Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lze vytápět podlahové topení krbem?

Od: ajdana* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, prosím řeším otázku vytápění našeho rodinného domu. Máme podlahovku v celém spodním patře(bohužel bez radiátorů) a teď momentálně topíme elektřinou a je to dost nákladné. Přitápíme v obývacím pokoji krbovýma kamnama. Ty jsme koupili provizorně, letos na podzim bychom si chtěli dát udělat krb. Moje otázka zní-lze krb používat i na to, aby ohříval i tu podlahovku? Někde jsem tu četla, že ano, že je potřeba jen akumulační nádrž, která by přebytečné teplo odváděla do sebe, je to skutečně tak? Kolik taková nádrž stojí a kolik by stála instalace toho všeho? Ještě jedna věc, bydlíme zatím jenom dole, patro se bude dodělávat a budou tam radiátory. Musím už před koupí krbu s výměníkem nebo teplovodní vložkou? dát radiátory i do patra? Vůbec tomu nerozumím, podlahovka je super, chtěla bych jí využívat, takže bych ráda využila teplo z krbu i do podlahy a později i do radiátorů. Vím, že jiným řešením by byly průduchy, ale za prvé by asi nevytopily celý dům, za druhé bych ráda to teplo z podlahovky. Víte někdo, jak to vše funguje? Děkuji moc za odpovědi. Ajdana

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzmalatny*
hodnocení

2x

Bez té aku nádrže to dle mě nejde.nemůžete pustit do podlahovku vřelou vodu a jak chcete na krbu regulovat teplotu vody?S tou aku nádrží a ventilem který při určité teplotě otevře a piustí vodu do aku nádrže by to šlo.

jabraka*

Přesně tak,akunádrž bude určitě potřeba,platí to i pro kotel.Proto se podlahovka dost prodraží.

JABRAKA

hodnocení

2x
Doporucim Vam nehledat na internetu, ale pozvat si zkuseneho projektanta, ktery Vam zpracuje kompletni projekt vcetne rozpoctu.
Cena instalace bez krbu, nebude daleko od 100tis Kc..
Je tedy na Vas zvazit ekonomicky prinos a navratnost.

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím . V lednu jsem to dělal . Nádrž na 700 l s napojením na krbovou vložku a topný systém cena cca 34 000,- Cena u vás se nedá takhle odhadnout. To se musí vidět a spočítat na místě. Radiátory zatím do patra dávat nemusíte , ale musí se snima v projektu počítat. Zapojení zvládne každý šikovný topenář. Nejhorší jsou krbové vložky s výměníkem. Tam cena trošku dobré vložky začíná nad 40 000,-

instalater:

Ale ano..700l nádrž je levnější..Jenže do 700l vody se "vejde" cca 50kWh energie..tedy tolik, že to vystačí na 10h topení v domku se ztrátou 5kW...Pokud se jedná o dům se ztrátou 20kW (tedy typický nezateplený dům, který bych dle dotazu předpokládal, pak by to bylo jen na 2,5h vytápění v mrazech...a to není mnoho..

V reálu by tedy pro tento dům byla potřeba zřejmě 2x větší akumulační nádrž, možná ještě větší..plus práce kolem, čerpadlo, armatury, tělesa, rozvody atd.

instalater*

martincakl- souhlas. Proto jsem psal že cena se nedá takhle odhadnout , ale že se to musí vidět a spoč¨ítat na místě. V mém případě se jednalo o maličký bungalov s izobloku a na větší nádrž tam nebylo ani místo. Já používám AN -Schindler a Hofmann a ty se dělají i na 1500 l . Samozřejmě ta cena je o něčem jiným , ale dá se tam zapojit třeba i solar. Může to být i s ohřevem TUV a nebo vsazena topná spirála a může to nahradit kotel. Kamarádovi jsem to dělal z vyřazené staré tlakové nádoby z fabriky , kterou odkoupil za cenu šrotu. Slouží už asi 7 let. Ta cena co jsem psal byla komplet se vším včetně práce. Co se týče čerpadla používám na primární okruh plnící jednotku LTC se ,,samotížnou " zpětnou klapkou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]