Nejste přihlášen/a.
Zajímalo by mě, jaké použití mají momentové klíče, hodí se i na domácí práce?
Na běžné domácí práce asi nejsou potřebné. Používají se na dotahování šroubových spojů v případech, kdy je výrobcem zařízení předepsána přesná "síla" utažení, příkladem může být třeba hlava motoru u automobilu (nedotažením by netěsnila, přetažením by se deformovala nebo by praskla). Věřte, že jsou třeba předepsány i utahovací momenty minišroubečků v mobilních telefonech.
Momentové klíče je možno nastavit na požadovanou sílu utažení-klíč ji dosáhne, a potom cvakne a protočí se. Slouží také k tomu, aby všechny šrouby byly dotaženy stejnou silou.
doplněno 09.03.12 10:48:Používají je například automechanici.
Momentový klíč je vhodný v domácnosti,třeba na utažení matic kol na autě.Na mém např 80NM.V servisu mně je dělal na 160Nm a já jsem je nemohl povolit.Tak jsem ho seřval a tak si to pamatuje,že řehtačkou dotáhne jen lehce a nahotovo to udělá právě tím Momenťákem.Například svíčky se dělají též momentním klíčem.
Říká se jim momentové, protože se používají u některých druhů spojení šroubů a matic, kdy je předepsáno, jakým momentem se má šroubový spoj utáhnout. Třeba u zavěšení motoru u auta nebo spojení ve hřebeni montované střechy atd. Doma vám asi nebudou celkem k ničemu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.