Nejste přihlášen/a.
Muze mi prosim nekdo pomoci jak spravne propocitat vykon ponorneho cerpadla do studny.Nevim stale jake si ma koupit,kazdy rika neco jineho.
To máte jednoduché, sepište si vaše výchozí podmínky:
1/ hloubka studny, (sací hloubka)
2/ průměr studny, (omezení velikosti, druhu čerpadla)
3/ výtlačná výška
4/ požadovaný výkon čerpání (m3/hod.)
Uvědomte si, že litr vody váží 1kg a pokud jej čerpáte do výšky 1m uděláte práci 10J. Výkon je práce provedená za určitý čas. Tj. pokud to uděláte za 1s dostanete výkon 10W. Viz. wiki: výkon, wiki: mechanická práce. Pokud se vám nechce počítat, stavte se do prodejny a zaškolený prodavač vám nabídne čerpadlo podle vašich představ.
Dobry den,dekuji,ale radej bych mela jasno,nez pujdu do prodejny,abych taky mela predstavu o cene.nevim jestli by mi stacilo cerpadlo sigma Nautila EVGU 16-8-GU-80,kde je 1100w,atd.Studnu mame asi 4m hlubokou,ale jen 2m asi vody.Cerpadlo bylo ponoreno pul metru nad dnem.Cerpali jsme daleko asi do 30m vzdalenost od studny ,do sklepa,kde je nadoba a prevyseni mezi cerpadlem a nadobou ve sklepe je tak odhaduji 5m.Jde mi o to abych nekoupila zbytecne drahe cerpadlo s vykonem zbytecnym.Nerada bych se opakovala,aby nekomu nevadilo ,ze uz na tema jake cerpadla jsem mela zalozenou diskuzi,ale k propoctum nedoslo.Proto jsem zalozila toto,abych se to hlavni dozvedela.
doplněno 17.03.12 18:42:Jeste doplnuji udaje SIGMA cerpadla 400V.,vytlak 80m,max.prutok za minutu je 39l.Tak nevim,jestli staci.Meli jsme ORCA 55m-prutok 50l za minutu,vytlak 100m,vykon motoru 550w,napeti 400V,hloubka ponoru 30m.uplne prvne jsme meli ORCA 35 a to jsem nadavala,ze je maly tlak vody.Pan z firmy brblal,ze mi tedy dsa tu 55.,ale ze to bude driv rozbite ,ze bude casteji spinat,nebo co to rikal,uz nevim presne.No ale ten tlak uz byl tak akorat,mohl by byt klidne o malinko vic,ale dobre,nema se nic prehanet.Nyni na firmu nemame,takze musime sami.jen za zapojeni ponorky si rekl 2000kc i z cestou 25km.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.