Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím řeším otázku vytápění našeho rodinného domu. Máme podlahovku v celém spodním patře(bohužel bez radiátorů) a teď momentálně topíme elektřinou a je to dost nákladné. Přitápíme v obývacím pokoji krbovýma kamnama. Ty jsme koupili provizorně, letos na podzim bychom si chtěli dát udělat krb. Moje otázka zní-lze krb používat i na to, aby ohříval i tu podlahovku? Někde jsem tu četla, že ano, že je potřeba jen akumulační nádrž, která by přebytečné teplo odváděla do sebe, je to skutečně tak? Kolik taková nádrž stojí a kolik by stála instalace toho všeho? Ještě jedna věc, bydlíme zatím jenom dole, patro se bude dodělávat a budou tam radiátory. Musím už před koupí krbu s výměníkem nebo teplovodní vložkou? dát radiátory i do patra? Vůbec tomu nerozumím, podlahovka je super, chtěla bych jí využívat, takže bych ráda využila teplo z krbu i do podlahy a později i do radiátorů. Vím, že jiným řešením by byly průduchy, ale za prvé by asi nevytopily celý dům, za druhé bych ráda to teplo z podlahovky. Víte někdo, jak to vše funguje? Děkuji moc za odpovědi. Ajdana
Bez té aku nádrže to dle mě nejde.nemůžete pustit do podlahovku vřelou vodu a jak chcete na krbu regulovat teplotu vody?S tou aku nádrží a ventilem který při určité teplotě otevře a piustí vodu do aku nádrže by to šlo.
Zdravím . V lednu jsem to dělal . Nádrž na 700 l s napojením na krbovou vložku a topný systém cena cca 34 000,- Cena u vás se nedá takhle odhadnout. To se musí vidět a spočítat na místě. Radiátory zatím do patra dávat nemusíte , ale musí se snima v projektu počítat. Zapojení zvládne každý šikovný topenář. Nejhorší jsou krbové vložky s výměníkem. Tam cena trošku dobré vložky začíná nad 40 000,-
instalater:
Ale ano..700l nádrž je levnější..Jenže do 700l vody se "vejde" cca 50kWh energie..tedy tolik, že to vystačí na 10h topení v domku se ztrátou 5kW...Pokud se jedná o dům se ztrátou 20kW (tedy typický nezateplený dům, který bych dle dotazu předpokládal, pak by to bylo jen na 2,5h vytápění v mrazech...a to není mnoho..
V reálu by tedy pro tento dům byla potřeba zřejmě 2x větší akumulační nádrž, možná ještě větší..plus práce kolem, čerpadlo, armatury, tělesa, rozvody atd.
martincakl- souhlas. Proto jsem psal že cena se nedá takhle odhadnout , ale že se to musí vidět a spoč¨ítat na místě. V mém případě se jednalo o maličký bungalov s izobloku a na větší nádrž tam nebylo ani místo. Já používám AN -Schindler a Hofmann a ty se dělají i na 1500 l . Samozřejmě ta cena je o něčem jiným , ale dá se tam zapojit třeba i solar. Může to být i s ohřevem TUV a nebo vsazena topná spirála a může to nahradit kotel. Kamarádovi jsem to dělal z vyřazené staré tlakové nádoby z fabriky , kterou odkoupil za cenu šrotu. Slouží už asi 7 let. Ta cena co jsem psal byla komplet se vším včetně práce. Co se týče čerpadla používám na primární okruh plnící jednotku LTC se ,,samotížnou " zpětnou klapkou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.