septik se vyprdněte wc si udělejte splachovací nepoužívejte toaletní papír, zadek si myjte a vypouštějte to přímo do potoka příroda to zlikvyduje

hodnocení

0x

Kuchtíku, vám radit nejde...vy jste již rozhodnut... a to jakou kari použijete je úplně jedno, ...podobnou opravdu podobnou kvalitu beonu dosáhnete doma...máte již kalkulaci, kolik Vás to přijde tímto způsobem...

příčky (přepážky) budou dvě. jedna dole, druhá nahoře...

ušetřit jde i více... pustíte vše do potoka trubkou...když kašlete na ekologii..

kuchtik00*
hodnocení

No ono to je o těch penězích.. vyšlo mi to na 9 tisíc, a za tak málo to asi líp nejde. kromě toho takhle fungovaly spoustu generací před náma a nemyslím, že by z toho měly výrazný problémy. domovní čistička je drahá a kromě toho na víkendovou chalupu na nic. klasický septik mi připadá jako ještě vcelku solidní kompromis mezi cenou a tím, co vyčistí. nebo víte o lepším řešení?

Ale ty příčky moc nechápu, jedna dole, druhá nahoře? proč? asi si to představuju moc jednoduše a tohle mi nějak ušlo..

příčka není to co přepážka, první přepážka musí zachytit plovoucí, druhá to husté,

stačí takto?

ICQ 55180641

doplněno 19.03.12 19:19:

Kuchtíku, skoro šikulka, chápete to správně... vybírání bude až vledo, první přepářka je zbytečně veliká drahá stačí 2(5) cm pod hranu té druhé..

kuchtik00*
hodnocení

chápu to dobře?

Nový betonový septik
des*

Pokud je ten obrázek bokorys,tak ano.

doplněno 19.03.12 19:43:

My nemáme vytahovací přepážky ale tři víka a čas od času,to vycucnem fekálem.

kuchtik00*
hodnocení

jj, je to myšlený v řezu.. díky.

doplněno 19.03.12 19:24:

takže jde o to, aby se tuhej materiál, kterej plove zabrzdil o první přepážku a chvíli si v první komoře pobyl.. ve druhý komoře si sedne k zemi a zabrzdí se o druhou přepážku a chvilku tam zase pobude. proč potom vybírání až úplně vlevo? tomu nerozumím.. měl jsem za to, že vybírat je třeba to, co se usadí na dně a to takhle bude v prvních dvou komorách,nebo ne? asi to fakt není tak jednoduchý jak jsem si představoval.. :(

omlouvám se, ale měl jsem napsat že vybírání je až vlevo a tak, aby se dali vytáhnou poslední dvě komory...

to husté i to řidké, které odtéká přapadem, ale po čase i tam zhoustne a je tam takový škraloup, krusta... či jak to nazvat..

doplněno 19.03.12 19:48:

nikde nevidím hydroizolaci...

mct.cz/...

kuchtik00*
hodnocení

jasně, no já když to budu zaklápět PZD, tak to udělám radši tak, aby se daly otevřít všechny tři části - tzn. desky kolmo k přepážkám a bude to. každopádně moc děkuju za rady. :) jestli můžu ještě otravovat, jak s tím betonem? někdo radí trochu jaru do míchačky jako plastifikátor, to jsem zkoušel, rozdíl nepoznal. pak jsem sháněl informace o vodním skle a nevím nevím.. nebo něco jiného?

doplněno 19.03.12 20:07:

díky za odkaz..

u té hydroizolace trochu váhám, jestli ji tam vůbec dávat.. já vím, je to hrozný, ale mám představu, že ten beton se sám jakoby časem zacpe.. :) navíc je tam všude jíl, takže by to snad nemuselo být až tak tragický. nebo když už bych měl tohle řešit, stačilo by zevnitř navařit IPU? nějakejm stěrkám bych moc nevěřil, nevím..

jabraka*
hodnocení

0x

Nechceš zkusit vybudovat přímo kořenovou čističku?Informace dodám.Vyhnívací jednoduchá nádrž nutná je,ale pak už příroda pracuje sama.

Je potřeba trochu místa na dvorku.Rozhodně je to levnější,jak betonovat tříkomorovou senkrovnu.

JABRAKA

kuchtik00*
hodnocení

No nevím, možná by mě to zajímalo. jenom mám strach, jestli to pak třeba nesmrdí. jaká je potřeba plocha pro tu čističku dejme tomu pro čtyři osoby pro stálý provoz - páč v létě to asi stálý provoz bude. cena se asi nějak od boku střelit nedá, viď? a jak je to pak s odváděním toho, co kořeny vyčistí? dá se to zase někam svést nebo mám pak na pozemku blátoviště? je tam všechno na jílu, takže když víc zaprší, plavem tam už teďka.. :)

robin1*

Toho bych se nabál cena od 100 tis nahoru (při dodávce na klíč)*hi*

kuchtik00*
hodnocení

no a je to vyřešený.. :) a svépomocí budu asi rád, když dám nějak dohromady ten septik..

uska*

Vloni jsme řešila podobnou situaci a zvítězila plastová jímka s dovozem zdarma. při objednávce se mi hned ptali zda chci udělat přepat a přepážku a to vše v ceně. Vám by stačila 5m3 s přepadem zhruba za 15 tis.

jabraka*

Kořenovka je nenáročná na stavbu.Vykopání(vybagrování) díry asi 5 m3 v podobě mělké mísy a vyložení tohoto jezírkovou folií.Celý prostor se zaplní štěrkem jako nosičem rostlin.V podstatě je celá plocha navenek suchá,pochozí.Shromážděná voda přepadem odtéká do otevřené nádrže,zase jezírkového typu.Vodu lze bez problémů používat k zalévání třeba okrasných dřevin a květinových záhonů.Pro zeleninu je riziková.

JABRAKA

Nový betonový septik #2

jumba
hodnocení

0x

Na chalupu bych dal eko WC. Raději si něco víc našetřím a koupil tento hajzlík. Je to bez kopání a možnost pak hnojit zahradu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]