Nejste přihlášen/a.
Narazil jsem zde na dotaz, ohledně poplatků za rekreační objekty. Byl starý více než 400 dní a bez odpovědi. Proto uzavřen.
Snad někdo znalý problému odpoví nyní.
Platím poplatky v místě trvalého bydliště za všechny členy domácnosti. Přesto musím platit ještě jeden poplatek za chatu,
která nemá ani číslo popisné. V obci, pod kterou chata spadá katastrálně, nejsou k dispozici ani kontejnery, ani žádné
popelnice. Pouze soukromé. Na chatu jezdíme asi 1 x měsíčně na víkend a to od jara do podzimu. Námi vyprodukovaný
odpad odvážím do popelnic v místě bydliště. Ptám se tedy: Proč a hlavně zač mám platit tento poplatek?
Snad někdo zná odpověď.
Díky za vysvětlení. Aleš
Žádný zákon ani vyhláška neřeší stoprocentně veškeré alternativy a ne každý je spokojený s tím, co ukládá. Ale zde - pokud v katastru obce kam vaše chata spadá - je zaveden místní poplatek, tak je možné celkem jednoznačně odpovědět. Proč? - protože to tak stanoví zákon o místních poplatcích. Ale i úlevy jsou možné např. když objekt, který není trvale obydlen neslouží rekreačním účelům - např. je v rekonstrukci, je v dědickém řízení apod. Ale to už je v pravomoci obce, zde jednotlivé případy takto posoudí a nebo to má uvedené v obecně závazné vyhlášce. Zač? - za odvoz komunálního odpadu. Tento poplatek není jenom za odvoz komunálního odpadu v popelnicích, i když tvoří největší podíl nákladů obce. Ale při kalkulaci a stanovení výše poplatku jsou započítávány náklady za provoz sběrného dvora, odpadové koše v obci, za likvidaci černých skládek apod. Takže bych doporučila trvat na tom, aby obec tyto služby zajišťovala pro všechny, kteří poplatek platí. To znamená - alespoň jednou ročně přistavit kontejner na objemný domovní odpad, pokud neprovozuje sběrný dvůr. A jak už psala kolegyně - žádat na obci, aby pro chataře obstarala odpadové pytle, vybrala stanoviště a termíny pro odvoz. Nebezpečný odpad je už jiná kategorie a jeho odvoz není součástí místního poplatku. Ale obec ho samozřejmě může pro občany a chataře např. 1x ročně za úplatu zajistit.
Obvykle se na obecním úřadě dají zakoupit pytle na svoz odpadu, které postavíte na určené místo a popeláři je odvezou.
Obec se tím snaží zabránit tomu, aby lufťáci po odjezdu z chaty vyhodili pytel cestou do příkopy...A věřte mi, že se to stává hoodně často. Když jsme s dětmi dělali brigádu a uklízeli cca 1km dlouhý úsek silnice vedoucí od chat na Prahu...sebrali jsme 32 velkých černých pytlů bordelu (každý rok). Nechyběly mezi tím pytle plné odpadu a konzerv, pytle plné podělaných pamprsek... fakt chuťovka.
Dobrý den, Aleši. Na to Vám odpoví jen obec. Každá obec to má upraveno vlastní vyhláškou, ta musí odpovídat zákonu o odpadech. Je tedy třeba dohodnout se s obcí a vyjednávat s ní. Pokud nevytváříte odpad, snad by měla být domluva možná. Někde stačí čestné prohlášení, ale záleží pouze na přístupu a ochotě obce. Buď Vám vyjdou vstříc, nebo budete muset platit tak, jak to má obec nastaveno.
Obec má právo od Vás ten poplatek vybírat,měla by mít vyhlášku,kterou to stanovuje a ta by měla být někde zveřejněná.Ale také potom má povinnost se o odpad postarat.Požadoval bych od obce vysvětlení jak to za ten poplatek tedy dělá.Ono by to mělo být napsané i v té vyhlášce obce.Kam s ním...
Páni,za čtyři minuty,než jsem to naklepal se to tu sesypalo...:D
Je nějak limitováno zákonem nebo obecní vyhláškou,limit v l na osobu za měsíc.V naší obci je dodána 1 ks (80l)na domácnost o 2 osobách a vývoz popelnice jednou za 14 dní.Děkuji
zuzanakjiri,
Nevím jak jinde, ale v Pardubicích jsem chtěl přidat popelnice na bytový dům. Došel jsem na technické, paní se podíval do záznamů a sdělila mi:
Máte tam 3 popelnice, vyvážení 2x týdně, počet osob (již si nepamatuji přesně, ale asi 8) Sdělil jsem, že tam jsou jen dvě, jedna tedy chybí, popřípadě je rozbitá. Osob tam je určitě více, páč vím přesně kdo tam bydlí. Zavolala na matriku, kde jí sdělili všechny osoby co tam mají trvalé bydliště. Spočítala ze statistiky, kolik kg nahromadí odpadu, a stejně že by tři stačili, ale musejí se všichni opřihlásit na pobyt. Jednu poškozenou mi vyměnili.
Takže je určitě nějaké číslo, které se počítá na denní odpad, ale přesně ho neznám.
Ve Vašem případě, bych se díval na vyhlášku obce, nebo jim položil dotaz. Platíte poplatek firmě, nebo obci?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.