Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozhodnutí stavebního úřadu vs nemajetná rodina

Od: beatricieanna odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

nevím jestli mi zde někdo dokáže poradit, ale zkusím to..

Přítelova rodina má problém. Dostala rozhodnutí od stavebního úřadu, že musí zbourat nosnou betonovou zeď, kterou mají na okraji pozemku a vystavět novou (dle jejich statika je údajně v havarijním stavu).

Jenže zeď je opravdu vysoká a dlouhá a cena opravy by se dostala přes 100.000,- , které rodina opravdu nemá (tatínek invalidní, maminka o něj doma pečuje, babička důchod).

Jak dál postupovat? :(

Děkuji!

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Města a obce mívají pro potřebu půjček občanům utvořený vlastní Fond rozvoje bydlení. Není to pro ně samozřejmě povinnost, ale je to dobrá praxe už řadu let. Půjčky jsou nízkoúročené. Např. u nás ve městě jsou zastupitelstvem vyhlášeny okruhy modernizace, oprav a staveb, na které jsou půjčky poskytovány a na jak dlouhou dobu. Každoročně je poskytováno dle zájmu tak asi 10 půjček. Stejný počet se zase přibližně splatí do tohoto FRB. Ručení je blankosměnkou dlužníka doplněná o dva ručitelé. Ale pravidla mohou být v jiných městech odlišná. Zkuste se u vás informovat, zda tato možnost neexistuje také. Bylo by to pro vás jistě řešení. A pokud u vás tento fond není, obraťte se na starostu se svým problémem a požádejte o pomoc. Mohli by vám třeba nabídnout dopravu za režijní cenu, stavební stroj na zemní práce - jistě by to náklady podstatně snížilo. No a samozřejmě by se měl do akce zapojit přítel - případně další jejich děti. Vždyť to jednou možná bude jejich, tak by to mělo být i v jejich zájmu tento havarijní stav řešit. *tuc*

robin1*
hodnocení

1x

Nepíšete v jaké fázi je rozhodnutí stavebního úřadu (dále jen SÚ), zda se ještě mohou odvolat či nikoliv.

Každopádně SÚ může nařídit nezbytné úpravy, případně odstranění stavby pokud její stav ohrožuje zdraví a životy. Asi nemá smysl nad tímto polemizovat tak to prostě je.

Co je však s podivem a co SÚ rozhodně nemůže je nařizovat postavit zeď novou.

Takže prostě pokud teď nemám na novou zeď, tak tu starou zbourám a místo ní natluču do země třicet jedna trubek a natáhnu pletivo.

Pokud se tedy ještě můžete odvolat a dané rozhodnutí Vám nařizuje y výstavbu nové zdi pak se v tomto rozsahu odvolejte.

Pokud Vám však uvedené rozhodnutí "pouze" nařizuje odstranění zdi (stavby) pro její závadný stav , pak není SÚ co vytknout (sama byjste také nebyla nadšena kdyby Vám na ulici padali cihly na hlavu z okolních staveb) a Ve Vašem vlastním zájmu je závadnou stavbu odstranit.

hujer123*

Asi se v tomto případě nejedná o podezdívku u plotu ale nějakou opěrnou zeď, která brání něčemu v sesuvu. Takže jen zbourat by patrně nestačilo.

uska*

že musí zbourat nosnou betonovou zeď,

To nemyslíte vážně? Nosnou zeď nahradit pletivem, hmm

robin1*

Usko nosnou betonovou zeď, a co jako nese?

No já to pochopil tak že je to prostě rozhrada.

Samosebou pokud je to opěrná zeď tak ji nelze nahradit pletivem to souhlasím

hodnocení

0x
Pokud oprava havarijniho stavu zdi nebude provedena do stanoveneho terminu, pak to ze zakona musi zajistit obec, ale naklady bude zpetne uplatnovat opet u majitele nemovitosti..
Podle mne je to naprosto logicke..Nenapada mne nikdo jiny, kdo by to mel zaplatit..stat, tedy obcane CR?
Mozna nejaky sponzor, kteremu zed pronajmete na reklamu..
Ale ruku na srdce, do havarniho stavu se zed nedostane „ze dne na den”, spise to je zalezitost zanedbani udrzby stavby po dobu nekolika desitek let..Takze kdyby se to resilo pred dvaceti lety, mohlo to stat daleko mene..

lui*
hodnocení

0x

Abych se přiznal, samotného by mě zajímalo, jestli stačí odstranit nebezpečí, tedy tu zeď která padá a ohrožuje, nebo jestli musí postavit novou zeď? Jsem zvědavý na další reakce.

machp*
hodnocení

0x

No a když to jinak nepůjde tak dům prodejte a kupte jinde nebo když je z betonu tak ji provrtat a zajistit injektážními vrty v inkriminovaných místech

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]