Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jistič 32 A

Od: juli* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den mám nemovitost vek které je hlavní jistič 32A charakteristika B a já bych ho chtěl nějak zablokovat aby pořád nevypadával když se řeže cirkulárkou 7,5 kw. Chtěl jsem změnit charakteristiku za C nebo D , ale čez mi to nepovolil. O velikost kabelu se nebojte jsou opravdu velmi tlusté - jedná se o poloprůmysový objekt. Ale mě spíš zajímá jestli se něco nestane jističi.

děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Co to řežete za klády, když potřebujete na cirkuli motor 7,5 kW? Dal bych s menším výkonem a bylo by.

hodnocení

0x

můj děda tohle řešil tak, že si uřezal tyčku, která mu přesně pasovala mezi packu jističe a okraj pojistkové skříně :D tím tě nechci nabádat k něčemu podobnému, on u toho měl jenom 3kW flexu, ale vždycky to vyhodil proudový náraz při zapnutí. Po tomhle byl klid, samozřejmě když dořezal, tak tyčku zase odstranil. Jistič funguje dodnes :)

Ovšem tento způsob je pěkná hnusárna a neberte to jako návod, ale v tu chvíli opravdu jiné řešení nebylo a když to ani čez nepovolí, tak co má člověk dělat, že? *nevi*

rv*
hodnocení

0x

Takový jistič snad zapnutí cirkulárky 7.5kW nevyhodí. Jinak zapojení hvězda-trojúhelník, nebo softstarter.

hodnocení

0x

Po delším používání může dojít k "vyhřátí" jističe a k jeho následnému častějšímu vypadávání i při menší zátěži.

hop®
hodnocení

0x
Takový motor už by měl mít rozběh přes YD a to by funkční jistič měl hravě přežít.
Pokud je to starší jistič, může být vyhřátý a vypínat při nižších hodnotách, v tom případě by pomohla výměna.
Mechanické zašprajcování nějakou tyčkou u novějších jističů nefunguje, jsou proti mechanickému zablokování "imunní". Vlastně nevím o typu jističe, který by takto fungoval...

nevím o typu jističe, který by takto fungoval... Taky jsem se nikdy s takovým jističem nesetkal. Nejstarší jističe, se kterými jsem se setkal byly (snad) ze 60 let minulého století (vyráběly se v Letohradě) a ty už mechanicky zablokovat nešly.

tento, aspoň teda ten co jsme tam měli tak "fungoval":) vypínal normálně, ale když se zašprajcoval tyčkou tak, že tyčka na páčku tlačila, tak nevyletěl :) top-bazar.cz/...

hop®

Klasické jističe ITV, ITM, IJV, IJM, asi byl porouchaný. U těchto jističů páčka nepadá, jen vyjede čudlík a páčka se musí dát dolů a pak nahoru - tím se jistič opět nahodí. Celkově shrnuto, omlouvám se, ale nevěřím Vám.

Ano, páčka nepadá, vyletí čudlík. Ale opravdu, když se páčka podepřela, čudlík nevyletěl a jistič nevypnul. Věřte si čemu chcete, nemám důvod si něco vymýšlet, možná byl ten jistič vadný, ale jinak opravdu normálně vyhazoval

hop®

Pokud tento jistič vypne, páčka se ani nepohne, nemá tedy smysl ji jakkoli mechanicky blokovat. Věřím, že si nevymýšlíte, jistič byl vadný, možná nějak upravený... *nevi*

páčka se nehne, ale z "normální" polohy ještě nepatrně "zapružit" směrem nahoru. a právě když byla nacpaná v úplně nejvyšší poloze, tak jistič nevyletěl. asi nějaká chyba v konstrukci, ale opravdu tak tak šlo

hop®

Tak tohle teda zítra zkusím! ;)

kokodak*
hodnocení

0x

zablokování jističe tyčkou je spíš už z říše fantazie.

Pomůže jedině spočítat co vyjde levněji. ČEZ se Vás snaží dotlačit do toho, abyste jim zaplatil X tisíc za navýšení příkonu. Je to sprostá zlodějina, ale vy si můžete spočítat co vás vyjde levnějc. Jestli to půjde přepínačem YD, softstartérem, nebo navýšením jističe...

tesyk*
hodnocení

0x

Já bych tipoval, že bude problém v tom jističi, protože mě táhne 7,5kW i jistič 25A / B. Určitě bych začal s výměnou za nový.

juli*
hodnocení

jedná se o jistič kanlux 32A / B , chcete mi říct , že se proud řeruší ikdyž páčka nespadne?

hop®

Ano, alespoň já to tvrdím!

A já to tvrdím také.

Jističe jsou konstruované tak,že pokud dojde ke zkratu nebo k nadproudu, páčka jističe spadne dolů a přeruší tak obvod.

Jelikož by se ale našli nějací blbci,kteří by ručně zabránili tomu aby páčka spadla (bez urážky :) ) ,tak výrobci ještě vymysleli takovou pojistku,že pokud něco brání spadnutí páčky obvod se stejně uvnitř jističe přeruší.

Pro opětovné zapnutí obvodu je nutné páčku tzv.natáhnout (zhodit dolů a zase nahorů)

Ano. U tohoto jističe při zkratu, nebo přetížení vyskočí malý (většinou tmavozelený) čudlík a páčka zůstane v původní poloze. Pokud chcete jistič znovu nahodit, musíte páčku nejprve ručně přepnout dolů a pak znovu nahoru. Její podepření nemá žádný smysl. Jestli to u Vás funguje jinak, je jistič vadný, nebo upravený a doporučoval bych ho vyměnit.

Tesyk : to tipujete tedy špatně. Pila s motorem 5,5kW vyhazuje jistič 25A charakteristika B s naprostou jistotou. Dá se rozjet jedině bez kotouče (menší setrvačná hmota) ale to zase není to pravé pro práci :) To není náhodný poznatek, to je vyzkoušené na mnoha strojích. Zrovna dnes jsem v jedné pile vyměňoval motor 5,5kW za 4kW, protože ČEZáci odmítli navýšit jistič.

*sok*Vy neumíte řezat bez kotouče?*smich*

tesyk*

Dost možná, ale s rozběhem hvězda-trojúhelník ten problém nemám...a taky nepoužívám původní list průměr 700mm, který při zatížení motor zastavoval a následně vyhodil jistič. S 600mm kotoučem se to stává již málokdy.

machp*
hodnocení

0x

TO juli: vyzkoušej zda se roztočí bez kotouče jestli ano tak bych se vyprdnul na jistič a povolil bych klínové řemeny které by při startu prokluzovaly a jednoduchým napínákem pak pilu roztáčel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]