Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
potrebovali bychom poradit s rekonstrukci prez 100 let stareho kamenneho domu ( kamen zrejme opuka nebo piskovec v kombinaci s cihlou), presneji s jeho zateplenim.. vsechny zdi (cca 80cm siroke) jsou suche az na jednu, ktera je temer do poloviny sve vysky mokra ( dum je pod urovni silnice z niz steka voda k domu).. zed ma navic zevnitr drevene oblozeni, ktere se chystame sundat a nasledne shodit omitku s obou stran a zed nechat vetrat... nicmene bychom se radi pred dalsi zimou nastehovali a predpokladame, ze zed nebude zcela vysusena, chtela jsem se proto zeptat, da-li se takova zed zateplit alespon zvenci. Pokud ano tak cim a jak a jestli nehrozi, ze vlhkost stoupne.. dum planujeme vytapet krbem napul s primotopy.
predem dekuji za odpoved.
V podstatě jsou dvě možnosti. Ta jednodužší je, oblepit vnitřní zeď ipou a přizdit. Izolovaná musí být i podlaha a teprve na izolaci finální podlaha. Abych napsal srozumitelněji, tak udělat prakticky vanu z ipy a v ni mít suchou zeď a podlahu. Ipou myslím hydroizolační lepenky. Takto jsem opravoval jednu chalupu a po nějakém desetiletí je vnitřek suchy.
Druhý způsob je pracnější, ale dokonalý. Znamená to chalupu podseknout a vložit horizontální hydroizolaci. Tedy zdi oddělit od vlhkých základů. A v rámci techto prací případně i zpevnit a hlavně oddrenážovat základy. Tedy snížit hladinu spodní vodu kolem baráku. Zrovna takovou chalupu opravuji a toto mám prakticky hotové. Je to ale spíše na článek než příspěvek a vždy velmi záleží na místních podmínkách. Předkové když stavěli kdysi baráky mívali i systém odvodnění a při následných pracích se toto odvodnění mnohdy přerušilo a systém nefunguje.
Znám v okolí lidi, jední jsou i mojí sousedé, kteří zateplili zvenku vlhké zdi a po nějakém roce se nastačí divit, kolik mají zevnitř vlhkosti. Je to prakticky, jako by si na barák dali igelitovou pláštěnku.
Pokud podseknutim myslite ,,podrezani zdiva", je to varianta, kterou jsme predem zavrhli na zaklade clanku, ze podrezani je vhodne pouze u cihloveho domu.. u kamennych domu se to udajne prilis nedoporucuje.. problem je v tom, ze jsme procetli spoustu prispevku a vsude se clovek dovida neco jineho.. rada bych se jeste zeptala co si myslite o zatepleni zvenci mineralni vlnou, nekde jsem se docetla, ze je to take varianta, ktera je prodysna a nehrozi tolik dalsi vlhnuti.. zase nevim co si o tom myslet, nekteri doporucuji, jini predem zavrhuji..
mockrat dekuji..
dadiska, zavrhli jste jediné správné řešení. Bohužel na základě špatných informací. Přeji Vám, abyste měli barák suchý, i když nemá hydroizolaci. Ale je to nereálné. Udělal někdo sondu do suchého zdiva, abyste zjistili jak je to uprostřed mokré?
Podřezání jen cihlového domu je opět mýlka.
Zateplení vlhkého baráku Vám nikdo nedoporučí, ani vatou ne. To že část laiků doporučí a část ne... to je naprosto normální jev... vždy se najde i opačný názor na cokoliv.
Jestliže chcete užívat příjemné prostředí domova, je třeba vložit dodatečnou hydroizolaci, podle velikosti vlhkosti nechat rok dva vysychat a pak teprve zateplit.
Na podřezání kamenné zdi sice existují technologie, jsou ale tak zrůdně drahé, že si to může v podstatě dovolit buď zbohatlík který neví co s penězi, nebo zadavatel zakázky ze státních peněz.
Existuje ale netoda jiná, velmi schůdná a relativně levná. Tedy postupně barák podbourávat a na základu udělat z betonu rovinu a na tu klást hydroizolační lepenku či folii. A nad ni vykutaný otvor dozdit. Musí se to dělat postupně a pečlivě dozdívat aby se nenarušila statika stavby. Dělal jsem to osobně, případně za pomoci nekvalifikovaného nádeníka a nepřišlo mi, že by to byla nějaká velká věda. Celou dlouhou stěnu vesnického statku jsem měl zhruba za necelé tři týdny hotovou. Potřeboval jsem bourací kladivo které jsem koupil s dlouhou zárukou v Bauhausu, malou míchačku, písek, cement, ipu a hořák kterým jsem spojoval přeplátované pásy ipy. A k tomu odhodlání.
Kromě hydroizolace jsem ještě při té příležitosti zpevníl mělké základy a udělal kolem nich i drenáž, abych snížil případnou hladinu spodní vody. K základům jsem ještě přiložil zvenčí nopkovou folii. Zeď je suchá a mohu ji klidně zaizolovat polyšem. V zimě bude fungovat jako akumulátor energie který zaručí tepelnou stabilitu. Ostatně i v létě. V těch nejšílenějších vedrech je v chalupě příjemně. Na jiné části chalupy kde jsem to dělal již dříve, to takto funguje několik let.
odhrabat z venku základy .. a nechat to schnout ale pokud je to hodně mokré tak bych to nechal celé léto .. a pak požít nopkovou folii (vypadá jak bonboniéra bez bonbónů) natahat tam drenážní trubky podsipat pískem vyspádovat je někam pryč zasipoat štěrkem nebo kačírkem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.