Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší experty!
Ve sklepě starého domu jsem zjistil značnou korozi I profilu, který nese strop sklepa. Koroze je hlavně u nosné stěny. Dokonce už se vlhkostí začala rozpadat jedna deska (snad hurdiska nebo něco takového) položená mezi profily. Příčinou byl zřejmě dlouhodobě tekoucí Darling umístěný přesně pod profilem a nedostatešné větrání. Je mi jasné, že bude potřeba rozebrat podlahu z přízemí a minimálně přilehlé desky vyměnit. Stejně plánuju dát do přízemí izolace, takže to nebude takový problém. Otázkou je, co s celým profilem. Zda se dá zachránit nebo ho bude potřeba vyměnit. Profily jsou od sebe tuším 90cm a délka je místnosti je 3,8m. Tedy pokud by se měnil, bude se muset rozebrat cca 7m2 stropu. Budu rád za nějaké nápady, jak to provést co možná nejméně bolestně
Profil mi přijde velmi robustní, takže nemám pocit vážnějšího problému i přes jistou korozi. Otázkou je, co je nad profilem. Tedy jaká podlaha a co ponese. Může tam být betonová deska která váhu roznese po celé ploše i po obvodu. I tak, pokud tam nebudou tunová zatížení, zůstal bych v klidu. Zblízka a podrobně situaci neznám, takže nemohu posoudit stav podlahy nad nosníky.
Obrázek na mne ale dělá dojem, že bych opravu stropu ve sklepě řešil odspodu. Samozřejmě bych odstranil zdroj vlhkosti a zabránil pokračování koroze.
ten detail není dobře vidět - není vůbec vidět stupeň poškození. Varianta je podezdít u zdi sloupkem z cihel ,ale ten by měl mít svůj základ.
v místě uložení traverzy na zdi nejsou žádná tahová ani tlaková napětí v pásnicích profilu, ale vetší tangenciální (smyková) napětí/namáhání ve svislé stojině. Jená se o namáhání střihem. Pokud je zde stojina dobrá, myslím, že není nic ztraceno. Stav stojiny však nevidíme. Pásnice jak dolní tak horní jsou namáhené tahem a tlakem uprostřed rozpětí trámce (prostě půlka) a ve stojině zde naopak není žádný střih. Je to zajímavé ale je to tak - tak se chová prostý nosník.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.