Nejste přihlášen/a.
Z jakého materiálu by mělo být sací potrubí (5/4") zakončené košem ve studni?
Zatím jsem slyšel toto:
1. Pozinkované ocelové trubky - dražší, krátká životnost
2. PE hadice - nevydrží v rovném stavu (stáčejí se do klubíčka)
3. PP trubky - prý nejsou pro tento účel určeny, mohou křehnout
Děkuji
My máme sací hadici (tedy se spirálovitou výztuhou aby nedocházelo k zamačkávaní) a dále máme ve studni tento plastový sací koš, ve kterém je integrovaná zpětná klapka.
kovoplast.cz/...
Sací hadici máme tuto
ingstuksa.cz/...
Sací hadici jsme v místě, kde prochází zemí dali do ohedného kabelového chrániče.
telco.subrt.cz/...
Tak snad jsem Vám dal inspiraci pro Váš projekt.
doplněno 15.03.12 21:58: A ještě jsem zapomenul dodat, že na konci hadice je do ní vložený díl z hadicové spojky (ten se závitem) a do závitu zašroubovaný sací koš.
gumex.cz/...
Zdravím. Když vystrojuji studnu , tak používám PE. Dle mého názoru spíše záleží na tom jaký použít koš . Tam bývají TY problémy. V dnešní době je většina sacích košů velice nekvalitní. ( zlatí komunisti) To vaše ,,stáčení do klubíčka " odstraní sací koš s pružinovou zpětnou klapkou ( pokud funguje) která zavírá v každé poloze. A PE se za čas vyvěsí. Nejlépe je to dělat v létě. Natáhnout hadici na zahradě a nechat ji sluníčkem pěkně prohřát a vyrovnat. Asi v květnu mne čeká výměna čerpadla .Studna přes 80m v pozinku. Objednávám jeřáb. Investor bude mít radost. Ve vrtaných studních to ,,stáčení hadice) samozřejmě odpadá. Ale zase se tam klade větší důraz na hlídání hladiny.
Děkuji. Jak se prosím pozná kvalitní/nekvalitní sací koš? Můžete případně nějaký doporučit. Jak dlouho tak trvá, než se hadice na sluníčku narovná (týden)? Nemá nějaký paměťový efek, že si jí na sluníčku narovnám, ale ve studni (v chladu) bude mít snahu se ohybat a bude pak opřená o stěnu studny?
mam tam pp trubku 5/4 už asi 6 let a žádný problém nepozoruji na konci litinový koš klasiku a šlape to jak má
PP-R tubku používám cca 14let...
U druhého čerpadla je klasická pozink trubka...je tam cca 30 let...
To jen k té životnosti pozink trubky...
Nepočítejte s tím , že jak jsem psal - se na sluníčku narovná- , že bude jak pravítko. Nějaký průhyb tam bude , ale ten se časem většinou částečně srovná. Gravitace už to nějak zařídí. Můžete na ni třeba uvázat kámen a máte to rychleji. Oproti pozinku je výhoda v tom , že je levná , hadici v pohodě stočíte po zakoupení do auta , nemusíte mít závitořez , nebo drahé GEBO spojky. Spojky a kolena na PE jsou levné a dají se pomale dotáhnout i rukou. Doporučuji srazit hranu trubky a jemně máznout něčím co může přijít do styku s pitnou vodou. (stolní olej ,já používám i krém na ruce) Co se týče kvalitního sacího koše , tak v tom vám neporadím. S tím neustále bojuji a zatím prohrávám. Jak říkaval můj dědóšek . Po všem hovno jen po včelách je med. Hodně zdaru
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.