Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napouštění myčky/pračky teplou vodou?

Od: clayman® odpovědí: 12 změna:

Už dlouho si pohrávám s myšlenkou jaký ekonomický efekt by mělo napouštění myčky popř. pračky teplou vodou. Ani jeden spotřebič k tomu není uzpůsobený (z trhu v podstatě vymizely), takže by to spočívalo v tom napojit hadici místo na studenou vodu na teplou, která je ohřívaná plynem na 43-45°C. Myčka by tedy vodu dohřívala jen na 50°C, pračka v podstatě vůbec (na 40°C).
Samozřejmě celý efekt je ponížen o to, že spotřebiče nebudou mít studenou vodu na oplachování, máchání atd. Nezkoušel jste někdo spočítat nebo vyzkoušet jestli to má vůbec smysl? Přijde mi, že pro myčku asi ano, ta studené vody moc nespotřebuje, pro pračku zřejmě ne.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Ano, jsou typy praček a myček, které umožňují připojení přímo na teplou vodu.

Smysl to má pouze tehdy, když máte k dispozici ohřev vody levnějším způsobem, než el.tělesem v pračce či myčce...tedy plynem, solárem, el.proudem v nízkém tarifu..atd... Druhá podmínka je aby zdroj teplé vody byl blízko spotřebiče, nebo byla zřízena cirkulace.

U myčky v podstatě žádný problém není, jen bývá od výrobce požadavek na omezení horní hranice teploty vody...U pračky by problém mohl nastat při požadavku praní na 30stC..., takže buď v tom případě přepojit na SV, nebo osadit směšovací termostat na přívodu.

Ekonomický přínos by se dal spočítat za předpokladu že budete znát detailně potřebu vody v pracím, či mycím cyklu spotřebiče..kolik a jaké vody poytřebuje..atd.

U běžné myčky můžete ušetřit cca max.5Kč na cyklus (v případě že máte solární ohřev vody a drahou kWh el energie), nebo také třeba jen 0,5Kč v případě, že máte el. energii za 2,3Kč/kWh a vodu ohříváte plynem...

Kombinací je nespočetně..

hodnocení

nemáte v excelu něco, čím by šlo orientačně spočítat, kolik stojí ohřátí vody z 10°C na 45°C?

1) elektřinou 1kW/ 4,50,- kč
2) plynem 1m3/ 15,- kč (výhřevnost nějaká průměrná) cca 100% účinnost (kondenzační kotel, do 40°C snad účinnost 105-7%)

tyhle ceny platíme po přepočtu na m3 nebo kW, u plynu je asi dražší, protože máme nízkou spotřebu.

díky

doplněno 12.03.12 12:10:

uvažujme o množství 40 litrů vody, to je asi zásadní údaj

K ohřátí vody z 10stC na 45stC v množství 40 litrů potřebujete 1,7kWh energie.

To Vám ale beztak pomůže jen orientačně, protože aby výpočet byl přesný, bylo by potřeba do něj zahrnout i ztráty v potrubí, pohotovostní ztráty ohřívače, amortizaci...atd atd.

hodnocení

vyšlo mi, že elektřinou zaplatím přibližně 7,65Kč za ohřev, u plynu 2,42Kč... ztráty nějaké budou, ale relativně malé, myčku máme asi 3m od kotle. Zkusím najít, kolik se spotřebuje vody na jaký cyklus. Díky.

doplněno 12.03.12 13:44:

jj, na spotřebu vody jsem se už díval, myslím, že máme starší, ale i tak to bude pod 20l :)

Myčka spotřebuje cca 10-13l na mycí cyklus.

petr123*

No já bych ten výpočet začal cenou pračky. Protože pokud bude mezi cenou "normální" kvalitní pračky a "teplovodní" rozdíl několik tisíc tak s ohledem na běžnou životnost dnešních spotřebičů není o čem přemýšlet - nikdy se to nevrátí.

hop®
hodnocení

0x

Již léta mám doma technicky jednoduché řešení. Dva kohouty spojené do jedné hadice k pračce. Při zapnutí pračky otevřu teplou vodu a asi po pěti minutách (když je pračka napušrěna) teplou vodu zavřu a otevřu studenou. Vzhledem k tomu, že v paneláku máme dálkové vytápění, úspora elektřiny je znatelná a ani účty za TUV nemám vysoké. Jen nesmím zapomenout vodu "přepnout". U některých praček by pravděpodobně bylo potřeba přizpůsobit prací program, pokud je zkrácen o dobu (ne)ohřevu vody na zvolenou teplotu.

Hop:

A Hope...za kolik máte 1m3 teplé vody ohřívané přes CZT? 450Kč? Spíše více, ne?

Pokud je to více než cca 350Kč/m3, pak by ohřev elektřinou vycházel lépe...

Já jen ať nešetříte na špatném místě..

hodnocení

už jsem se k tomu dostal a přepojil myčku, dostavilo se trošku zklamání. Po napuštění je voda v myčce téměř studená... pochopitelně, při napuštění cca 10l teplé vody ve studeném nerezovém prostředí neudělá zázrak *smich*

solenza*

Takže bude ekonomicky lepší napouštět studenou vodu, protože při napouštění teplé jsou velké ztáty. Navíc se zvýší mycí účinek.

hodnocení

to zase ne, ztráty nejsou žádné... prostě v myčce není voda 10°C, ale třeba 20°C, pocitově stále studená, ale těch 10°C ohřálo myčku... chtěl jsem tím říct, že i tak se ohřev zapne na podstatnou dobu, ale ta energie z teplé vody se v myčce neztratí :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]