Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se zrezivělým I profilem nesoucím strop

Od: rudiik® odpovědí: 4 změna:

Zdravím zdejší experty!

Ve sklepě starého domu jsem zjistil značnou korozi I profilu, který nese strop sklepa. Koroze je hlavně u nosné stěny. Dokonce už se vlhkostí začala rozpadat jedna deska (snad hurdiska nebo něco takového) položená mezi profily. Příčinou byl zřejmě dlouhodobě tekoucí Darling umístěný přesně pod profilem a nedostatešné větrání. Je mi jasné, že bude potřeba rozebrat podlahu z přízemí a minimálně přilehlé desky vyměnit. Stejně plánuju dát do přízemí izolace, takže to nebude takový problém. Otázkou je, co s celým profilem. Zda se dá zachránit nebo ho bude potřeba vyměnit. Profily jsou od sebe tuším 90cm a délka je místnosti je 3,8m. Tedy pokud by se měnil, bude se muset rozebrat cca 7m2 stropu. Budu rád za nějaké nápady, jak to provést co možná nejméně bolestně :)

Co se zrezivělým I profilem nesoucím strop

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

1x

Profil mi přijde velmi robustní, takže nemám pocit vážnějšího problému i přes jistou korozi. Otázkou je, co je nad profilem. Tedy jaká podlaha a co ponese. Může tam být betonová deska která váhu roznese po celé ploše i po obvodu. I tak, pokud tam nebudou tunová zatížení, zůstal bych v klidu. Zblízka a podrobně situaci neznám, takže nemohu posoudit stav podlahy nad nosníky.

Obrázek na mne ale dělá dojem, že bych opravu stropu ve sklepě řešil odspodu. Samozřejmě bych odstranil zdroj vlhkosti a zabránil pokračování koroze.

hodnocení

0x

ten detail není dobře vidět - není vůbec vidět stupeň poškození. Varianta je podezdít u zdi sloupkem z cihel ,ale ten by měl mít svůj základ.

v místě uložení traverzy na zdi nejsou žádná tahová ani tlaková napětí v pásnicích profilu, ale vetší tangenciální (smyková) napětí/namáhání ve svislé stojině. Jená se o namáhání střihem. Pokud je zde stojina dobrá, myslím, že není nic ztraceno. Stav stojiny však nevidíme. Pásnice jak dolní tak horní jsou namáhené tahem a tlakem uprostřed rozpětí trámce (prostě půlka) a ve stojině zde naopak není žádný střih. Je to zajímavé ale je to tak - tak se chová prostý nosník.

hodnocení

Díky za vyčerpávající odpověď. V plné kráse to zřejmě uvidím, až to odklopím z vrchu, ale jsem rád, že to není ztracené :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]