Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , stavíme rodinný dům se stavební společností Ekonomiclé stavby - mám právo vědět kolik co stojí nebo ne?
doplněno 17.10.08 19:42:nechci vědět kolik za to firma zaplatí , ale kolik za to zaplatím já .
základem je položkový rozpočet pokud je součástí ceny o dílo. Pokud máte jen cenu celkovou tak si musíte pohlídat jen to aby jste dostali všechny komponenty stavby tak jak jste to nasmlouvali správné typy atd., ale bez nároku na změnu ceny Jestliže máte položkový rozpočet jako součást smlouvy pak máte dokonce právo napadnout celkovou cenu když bude použitá jiná komponenta naž jaká byla nasmlouvaná i když bude odpovídat Čsn.
Samozřejmě máte právo vědet kolik co stojí. Ale to určitě nebude stejné jako za kolik to koupili Ekonomické stavby. Na to právo nemáte. Přesněji a polopatě. ES koupí ve stavebninách třeba střešní okna Velux s 22% slevou. Ale Vám neřeknou že dostali slevu 22%. Jen klidně ukáží ceník za kolik se prodávají dle celorepublikového ceníku.
Pochopil(a) jste to?. Pokud ne, klidně se ptejte dál. ICQ 55180641. skype: milancukrar
Milane, snaž se prosím co nejvíce odpovědět přímo na těchto stránkách. Určitě jsou situace, kdy je ICQ nebo Skype lepší, ale nezapomeň, že spousta těchto otázek je zajímavá pro více lidí (třeba i za půl roku apd) a kdyby ti všichni psali... díky
Má te určitě právo,ale jak už je tu psáno nemusí Vám říci úplnou cenu.Nejlepší je,když si člověk material kupuje sám a má na stavbě svůj stavební dozor.Firma pokud má volnost v nakupování na Vás pěkně vydělá.Dnes pokud nemáte vše pod kontrolou a nehlídáte,tak opravdu korunky utíkají a práce není vidět.Já když,jsem stavěla tak jsem lítala z jednoho konce na druhý a hledala nejlepší ceny a nebo se dá domluvit někde ve stavebnictví,pokud tam budeme nakupovat stále nějakou slevu na vše.
Nejlepší je,když si člověk material kupuje sám a má na stavbě svůj stavební dozor.
Nesmysl. Manžel má menší firmu a kdykoli měl zákazníka, který si nakoupil sám, tak na ten na tom vždycky prodělal. Ptž i když manžel na materiál nějaké procento většinou nahodí, tak pořád ty ceny jsou většinou podstatně nižší, než za kolik má možnost si je zákazník koupit (ptž dávat ceny stejně vysoké nebo vyšší by se manželovi nevyplatilo, lidi by si je radši sami kupovali, což je zas pro firmu nevýhodné). Navíc je tady výhoda v DPH - pokud si zákazník koupí materiál sám, zaplatí cenu materiálu + 19% DPH. Pokud je materiál součástí dodávky stavby, tak za něj zaplatí cenu materiálu + 9% DPH (jasně, pakliže bydlení spadá do kategorie sociální bydlení, tedy u rodinných domů tuším do 350 m2 podlahové plochy). A další věc je, že zisk z materiálu je započítaný do zisku ze zakázky, takže pokud chce zákazník jenom práci, tak se do nabídky dá dražší práce, ptž firma peníze vydělat musí a když je nevydělá na materiálu + práci, nahodí je jenom na práci. Zjednodušeně řečeno, teda :o) Ona každá zakázka se posuzuje samostatně a u každé se samostatně odhaduje, na jakou cenu je zákazník ochotný kývnout.
Jinak se stavebním dozorem souhlasím, pokud si zákazník nedokáže stavbu ohlídat sám (nemá znalosti, nemá čas), tak určitě se nějaký odborník vyplatí. Stejně tak se vyplatí při výběru firmy si nechávat dělat položkový rozpočet, ve kterém bude přesně specifikováno, jaký bude použit materiál, kolik ho bude potřeba a v jaké jednotkové ceně a to samé s prací. Nechat si dát 4-5 nabídek, porovnat a pokud vybraná firma bude v něčem draží, než jiná, tak zkusit smlouvat, že ale v konkurenčním rozpočtu bylo to a to...
Tak zas doslovně to člověk nemůže brát ,že si kupuje material sám,ale stavěla jsem barák a to firmou a za 2 měsíce prodělala pár korunek.Pak už jsem materiál kupovala sama a nebo jsem to s firmou konzultovala a byl tam dozor a vše pěkně šlapalo.Jinak materiál se dá nakupovat na firmu,která stavbu dělá ,je to jen o domluvě.
Martino souhlasím s Vámi. Paní Lesi, nemá úplně pravdu. Jsou firmy, které dostávají slevu, dejme tomu na Velux 21%. Zákazník, který se o nic nezajímá, dostane jen 10%. Když se snaží vyjednávat, dostane 15-18%. Pokud je více oken dostane i 20%. Na stavebních výstavách se docílí velké slevy. Takže záleží jen na stavebníkovi, jaký je vyjednávač.
Stavební firmy vezmou zakázku jenom proto, aby na ní vydělali co nejvíce. Možná že odvedou i dobrou práci, pokud to vůbec umějí. Velice přesně jim jde říkat,"takhle je to dobře a tak se to má dělat"I když kecají.
Tím se nechci nijak dotkou firmy manžela paní Lesi.
Jistě, firmy vezmou zakázku proto, aby na ní vydělaly - právě proto když nemůžou přihodit na materiál, přihodí o to víc na práci... anebo zakázku úplně odmítnou, ptž pro ně bude nezajímavá (pokud se nedá přihodit pro firmu dostatečný zisk), ve stavebnictví je práce dost a není třeba brát i nevýhodné zakázky. Však proto jsem radila nechat si zpracovat položkové nabídky od několika firem a s vybranou smlouvat
Ad vlastní materiál - no, několik našich zákazníků taky mělo pocit, že když si koupí vlastní, tak ušetří. Ve skutečnosti za materiál od nás by zaplatili míň, i s naší přirážkou. Ono totiž stavební výstavy se slevami nejsou každý den nehledě na to, že jednotlivec dost těžko může u prodejce materiálu získat takovou slevu, jako firma, která přeci jenom bere průběžně, i několik let nazpátek a je předpoklad, že i nadále brát bude. Ono třeba takový prodejce má oficiální ceník, ve kterém má vyčíslenou cenu za kus pro běžného zákazníka a množstevní slevy pro montážní firmy... ale ve skutečnosti ty ceny"pro firmy"jsou jenom tak naoko pro běžného zákazníka, který má dobrý pocit, jaký je vyjednavač, když to ukecal na cenu pro firmy. No a firmy se pročítáním ceníku nezatěžují, ptž si domlouvají cenu přímo na každou konkrétní zakázku a ta cena je samozřjmě ještě nižší (a dle velikosti zakázky i třeba podstatně nižší), než co se v ceníku"pro firmy"uvádí.
Takže smlouvat určitě ano - ale já osobně bych smlouvala spíš s dodavatelem stavby, když už jsem se tedy rozhodla nestavět svépomocí, než s prodejcem materiálu. A co se kvality odvedené práce týká - chce to dobrý stavební dozor a připomínky řešit hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.