Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme takový problém se sousedem a jeho věčně nadrženým psem. Soused má hodně velkou Border kolii, možná s něčím kříženou - psa. My máme fenu a jeho pes se podhrabává pod plotem k nám na zahradu, kde je dopoledne fena puštěná volně.
Máte prosím někdo tip jak zabezpečit klasický pletivový plot? Napadlo mě tam zahrabat cca 1/2 metru hluboko kari síť, ale nepřeskočí ten plot? Je to psisko atletický a 1, 7 metru pro něj asi nebude moc velký problém.
A co když by nám fenu nakryl? Kdo za to může? Každý si přeci má hlídat svoje zvíře a přeci si já nepostavím 4m plot pokaždé, když si soused pořídí psa? Co když se něco přihodí? Pes třeba plot přeskočí a já pak budu mít štěňata? Řešil jste to už někdo?
moc děkuji
K tomu plotu bych nasypala pepř, nebo něco co psům vadí, na úpatí i nahoře, kde se přeskakuje, po celém plotě
Na toto konání sousedovic psa není návod jiný než tu vaši fenu dát pryč.Chápete že je to ta vaše fena ,kdo provokuje?Pokud jste ji neměli ,byl klid ,nebo ne?
dal bych pryč sousedova psa, chápu, že je to on, kdo dělá problémy, pokud by jej sousedi neměli, byl by klid, nebo ne?
Des, to není přeci řešení. Fenka neprovokuje, je to prostě příroda. Měli by se domluvit a řešit to oba dva. Třeba před plot z pletiva ze strany majitele psa vysadit širší živý plot. A z druhé strany nějaký pevný podklad, který by zabránil podhrabávání. Ale jak jsem uvedla ve své odpovědi, měli by se na tom domluvit a finančně podílet obě strany. Jinak je to sobecké, když se jeden zúčastněný spoléhá na druhého, že to bude sám řešit.
Měli jsme na chalupě u starých rodičů před léty dvě feny(špice).Kde se vzal tu se vzal přitáhl k chalupe pes - špic -celý týden chodil kolem plotu bez jídla a pití a nedal se odehnat.Kdybychom mu nedali nažrat a napít,zahynul by tu.Nakonec si pro něj z vesnice 8 km vzdálené majitel a odvezl ho domů.
Druhý případ,u synova domu měli černou čubičku.Každý den tam pobíhal jezevčík,a snažil se s čubou kopúulovat přes mezeru u vrat,asi 8 cm širokou,dole se zúžující,pes nakonec nahoře prostrčil hlavu ale dál se nedostal a pak sklouznul dolů a za hlavu zůstal viset.V té době byl mráz 10 - 12 stupňů a chudák pes tam visel asi 9 hodin.Když jsem ho vysvobozoval,tak byl úplně vyčerpaný.Druhý den tam visel znovu.Museli jsme díru zacpat.
JABRAKA
Já jsem to řešila tak, že pod plot z pletiva jsem zapustila cihly. Ovšem jakmile pes ucítí hárající fenu, tak mu nic nezabrání se k vám dostat. A to i přes ty cihly a nebo přes plot. Jediná pomoc by byla, po dobu hárání vaší fenku hlídat a pouštět ven pouze s dohledem. Já vím, že se vám to asi nebude líbit, ale jinak tomu asi nezabráníte. Dneska v domku bydlí vnučka a tento problém řeší skoro každý rok od doby, kdy si soused (přes jednu zahradu) pořídil psa - křížence NO a rotvajlera. A naše fenka je malá kříženka. Takže jeho nájezdy k vnučce na zahradu málem dvakrát nepřežila. No a soused je k domluvám hluchý. A navíc vnučka musela financovat veterinární ošetření. Kdyby alespoň nabídnul zafinacovat kastraci fenky. Ale už je starší a nemuselo by to být bez následků pro ni. Navíc jsou na zahradě dvě malá děcka . . . . . Zkuste se domluvit se sousedem na postupu, který by vyhovoval vám oběma. Ale jinak se tyto případy těžko řeší.
Připomíná mi to náš případ, sousedovi psi vždy roztrhali pletivo a tou dírou se dostali k nám. On má celkem taky velké psy- boxera a salašnického psa. Soused si toho všiml a zkusil tam dát dřevěnné laťky. Absolutně to ničemu nepomohlo. Za chvíli byli zase u nás. Potom se podrhrabali zase a od nás přelezli k dalším sousedům a zadávili jim všechny slepice. Tak po několika dalších pokusech se soused rozhodl, že plot opraví celý. Udělal to takhle: podél nového plotu vykopal díru, do ní vsadil pevný plot a zalil betonem. Ten pevný plot je teď cca kolem 1,8-1,9 vysoký, připevnil ho ke sloupům co jsme tam měli + ještě natáhl obyčejné pletivo. Od té doby všechno v pohodě, tedy alespoň takhle to pomohlo nám! Sice to trošku vypadá jako plot ve vězení, ale my tam na jaře stejně budeme dávat nové stromky, které to zakryjí.
Nemohla jsem to vyfotit, protože mám foťak na opravě, tak jsem alespoň našla na internetu jak oba ploty vypadají:
Pokud fena neni chovna (s PP uchovnena na vystave), nechte ji vykastrovat. Vyhnete se tim nejen zniceneho plotu, nechtenych stenat, ale snizite i riziko rakoviny mlecne zlazy v jejim pozdejsim veku.
Přesně tak, vykastrovat fenu nebo sousedovic psa. A máte po problému, plot není řešení.
Pokud nehodláte mít šťěnata za účelem chovu, má každý 2.možnosti: a) vykastrovat, b) připouštět ho ke krytí, pokud mám čistokrevné plemeno. Psovi vykastrování prospívá, a je to pro ně lepší, nemusí ho pak pořád do hlavy tlačit myšlenka aby se mohl spářit, z toho vznikají jen frustrace a problémové chování.
Díky za odpovědi.
U slušnejch lidí přeci platí, že si každej hlídá svoje zvíře, aby neutíkalo kam nemá. Přeci si soused nevypustí psa na pozemek a ať si běží kam se mu zachce, ne?
Kastrovat naši fenu nedáme, pokud pro to nebude závažný zdravotní důvod - kastrace má svá rizika a taky něco stojí.
Dneska jsem koukal, že soused inteligent si ještě z jeho strany k plotu postavil nějaké bedny, takže pes to bude mít jako schůdky.
Naši fenu v době hárání nehodlám zavírat. Je to můj pozemek a nehodlám doplácet na to, že si ostatní nedovedou svoje psy ohlídat.
Pokud se sousedovic pes vyskytne na naší zahradě, tak prostě poputuje do kufru auta, zajedeme na výlet k veterináři a já mu tu kastraci zaplatím. Pak ho vypustím někde v okolí a basta.
Pokud by se sousedův pes objevil na mém pozemku,rychle by se pakoval.Možná by návštěvu nepře...Však víte.Aby na mne nepřišli nějací zelení ochránci.
Určitě pomůže vysoký,pevný plot a pod plot zahrabat tu kari síť.Já jsem si sehnal starý gumový pás z dopravníku a je klid.
No ono by to sice u slušných lidí tak být mělo, ale pokud máte souseda "...", to pak nic nenaděláte. Fenu můžete nechat venku jak chcete, samozřejmě, ale tomu psovi to bude jedno, "že nebudete ustupovat sousedovi, což by si měl uvědomit". Ten pes za to prakticky ani nemůže, spíš jeho pán, u psa jsou to pudy, ale u pána v tom spíš vidím absenci mozku. Vážně by s ním nešlo nějak promluvit?
Řešením by bylo. Před plot ze sousedovic strany natáhnout na trvalo elektrický ohradník. Jenže když není se sousedem domluva, je to těžké. A nebo stačí si hradník případně vypůjčit a natáhnout z vaší strany. Samozřejmě ohradník spojit s pletivem. Za tři dny máte po problému a ohradník můžete vrátit. Vaši fenku samozřejmě těch pár dní uhlídat. Pes by si dobře pamatoval, že plot kope. Síla inpulzů na ohradníku lze nastavit, člověku to neublíží.
Já si myslím, že nepomůže nic. Vůbec nic. Viděla jsem rozhrabaný beton a krvavé nohy psa, překousané hliníkové pletivo, přelezený třímetrový plot. Viděla jsem nakrytou dobrmanku jozefčíkem, nakrytou fenku přes pletivo. Tento pud je silnější, než pud zachování života, silnější než bolest, silnější než cokoliv jiného. Nemá cenu říkat nebo si myslet cokoliv. Je to fakt! Jediná možnost je, v době hárání cca 3 týdny psinu ven nepouštět. A nepouštět ji ani z vodítka, ani z dozoru. Nevzdáte-li to a nenecháte vykastrovat.
Možná, že by nebylo od věci trošku poklikat a podívat se na statistiky nekastrovaných a kastrovaných fen a výskytu rakoviny
mam ten isty problem, akurat ja som ten co ma psa...
uz niekolkokrat roztrhal plot a to nie jeden - medzi nami a fenkou su az 2 dalsie domy - prehryzol sa vsak aj cez tie...
zakazdym to opravujem no ani raz sa mi nestalo, aby nam majitelia fenky oznamili kedy sa hara...vtedy by som psa nepustil do zahrady...staci tak malo, vzdy vsak na to doplatim ja a ako tu uz bolo povedane - mozete robit co chcete, proste je to pud, pes za to nemoze...
A co takhle pustit ty zbytečné starosti z hlavy, nechat pejsky zadovádět a když budou štěnata, tak se rozdají. Stále je dost lidí, kteří si hezké štěnátko vezmou.
A za pul roku znova a znova a znova, dokud fena nepojde vycerpanim. Jasne, na vorechy a psy vubec se stoji fronta, proto je v CR tezke psa vubec sehnat, vubec nikoho by nenapadlo psa treba vyhodit, protoze jsou straaasne nedostatkove zbozi. Clovece, vzpamatujte se!.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.