Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povrch mědi - jak vytvořit patinu?

Od: vikin* odpovědí: 11 změna:

Mohl by někdo poradit, jak vytvořit na novém, měděném plechu patinu starého? Nejde mi o zelenou měděnku, ale o to, aby plech ztmavnul a zmatněl. Děkuji za odpovědi.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Slyšela jsem zkazku, že sochaři profesoři na AVU zakopávali svá bronzová díla někde v koutě zahrady a studenti tam povinně chodili močit. Bronzy pak měly mít krásnou patinu.

Jen takhle předávám dál, o chemii nevím nic.

hodnocení

0x
současné plechy nezelenaji ale tmavnou přirozeně samy. pokud jim chcete pomoci, tak je zahřejte (optimálně hořákem) a pak nechte pár týdnů venku na dešti a pokud nezmizí úplně, tak mají nádhernou patinu.

hodnocení

0x

Měděné parapety na oknech, získají krásnou starou barvu, po jednom létě.

doplněno 15.03.12 21:33:

Nenajdete tady řešení? Z netu: medpovrly.cz/...

vikin*
hodnocení

Já bych to potřeboval hodně urychlt. Jedno léto je fokt moc. Potřeboval bych, aby ten proces proběhl maximálně v řádu několika hodin :)

hodnocení

0x

možná by mohlo zabrat to potřít octem, ideálně nechat tak přes noc působit.

kjanik112*
hodnocení

0x

Ještě před 200 lety, když se topilo jen dřevem a bylo čisté ovzduší,měď dostala zelenou patinu-měděnku.(historická patina). V dnešním ovzduší měď dostane hnědou barvu, a časem ještě ztmavne. Pokud byste chtěl historickou patinu, musíte smíchat čpavek se salmiakem a provést-ještě na nové mědi-nátěr. Nesmí dojít ke zmoknutí.Zkuste si to napřed na vzorku. ( pozor na čpavek-brýle! - na oči je horší než kyselina).

vikin*
hodnocení

Dík, ale mě právě nejde o měděnku, ale o to, aby jenom ztmavla. Nicméně, zkusím i čpavek+salmiak.

...

kjanik112*
hodnocení

0x

Vy jste mi nerozuměl přesně. Psal jsem, že pokud s mědí nic neuděláte, sama-vlivem dnešního ovzduší-ztmavne a bude hnědá. Postupně bude hnědnout asi dva roky. Takže nic nedělat.

vikin*
hodnocení

Rozuměl jsem dobře. Ale také jsem zmínil, že na to nemám, ani léto, ani několik let. Potřebuju, aby to zhnědlo hned, maximálně v řádu několika hodin :-D

Tak to nastříkejte sprejkou odstínu, který Vám bude vyhovovat! Věděl bych ještě jednu radu, ale ta odporuje pravidlům této poradny... *bzum*

ukulele*
hodnocení

0x

jak velký kus mědi chcete patinovat? mám dojem, že kolega kdysi dělal v divadle rekvizitáře a patinoval měď kyselinou dusičnou, opakovaným nátěrem a nebo ponořením, ale opatrně, dodržovat bezpečnost práce, nejlépe venku, gumové rukavice, brýle, štít

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]