Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co lze považovat za nadměrný hluk?

Od: vlocka87 odpovědí: 7 změna:
Ahoj všem,

marně pátrám po internetu abych našla odpověď na svou otázku, avšak odpovědi nenacházím, a tak se obracím tady na vás...

Bydlím s manželem necelý rok v podnájmu v palelovém bytě a nad námi bydlí ještě jedni sousedé, které si bohužel asi myslí že tu bydlí sami. Už jednou jsem řešila rušení nočního klidu kdy sousedka nad námi v noci pouštěla pračku, a měla v oblibě kolem půlnoci uklízet a třískat se vším co jí snad přišlo pod ruku. Tento problém jsem řešila s paní domácí, ta pak s ostatními společníky vlastníků bytových jednotek. Odpovědi se mi dostalo takové že paní sousedka dělala že o ničem neví, že v noci neuklízí a podobně, avšak problém ihned ustal. Takže paní asi věděla...

Chvíli byl klid. Pak začalo pro změnu jiné rušení a to je má otázka. Chápu, že klid má být od 22-06hodin, ale jak je to s klidem přes den? V nájemní smlouvě se píše, že nesmíme obtěžovat ostatní sousedy nadměrným hlukem, zápachem atd. nejen v době nočního klidu, ale i přez den, a to samé platí i pro nás od ostatních sousedů, a pokud se tak nestane, máme to nahlásit majiteli a to se bude řešit na schůzi. Ale otázkou pro mě znamená, co se považuje za ten nadměrný hluk?

Řeším už delší dobu právě rušení přez den od sousedů nad námi. Jasně, normální chod domácnosti beru, uklízení, chození, hlasy atd... Ale mlácení do topení, neustálý křik sousedovic 8letého synka, který jen křičí, dupe, skáče, bouchá míčem o zeď a podobně mi přijde už trošku moc. Už jednou jsem toto řešila přímo se sousedy, ale dočkala jsem se pouze zabouchnutím dveří před nosem a jako naschvál ještě většího hluku.

Je mi jasné, že lítat nikdo neumí a být tiše jako pěna a ani nemuknout ve vlastním bytě by bylo trošku nemysl, ale tohle není normální. Kdyby to trvalo denně hodinku dvě, přežiju to, ale neustálý křik, bouchání, třískání do topení, dupot jako kdyby tam běhala kráva, a ještě k tomu tohle poslouchat 6-8 hodin v kuse, to je fakt na palici.

Chtěla jsem to řešit přímo se sousedy, paní je bohužel ale taková že ani na pozdrav neodpoví, a její manžel je neustále pryč... A teď tedy přímo k mé otázce

Co se považuje za nadměrný hluk? Na internetu jsem se dočetla o měření decibelu hluku nějakými přístroji, ale to mi moc není jasné. Spíš mi jde o to, co vy považujete už opravdu za nesnesitelný nebo nepřiměřený hluk.

Další co mě zajímá je, jak je to s klidem přes den? Je mi jasné že ticha jako v hrobě se dočkám jedině někde v sanatoriu a to samozřejmě také nechci, ale mám tedy za to, že i přes den by neměl být nějak extrémní hluk, nebo jak to říct, no asi tak když přijdete z práce a chcete si odpočinout ale bohužel nemáte šanci ani v klidu si přečíst knížku...

Omlouvám se za tak zdlouhavý dotaz ale asi nemám mozek na to, to napsat stručně

Moc děkuji za případné odpovědi...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

4x

Je jasné,že hluk je ve svém vnímání velmi subjektivní.Proto také byly stanoveny normy,které hranici,kdy hluk (nebo silný zvuk))ovlivňuje psychiku člověka.Stupnice v dB(decibell)poměrně dobře stanoví hranici,pro většinu lidí ještě únosnou,(do 60 dB),nebo neúnosnou(do 110 dB) a dokonce zdraví ohrožující(nad 110 dB)Dokonce je na trhu jednoduchý tester s LED indikátorem hluku.. pomuckyproneslysici.cz/...

JABRAKA

vlocka87
hodnocení

Moc děkuji za odpověď, tohle jsem potřebovala vědět :) Ten tester vyzkouším, nevím jak to bude reagovat na ten hluk ze zhora ale ten přívěšek se bude každopádně někomu hodit jako "hračka" nebo jak to nazvat. Ještě jednou moc děkuji a děkuji i všem :)

robin1*
hodnocení

2x

V obecné rovině pokud by došlo na lámání chleba, se za obtěžování nadměrným hlukem myslí hluk nad míru přiměřenou poměrům.

Jednoduše řečeno jakýsi průměr hluku ve Vašem domě, by neměl být ostatními spolubydlícími překračován, přičemž je potřeba užít i trochu zdravého rozumu a pochopit , že měsíčnímu kojenci těžko vysvětlíte, že je noční klid a děda Vonásek chce spát.

Zrovna tak nelze očekávat od pětiletého dítěte, že bude celý den po tichu, oproti tomu lze spravedlivě požadovat po jeho matce aby mu zabránila v tom aby dvě hodiny v kuse mlátil kladivem do trubek ústředního topení.

uska*
hodnocení

0x

Požádejte hygienu o změření hlučnosti. Pak by se s tím něco dalo dělat, pokud hluk nebude v normě.

Jinak s lidmi přes den nic nenaděláte, odhlučněte si vlastní byt, kupte špunty do uší atd. sousedovic klučina přece musí chodit do školy, ne? Tudíž celodenní hluk to být nemůže. Vím, že tohle nechcete slyšet, ale je to tak.

Ještě mě napadlo - vyměnte si byt se sousedy a budete nad nim a možná hluk ze spodu nebudete tolik slyšet. To je jenmá domněnka.

sargo*
hodnocení

0x

Nu což, a teď si vemte, že ona to má doma... *smich*

V noci vám vyšla vstříct, to je přeci nutno ocenit - taky přes den nemám šanci uklidit, ale jsem při tom v noci při tom jako pěna - ale dítě těžko sváže a strčí do komory. Vydržte dva tři roky, mládenec se uklidní a propadne počítačům jako všichni :-D Jestli vám ale vadí i běžný provoz (vím, že píšete "to beru", ale zjevně to vnímáte), tak vám opravdu nezbude než jiný typ bydlení. Někdo je na to holt citlivější (a některé domy průraznější - my třeba víme o sousedech jenom když na sebe vyloženě ječí). Najděte si na pozadí nějakou ambientní hudbu a utěšujte se u knížky tím, že ona si k ní rozhodně nesedne ;)

buss
hodnocení

0x

Ale ono to na intu určitě je... a pak jsou normy. Třeba když je vedle komunikace jaký hluk může být v místnosti přivrácené k ní...

co jávím, tak noční limit byl max.50dB a denní 60dB vyjímečně v určitých případech 70dB.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]