Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pronájem nemovitosti a odečet úroků

Od: tomadr odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

V roce 2010 jsem si vzal úvěr ze stavebního spoření na opravu svého domu. V dańovém příznání za rok 2010 jsem využil možnost odečtu úroků ze základu daně. Od 03.2011 jsem dům pronajal. A moje otázka zní. Mohu v daňovém přiznání pro rok 2011 opět využít odečet úroků ze základu daně, pokud je nemovitost pronajímána? Nepodařilo se mi najít žádnou informaci, zda pronájem nemovitosti se tomu jakkoli vztahuje nebo tu možnost dokonce omezuje/zakazuje.

Pokud pouze omezuje, jaká je jiná cesta k využítí odečtu úroků na pronajímané nemovitosti?

Díky

TM

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjaneckova*
hodnocení

2x

Tak, jak to popisujete, si úroky uplatnit nemůžete - nemovitost byste musel využívat k trvalému bydlení.

Avšak příjmy z pronájmu musíte zdanit (dle § 9 Zákona o daních z příjmů) a jako výdaj si můžete uplatnit právě tyto úroky z hypotéky (můžete také uplatnit paušální výdaj ve výši 30% z příjmů, dle § 9, odst. 4 ZDPř.).

doplněno 11.03.12 12:05:

Pro upřesnění: jako výdaj můžete uplatnit buď skutečné výdaje (úroky) nebo paušální (30% z příjmu), ne obojí zároveň (z předchozí odpovědi byste to tak mohl pochopit, tak to upřesňuji).

cyril*
hodnocení

0x

Odpočet úroků můžete uplatnit i za rok 2011. ;)

tomadr
hodnocení

Diky za odpovědi,

cyril® -> , můžete to trošku přiblížit? Z předchozího příspěvku vyplinulo, že odpočet úroků můžu uplatnit, pouze pokud jdu cestou skutečných výdajů.

Zajímalo mě především, zda mohu úroky jednoduše vyplnit do kolonky (3. Oddil, 47 Odst. 3 a 4 zákona (odečet úroků)) nebo ne. Ať už využívám paušál na příjem z pronájmu nemovitosti nebo uplatnuji skutečné výdaje, tak do té kolonky úroky vyplnit zkrátka nemohu, je to tak?

Díky

kjaneckova*

Do této kolonky vyplnit nemůžete.

Zákon o daních z příjmů, § 15, bod 3 a 4 - tam najdete odpověď.

Výňatek:

Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 3 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení...

Nevím, čím to to "cyril" vyvrátil.

doplněno 11.03.12 21:11:

*...čím by to "cyril" vyvrátil*

dasule14*

kjaneckova:

Omlouvam se autorovi dotazu, ale chtela bych se zeptat na podobnou zalezitost. Kupuji RD, na ktery si beru hypoteku. Budu jej kompletne rekonstruovat. Nyni bydlim v druzstevnim byte, ktery budu po prestehovani do RD pronajimat. Jak je to s danenim prijmu z pronajmu a odectem uroku z hypoteky? Daji se tyto proti sobe nejak zapocist? Predpokladam, ze si uroky budu moci zacit odecitat az po prestehovani do RD. Nebo pokud si hned po koupi prehlasim trvale bydliste do RD mohu tak ucinit jiz za rok 2012?

Dekuji

lui*
hodnocení

0x

Příjem z pronájmu se musí danit vždy. Odečíst můžete buď pevnou část 30%, nebo skutečné náklady.

Základ pro výpočet si můžete snížit o zaplacené úroky pouze tehdy, slouží-li uvedená nemovitost(ta na kterou chcete uplatňovat odpočet úroků) k vašemu bydlení. Pokud v nemovitosti nebydlíte, nemůžete si úroky odečíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]