Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ne jen ve zdejších diskuzích se člověk dozví že když zateplovat tak ze studené strany. Zajímalo by mě proč?Např. když mám strop 3.3m snížen o 70cm SDK podhledem kdy mezi SDK deskami a rastrem je paroťěsná zábrana, nad tím starý prkenný strop zásyp, záklop a asi 5cm vrstvy materiálu podobného složení jako vepřovice("cihle).Střecha je sedlová, krokve pobyté prkny na nich "térák" a eternit. Přesto je doporučováno zateplit podlahu půdy nad místností místo uložení vaty přímo na rastr. Je to příklad z mého domu. Otevřel jsem záklop vybral zásyp dal křížem izolaci Isover Domo 2x14cm již jsem ji níčím nepříkrýval. Napadá mě však otázka že pokud by izolace ležela na rastru tak by teplo bylo "zastaveno dříve".
Děkuji za vysvětlení.
S tím co tvrdíš, tak úplně nesouhlasím. Už jsem tu v některé z diskusí na toto téma viděl, že někdo radil, že aby mělo snížení podhledu smysl, doporučuje umístit izolaci nad parotěsnou zábranou hned nad sádrokarton.
Jinak proč se obecně doporučuje zateplovat ze studené strany? Stačí si namalovat průběh teplot v takové stěně. Jednou při zateplení zvenku, jednou při zateplení zevnitř a hned je vidět, který způsob je výhodnější.
Navíc při zateplení z teplé strany se připravuješ o jeden z důležitých faktorů pro dosažení tepelné pohody - o akumulaci tepla ve stěnách.
Tady to máš namalované jak pro zinmí období, tak pro letní
Dobry den, jde o to, kam tim zateplenim dostanete rosny bod, tj. kde Vam bude kondenzovat voda. Pri ztepleni z venu a dobrem pomeru zdiva vuci izolantu dostanete rosny bod ven ze zdiva treba do te vaty, ktera potom muze odvetravat a schnout. Pri zatepleni obvodoveho zdiva je to treba v polistyrenu, kde je Vam to jedno
jestli jsem to dobře pochopil, tak mezi vatou a "rastrem" je vzduchová mezera. Ta je jako izolant taky dobrá a přispívá k rozložení teplotního spádu (zabránění rychlého poklesu teploty od jednoho povrchu k druhému).! Vzduch je vlastně izolant stejně jako v keramických moderních cihlách - jsou plné vzduchu. Tak to chápu já.
Není to dobrý nápad zateplovat stěnu po teplé straně. Tepelná izolace vám teplo neakumuluje a jak přestanete topit, máte doma zimu.
v severských zemícj se hodne zatepluje zevnitř u nas z venku obojí má své výhody.
vnitřní zateplení:
nižsi tepelná kapacita = rychleji a levněji vytopíte nemovitost
- při špatném provedení koncdenzace pár ve zdech
vnější zateplení
vyšší tepelná kapacita = dům akumuluje teplo.
- vlhkost může akumulovat ve vatě.
Teoreticky rozeznáváme systémy zdiva difuzně otevřené - to je takové,kdy vlhký vzduch zevnitř má možnost pronikat zdivem a izolací až ven.A difuzně uzavřené,tehdy,když zdivo dokonale utěsníme a vlhko uzavřeme uvnitř.Tento systém pak klade daleko větší nároky na větrání.
JABRAKA
doplněno 13.03.12 10:17:Abych nezapomněl,pokud dojde ke kondenzaci v tepelné izolaci,sníží se podstatně izolační schopnost mokré izolace.Domněnka,že polystyren je nenasákavý,je iluze.
JB
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.