Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dodatečně přpojit vanu k odpadu?

Od: elda3 odpovědí: 23 změna:

Jak dodatečně přpojím vanu k odpadu vedoucímu od stávajícího umyvadla? Netuším co je to za materiál, asi nějaké běžné šedé svařované plastové trubky. Přeříznul bych trubku u země a vyboural její zbytek až k umyvadlu, pak bych u země vlepil odbočku nějakým lepidlem a pokračoval vlepením zpět trubky k umyvadlu a vlepením nové větve k vaně. Jaké ale použít lepidlo když neznám jeden materiál? Další možnost, místo lepení použít tři spojky s těsněním nebo nástrčná hrdla na všechny tři strany u odbočky (Téčka). Svařovací soupravu nemám. Jaký typ (materiál) trubek mám pro novou větev použít? Poradily by jste mi prosím, potřebuji připojit vanu svépomocí.

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Největší problém bych viděl v rozdílném průměru potrubí. Vana potřebuje minimálně 50 mm (raději 80 mm, ale to se dneska už moc nedělá), kdežto roura od umyvadla bude pravděpodobně jen 40 mm. Pokud máte od umyvadla 50 mm, neměl by být problém. Běžně se používá šedé PVC, které se lepí speciálním lepidlem přímo na tyto trubky. Je běžně k sehnání. Hrdlové trubky s gumovým těsněním je také možné použít a je to možná i lepší. Odpadové potrobí se běžně nesvařuje.

octan*
hodnocení

2x

Používá se lepidlo na novodur "L 20" ... nebo spíš používalo. Dnes se používá HT. Trubku bych uřízl, nasadil spojku HT odpovídajícího rozměru ... nejspíš 40 když je to od umyvadla, ale může být i 50... tím líp pro vás, protože k vaně se dělá odpad v 50. No a od té spojky pokračujte normálně dál v systému HT. Hrdlo máznout tukem na spojování HT (stojí tak 50,-Kč) anebo nemazat a použít více síly.

elda3
hodnocení

Ano, teď jsem objevil tuto odbočku už s těsněními, myslím že by tam šla a má 87 stupňů, to je pro vanu asi akorát.

b2c.m-k.cz/...

Potrubí u umyvadla má 40mm a sifon vany má také 40mm.

octan*

Objevil jste ji kde? v obchodě, nebo ve zdi u vás doma?

elda3
hodnocení

V obchodě, dal jsem výše odkaz.

octan*

Tak tu trubku co máte ve zdi ufikněte plátkem na pilku na železo, lupněte tam tuhle spojku b2c.m-k.cz/... a dál pokračujte tou odbočkou co jste našel a za ni pokračujte dopojením k umyvadlu podle toho jak to už máte. Jen je trošku průšvih ten průměr... 40 k vaně je málo, do budoucna by to mohl být problém.

elda3
hodnocení

Tak děkuju za všem za rady, ještě ale přece jen, jaký problém do budoucna máte na mysli?

hop®

octan: nemyslím si, že by to musel být problém, sifony se stejně dělají s vývodem 40, takže nedojde ke zúžení po cestě, pouze možná bude vana neznatelně pomaleji odtékat...

octan*

Záleří co všechno se bude z vany vypouštět. Tukový mázek na stěnách trubek společně s vlasama a podobným sajrajdem dokáže nadělat za několik let docela peklo.

hop®

Ano, to v každém případě a v každém průměru. Záleží také na rozumném spádu, doufám že tazatel neudělá přípojku do kopce...

instalater*
hodnocení

0x

Zdravím , zajdi do obchodu vodoinstalo a tam ti všehno nachystají. Na tvém místě , pokud je to 40 bych zvažoval přivzdušňovací hlavici. Zeptej se na ni v obchodě . Pokud jsou tam tak šikovný holky jako u nás , tak ti vše vysvětlí. Pravděpodobně podle toho co píšeš to máš lepený. Tak že PVC . Pokud je to na gumy , tak je to HT . Z HT se ti bude lépe dělat a stačí to mazat indulónou , mýdlem nebo jarem . Při napojení na stávající vedení bych ale udělal na trubce vyhrdlení . Nepoužíval bych přesuvku. Vyhrdlení uděláš buď propanbutanem s hořákem nebo horkovzdušnou pistolí. A vlepíš.

hop®

Instalater: důvod nepoužití přesuvky? Dík.

Voda teče proti hraně trubky, na té hraně se mohou zachycovat vlasy a jiné nečistoty a může to dělat neplechu. Takže přesuvku jen když to jinak nejde.

hop®

Ano, ovšem ve spoji je spára vždy, a pokud okraj řádně upravíme tak aby do hrdla co nelépe dosedl, není pak velký rozdíl pro směr toku. Stejně se spojovací spáry brzo zanesou sajrajtem...

instalater*

hop Důvod nepoužití přesuvky : Dostaneš se o jeden průměr níž , aniž bys musel sekat podlahu. Já vanu usazuji co nejníže.

Něco jiného je když spojuješ přesuvkou HT x HT a nebo PVC x HT ( špatné zkušenosti )

Předpokládám , že to bude mít obložené , tak bych šel na jistotu . Přeci jenom je to proti srsti.

Dělá to poprvní , může se mu stát , že zhrne okroužek , když mu tu ještě někdo radil , že může i na

sucho , je to hned.

Jinak samozřejmě je to čistě můj názor a nikomu to silou nevnucuji. Já si také , když něco dělám poprvní nechám poradit od více lidí a pak si vyberu to co já sám uznám za vhodný a přizpůsobím se místním podmínkám. Přeji pěknou neděli.

elda3
hodnocení

Děkuju za rady, nějak se tím proberu a rozhodnu se.

hop®

Instalater: Nebál bych se kvůli výšce dát odbočku hrdlem dolů a přesuvku nad ní, ovšem nevíme jak to u tazatele výškově přesně vypadá.

Spojení HTxPVC bych se nebál, samozřejmě při namazání a správném nasazení, neměl jsem zatím problém. píše bych měl strach z kutilského zásahu teplem a lepením.

Jinak děkuji za vysvětlenmí názoru, hezký den.

octan*

V HT není O kroužek, ale V kroužek. To bych chtěl vidět jak ho shrne. Také bych tazatelovi doporučil udělat hrdlo a slepit L 20, ale už z prvního dotazu jsem pochopil, že člověk, který nikdy nedělal hrdlo na novoduru ho těžko udělá na trubce zazděné ve zdi,kde mu předpokládám kouká ven jen malý kousek, proto jsem radil přesuvku.

instalater*

octane , nechytej mne za slovo. Ty tomu říkáš V kroužek. Dobrá . Detailisto. Ale aby bylo po mém , tak se tam dřív dávaly O kroužky. Tak a máš to! Ha ha

octan*

Nechytám, nechytám. O kroužky se dávaly dřív a stály za prd, tak se to ještě lepilo a ten se opravdu na sucho nasadit nedal. Nový V kroužek je z gumy tepelně odolnější a hlavně je trošku mastná, takže spoj, dva, tři jdou klidně nacpat na sucho... možný trochu naslinit. (Reagoval jsem na to suché nasazování)

elda3
hodnocení

Možná by bylo řešení tohle nástrčné hrdlo plastbrno.cz/...

Ale je jen ve velikosti 110, smůla.

elda3
hodnocení

znova, nějaka chyba

plastbrno.cz/...

elda3
hodnocení

Nejde to spávně vložit. Slovo "Specialni" si kdyžtak opravte ručně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma odpad na vanu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]