Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat na dotaz ohledně topení. Po zimě jsem přijel na chatu a čekalo mě nemilé překvapení: kromě jednoho plesnivého rohu jsem našel zřejmě vytečené topení. Ve všech místnostech již jsou deskové radiátory (ale už taky cca. 12 roků staré), jen v obýváku je ještě velké litinové topení. Pod topením na dlažbě jsou nakapané tečky, zřejmě to vyteklo těmi spoji mezi jedn. články po zimě. Potvrďte mi, že budu muset s tím něco udělat. Dá se to nějak udělat bez výměny a vypouštění vody v systému? Asi ne, co?
Už jej nechci opravovat, radši ho vyměním, pokud bude nutné. Díval jsem se, že firma Radik to dělá na rozteče litinových. Máte s tím zkušenost, co je k tomu třeba? Zda to zvládne i norm. člověk bez odb. zkušeností? Myslím, že stačí jen vypustit radiátory odšrubovat matky a dát tam nové topení, příp. s těsněním... Nebo nějaká jiná záležitost?
Ještě se chci zeptat, jak dlouho mohu mít vypuštěné topení, než jej napustím zpátky. Aby nerezivělo... v řádech týdnů?
A poslední dotaz: co dát napříště do otopného systému jako nemrznoucí směs. Známý "chemik" mi dal nějakou směs, která teoreticky fungovala (ikdyž po letošní zimě nevím, jestli to není tím...). Když jsem to dal na zkoušku do mražáku, tak to mělo zmrzlé skupenství - ale rozbitné - spíš jako ledová tříšť. Co doporučíte, ale ne moc drahé. Cca. 150 l vody v systému.
díky za rady
Kolik vody vyteklo? Jste si jist, že se jedná o vodu z topného okruhu? Nemůže to být třeba vlhkost zkondenzovaná na studené litině?
Topení, pokud možno, nechat bez vody co nejkratší čas. Nemrznoucí náplně jsou k dispozici, ale nejsou zadarmo, navíc jejich mrazuvzdornost časem klesá.
Vyměnit radiátor bez vypouštění se dá, ale je k tomu třeba vybavení - přípojné trubky se po dobu výměni zamrazí. Nepředpokládám, že máte na zpátečce uzavírací šroubení.
Těleso můžete vyměnit sám, ale musí mít stejnou rozteč jako půvosní a bude třeba předělat držáky na zdi.
díky za odpovědi. jen asi 30 kapek po téměř celé části topení. Ale mají takovou hnědou barvu jako mám v expanzce a tudíž i v topení. Nevím, jestli mám zkusit zatopit a vyzkoušet všechny topení, abych nespravil jedno a neteklo jich více.
Otázka času bez vody je mi jasná, že co nejméně, ale co to znamená - dny, týdny, měsíc? Taktéž k náplním je jasné, že to budu muset koupit, ale nechci koupit nějakou špatnou za spoustu peněz, tak proto jsem se chtěl poptat na doporučení - konkr. značky.
Zamrazovat nehodlám, to bych vypustil.
díky za jakékoliv doplnění
Zkuste opatrně zatopit, moc tomu zpočátku nenakládejte a kontrolujte případné úniky. Expanzku máte asi otevřenou, tak zkontrolujte, je-li v systému dost vody. Preventivně odvzdušněte všechna tělesa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.