Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomalu tekoucí teplá voda

Od: fantomas007* odpovědí: 17 změna:

Poradil by prosím někdo, co se musí provést, aby teplá voda z bojleru vytékala pod větším tlakem? Před 2 lety jsme nechali nainstalovat nový bojler a po teď asi měsíc studená voda teče docela dobře, ale teplá strašně pomalu.Nad vanou je nainstalovaná baterie se sprchou. Pokud dám páčku nahoru, aby tekla teplá voda do sprchy, tak voda nemá dostatečný tlak a teče jenom z baterie do vany (páčka sama klesne dolů). Mám pocit, že snad vytéká jen tak samospádem.Podotýkám, že máme kombinovaný ohřívač Tatramat.Takhle pomalu teče ze všech baterií v domě. V zimě, když topíme v kotli na tuhá paliva, tak samozřejmě přepínáme, aby se voda ohřívala pomocí kotle. Za rady předem děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Poradil by prosím někdo, co se musí provést, aby teplá voda z bojleru vytékala pod větším tlakem?

Zkontrolovat rozvody, armatury včetně filtru...sítka na bateriích..a případně vyměnit.

Pokud teplá voda teče s menším tlakem u všech výtoků, pak bych chybu hledal někde kolem ohřívače..

Kde však je skutečně chyba se bez znalostí situace na místě můžeme jen dohadovat.

Ta změna nastala najednou...postupně...nebo jak?

fantomas007*
hodnocení

voda postupně přestala téct. Nevím, kde má bojler sítka.

Fotografie instalace ohřívače by nebyla?

hodnocení

0x

Podivejte se na sitka, jestli mje nemate zanesena u tatramatu

pecenkav*
hodnocení

0x

Typoval bych to na to, ze rozvody vody jsou jeste v pozinku a tam se usazuje vodni kamen, ktery se obcas uvolni, dostane se s protekajici vodou az ke zpetne klapce pred bojlerem, ktera ma zmenseny prutok, u novych klapek je i takovy derovany plech jako sitko a to se postupne tim kamenem zanasi a proto ta voda uz skoro netece.

Chce to zastavit vodu, vypustit bojler, vysroubovat pojistovak, jehoz soucasti je i ta zpetna klapka a ten bordel vycistit a nebo ten pojistovak rovnou vymeniy za novy, zalezi na tom, o jaky typ se jedna.

A pro uplnost dodam, ze se nejedna o tlak vody, ale o protekajici mnozstvi vody.

fantomas007*
hodnocení

děkuji za upřesnění. Rozvody v domě jsou v plastu, ale vodní kámen je u nás problém. Je tu strašně tvrdá voda. Posílám foto. Je to kombinovaný uzavřený ohřívač OVK 120 od Tatramat Poprad

Pomalu tekoucí teplá voda
fantomas007*
hodnocení

přidávám fotku, jak to naistalované

Pomalu tekoucí teplá voda #2

petapeta*
hodnocení

0x

Jako první bych odmontoval vanovou baterii a zkontroloval, zda není zanesené sítko v přívodu do armatury.

doplněno 16.03.12 11:21:

Jelikož vám voda teče špatně ze všech baterií v domě, tak je zapotřebí zkontrolovat přívod vody do bojleru. Ten přívod na vašich obrázcích není dostatečně vidět.

fantomas007*
16.03.12 12:02
hodnocení

:)

Pomalu tekoucí teplá voda #3
fantomas007*
hodnocení

další fotka

Pomalu tekoucí teplá voda #4

hodnocení

0x

A jedna fotka přeskočila k mé otázce Co je to za muziku? *jasne* Dějou se věci!

fantomas007*
hodnocení

aho, no vidíte a já si říkal, kam se poděla, Tak jsem ji vložil znovu. Omlouvám se .

hodnocení

0x

Ač jste nám tvrdil že vodu máte z plastu tak tam vidím starý pozink ta závada bude někde tam bude zarostlé kolínko nebo šroubení nebo to hrdlo prostě to bude někde v pozinku.Bude te to muset demontovat a podívat jse do vnitř.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím. Jak už tady bylo psáno , závadu bych hledal prvně u zanešeného tlakového ventilu. Vyčistit. Pokud to budete mít rozdělaný , tak odpustit vodu zpřívodní trubky do kýblu , aby se vypláchnul bordel. Pokud budete zavírat hlavní uzávěr vody , tak při otevírání doporučuji vždy jenom trošku odrazit ventil a jít si zapálit. Nespěchat! Po vyrovnání tlaku v potrubí teprve otevřít ventil naplno . Jinak tam máte ten bordel znovu. Také mne pobavilo na jedné fotce automatické odvzdušnění topení. Mělo by být už z logiky věci na nejvyšším místě

hodnocení

0x

Já bych viděl závadu buď na vstupu teplé vody do výtokové trubky (uvnitř boileru) nebo v prvním kolínku dole, kde to může být zaneseno kotelním kamenem. Na studené vodě se kámen netvoří vůbec nebo velmi pomalu. A ten pojistný (tlakový) ventil je na přívodu studené vody do boileru, takže tam by to být nemělo:)) Zvlášť pokud je PV průchozí.

jirkamatapat*
hodnocení

0x

Fantomasi,zřejmě se nevyhneš vyčištění samotného bojleru.Znamená to odpojit od elektřiny,zastavit přívod studené vody,sundat spodní kryt,vypustit vodu z bojleru a odšroubovat přírubu s topným tělesem.Když jsem to dělal poprvé,také po dvou letech u nového bojleru,vyškrábal jsem z něj kbelík usazenin,Upozorňuji Tě na fakt,že je to vcelku rasovina a zřejmě se nevyhneš nějakému tomu nepořádku.Těsnění příruby se dá vcelku dobře očistit a použít znovu pokud se Ti podaří jej nepoškodit.Pro jistotu jej z obou stran potři silikonovým tmelem.Topné těleso a anodovou tyč očisti jemným poklepem a všechno smontuj.Myslím,že to bude stačit a voda poteče.Voda by měla vytékat pod takovým tlakem,jaký je při přívodu.Já mám přívodní tlak asi 6atm.

Ještě poznámečku:před samotným vypouštěním vody vypni topné těleso a vypusť teplou vodu,aby jsi nebyl překvapen vařící vodou.

hop®
hodnocení

0x

Přívod vody máte v plastu, ale podle holendru na výstupu soudím, že rozvod teplé viody tak úplně plastový nebude.

Před demontáží a čištěním vlastního bojleru bych asi nejdříve odšrouboval šroubení na přívodu a holendr na výstupu a flexihadičkou s přizpůsobenými konci propojil "nakrátko" - jakési "přemostění" vlastního ohřívače. Tím spolehlivě zjistíte, jestli úbytek průtoku je v bojleru, nebo někde dále v rozvodu teplé vody.

Souhlasím s výše uvedeným upozorněním, s předstihem si vypněte elektro, uzavřete přívod topné vody a nechte výměník vychladnout!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma tlak vody v kotli

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]