Nejste přihlášen/a.
Ahojte. Chci si dát do bytu krbový kamna a mám starý komín vyvložkovaný osinkocementem a průduchem 150mm. Bude asi nutné je vyvložkovat nerezem a nejspíš i vyfrézovat. Na kolik bych se měl dostat s průměrem? (výska komínu cca 9m). Díky
A proc to prevlozkovavat, je ve spatnem stavu? Nebo kominik dela problemy? Nejak sem nikde zatim nezahlidnul, ze by na pevny paliva musel byt nerez.
Tak pokud tazatel potřebuje vložkovat, asi je to nutné. Nerez bych volil proto, že je tenký a nezmenší příliš průřez komína.
Co se týká průměru, nechal bych to na komeníka, stejně to nebudete dělat sami.
Kamna mají hodně pruměr 150mm odkouření . Takže bych to taky dělal 150mm . Nevíte jaká kamna si časem pořídíte. A pokud je komín v pořádku , tak bych ho ani nevložkoval .Zaleží co vám řekne kominík.Stačí často spravit to co je nad střechou.
Také si to myslím, pokud je komín v dobrém stavebním stavu, nainstaloval bych nová kamna a pak by se poznalo, zda je komín nutné vylepšovat. 9 metrů mi přijde dost na to, aby komín byť s hranatým průřezem měl slušný tah.
Bylo mi řečeno, že by měl být vyvložkován nerezem. V jakém je stavu Vám těžko řeknu, jelikož do vnitř člověk nevidí. Pouze přikládám fotku z výberovýho místa. Tvrdili mi, že na krbová kamna musí být nerez vložka. Osinkocementová vložka je 150mm kruhového průřezu.
Docela jsme mě svými názory rozhodili.
Kdo to tvrdil? Nerez dle mého skromného názoru oproti původní vložce nic moc nezlepší. Z nerezem se hlavně dobře dělá při renovacích starých komínů. Nejsem tedy kominík ani topenář, spíše hobby stavitel. Není ale snad problém kamna zabudovat na stávající komín a teprve pokud by neměly tah, řešit vylepšení komínu. Já tedy ze zkušenosti předpokládám, že komín při té délce tah mít bude.
Průměr se řídí vždy výkonem kotle nebo připojeného spotřebiče. U krbové vložky se řiďte průměrem na zvolené krbové vložce. Vyvložkování komína pro krby minimálně 180 mm. Nerez: pouze jestliže budete topit vyzrálým suchým dřevem. Všechno ostatní vede k rychlé degradaci nerezu (sírový mor). Vložku berte raději hladkou nerez, ohebné šroubovice vedou k turbulentnímu proudění. To zvyšuje odpor proudění - snižuje tah hlavně u menších průměrů.
průměr komína bývá napsaný přímo v dodacím listu kamen. Mrkněte se do něj anebo když tam není nebo je čínsky, skočte někam do Baumaxu a nechte si nějaká podobná kamna ukázat i s papíry.
Průměr kouřovodu z kamen je 150 (chceme Romotop Riano) a strejný průměr je teď u osinkocementu.
Frézovat asbesto-cementovou rouru?Potěžbůh!Kdo to bude dělat?Jedině v noci a ve skafandru.A je na to tolik šílených předpisů,že tě to hned myšlenka přejde.
JABRAKA
Byl bych opatrný na ty kamna riano .Mají sice odkouření 150mm , ale mají VELKÉ dveře. Jeden pán si na tzb stěžoval , že mu zakuřují (i když měl vyborný komín) . U jotulu to třeba řeší bočními přikladacími dvířky (jotul 500cb).Proto se u krbu , které mají velké dveře , dělá velké odkouření a projektant vám navrhne automaticky 200mm komín.
Asi bych si spíše rozmyslel kamna
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.