Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Izolace základů domu ve svahu

Od: snakee odpovědí: 6 změna:

Ahoj,

Před časem jsem koupil domek, který je vybudován na svahu. Jde o cihlovou stavbu na velmi nízkém (cca 10 cm) soklu z betonových kvádrů, který ovšem nemá horizontální izolaci. Dům je vlhký pouze na jednom místě a zřejmě to dokonce nemá co dělat se zemní vlhkostí, ale s tím, že pod domem byl dosud starý septik (už se buduje nový venku). Přemýšlím i tak o izolaci základů, protože podřezávat se mi zdá jako zbytečné - vlhkost je pouze poblíž nešťastného septiku.

Rád bych se zeptal:

1)Musí se při provádění svislé izolace udělat všude? Protože je dům ve svahu, odkopání horní strany znamená odkopat cca 150cm zeminy + k základům.

2) Jak je to s nopovou fólii? Často čtu, že se používá jako hlavní hydroizolace, jinde zase, že pouze jako pojistná a že nejde o skutečnou hydroizolaci, pokud je použita samotná.

3)V případě, že bych chtěl použít lepenkové pásy, musí se tyto nějak "přivařovat" na stěnu domu?

Předem se omlouvám, jsem programátor a vše co vím jsem načetl, nemám s tímto žádné zkušenosti.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

snake,

jak jste měřil vlhkost, když tvrdíte že je jen v jednom místě. Nemyslíte tím, že je jen povrch stěn mokrý?

že se Vám jako laikovi zdá podřezání zbytečné? Hm... tím bych u rekonstrukce začal...

svislá hydroizolace musí navazovat na vodorovnou...

1) ano, všude musí být... co se stane, když skončí izolace a vedle nebude? .

2) to že se o nopovce píšou pohádky a nesmysly je možné, nopovka není hydroizolace ale ochrana (hydro)izolace,

3) ano, je třeba je kvalitně svařit a přivařit...

neomlouvejte se, že nerozumíte stavebnictví, od toho jsou tu odborníci... vy zase poradíte třeba s outlookem...

doplněno 14.03.12 20:46:

snake, prve jsem domluvil po skype s jiným tazatelem o vlhkosti... poslal několik fotek a pak jsme vedli polemiku. Nelze bez podrobností radit co a jak...

snakee
hodnocení

Díky moc. Ano, napsal jsem to špatně, vlhkost samozřejmě neznám, ale na jedné stěně (nad starým septikem) je vlhká mapa. Co se týče podřezání, i to se musí provést po celém obvodu domu? Jde o to, že zvenku je na jedné straně ve svahu cca 40 cm široký betonový pás zapuštěný do země, který zřejmě (musím ověřít) zasahuje až dolů ke zdi a tím ji izoluje od země.

Co se týče celkové nutnosti podřezání, nejde o příliš starou stavbu (30 let cca) a možná kvůli pozici ve svahu na kopci není problém s vlhkostí velký. Ale je pravda, že to chci vyřešit co nejlépe, aby nebyly problémy v budoucnu.

des*
hodnocení

0x

#izolace+základů

robin1*
hodnocení

0x

Za stávajícího stavu, bych nedělal raději nic. Dům máte suchý, v místech kde je zapuštěn do terénu, je buď provedena jílová izolace, nebo je vše již tak lehlé, že souvrství nepropouští k domu vodu. Při odkopání se Vám může podařit to , že si naopak k domu vodu přivedete.:)

moto*
hodnocení

0x

Osobně by mne hlavně trápila absence horizontální izolace. A také jsem nepochopil, zda pod soklem jsou nějaké základy. Mám obavy, zda se dá radit bez přesné znalosti místních podmínek.

Také nechápu důvod proč stěhovat septik. Nejsem na ně tedy odborník, mám ale pocit, že pro funkci septiku je lepší, když je v teplejším prostředí, tedy pod domem. Otázkou samozřejmě je, jeho odvětrání, aby nešlo do domu. Zase ale neznáme konkretní stav a podmínky. Takže na dálku obtížně řešit.

Co se týká svislé izolace, mít přilehlou zeminu k baráku, určitě bych jej izoloval. Nejde ale jen o izolování, ale i případnou drenáž. Tedy kompletní řešení včetně horizontální izolace a možnosti budoucícho zateplení.

K lepenkovým pásům. Důležité je mít slepené přeplátované spoje. Pokud se při práci lepí na zeď celou plochou, tak spíše pro to, aby lepenka nespadla, než se zase zahrne zeminou.

snakee
hodnocení

Díky. Dům bude mít základy dostatečné, protože je dvoupodlažní. Co se septiku pod domem týče - ten je právě zřejmě zdrojem vlhkosti, téměř jistě nebude (pokud vůbec nějak) správně izolován.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]