Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu vymalovat hned po perlince?

Od: siki* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den.

Chci opravovat stěny a strop. Oškrabu, provedu penetrační nátěr, lepidlo, pelinku zahladím, nechám uschnout, přebrousím. Můžu takto připravené stěny a strop hned vymalovat? Nebo je nutný štuk?

Děkuji

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Je lépe stěny pak před malováním vystěrkovat finální stěrkou.Jde to velice dobře,stěrku nechat řidší,dokonce ji naředím barvou.Širokým hladítkem ji vetřu do podkladu a nechám vyschnout.Pak brusnou síťkou přebrousím a mohu vymalovat.Stěna je pak jako ze sádrokartonu.

JABRAKA

standam*
hodnocení

1x

siki

setris na nespravnem miste a stuk urcite neni vhodny, protoze na lepidlo patri max. tzv. zatirana omitka

je pravda, ze kdejaky zufan to dela a zbytek naroda se opici :)

vyprdni se na to a kup radeji sadrovou sterku a typ dle pozadavky na steny (zrnita, hladka)

do teto omitky/sterky klidne muzes zaaplikovat perlinu, kdyz je to nutne

siki*
hodnocení

No dobrá

a na sádrovou stěrku už můžu s klidem malovat?

standam*

siki

muzes malovat, ale napred napenetruj penetraci, kterou doporucuje vyrobce barvy

navic pokud pouzijes malirskou sterku RIGIPS PLUS a budes nanaset stylem natahni - setri a 2x tj. do krize, vyrovnas vsechny nerovnosti a zbytek klidne doplacnes pozdeji, pak klidne brusnou mrizku a lehce prejet, opracit a napenetrovat a mas hotovo

budes davat/nanaset jen film, takze spotreba minimalni a z jednoho 25kg pytle udelas cely barak :)

jestli, ale lepidlo je dlouho vyzrale je nutna penetrace a zde typu hloubkova

nenutim RIGIPS, drz se zname znacky a musi to byt typu finalni uprava sadrokartonu, sten apod.

siki*
hodnocení

Děkuji moc,

ale jak jsem pochopil, tak do malířské sádrové stěrky perlinku nedám. Budu muset použít "jen" sádrovou stěrku, ale ne malířskou.

Pochopil jsem to dobře?

robin1*

To siki , dělám do toho 20 let a neslyšel jsem že by byla malířská sádrová stěrka a "jen" sádrová stěrka, v čem vidíš rozdíl?

siki*
hodnocení

Já se právě na ten rozdíl ptám? Já budu potřebovat aplikovat perlinku. Mám na zdech i stropě praskliny. Pak ale standam píše, že mám nanášet jen film, když použuju malířskou sádrovou stěrku ale nejdříve mi v první radě píše, že do sádrové stěrky mohu aplikovat perlinku. Nyní je na trhu tolik výrobků, že se raději ptám, jestli je rozdíl mezi sádrovou stěrkou a malířskou sádrovou stěrkou. Já to nemyslím špatně, jsem laik a všem Vám děkuji za rady a proto se to tady taky jmenuje poradte.cz.?

Děkuji. Jen chci prostě poradit.

robin1*

Nemyslel jsem to zle:) Spíš jsem chtěl poukázat, že nejsou dvě takto různé stěrky. K těm prasklinám, otázka je zda chceš maskovat, a to dočasně a později to třeba otlučeš a nahodíš, a nebo prodáš, pak to má nějaký význam jinak ne. Perlinka je mor a zdlouhodobého hlediska v interiéru je nanic.

Zkus napsat více o prasklinách, omítkách, stáří domu. Praxe je taková, že neexistuje uni návod třeba se dobereme k nějakému rozumnému řešení. Také napiš jaký si představuješ výsledek. Třeba já mám z práce natolik plný zuby rovných a hladkých stěn, že si doma dělám tzv. "cikánskou omítku" nedokonalou, venkovskou, nedotočenou. Každý má jinjou představu o výsledku.

Takže ještě jednou, napiš co nejpřesněji co máš a jaký chceš výsledek a něco vymyslíme*hi*

siki*
hodnocení

Děkuji mnohokrát.

Nechci maskovat, nechci později otloukat, nechci ani později prodávat. Chtěl bych svoji mamince opravit dvě místnosti ve starém domě. Stropy popraskané, jsou z heraklitu. Stěny zděné, ale také popraskané. Výsledek bych chtěl mít pěkný a nadlouho. Byl jsem několikrát svědkem, že se před malováním praskliny vysádrovali, chvilku to vydrželo a potom popraskalo. Tohoto bych se chtěl vyvarovat, proto bych chtěl aplikovat perlinku. Dům je starý a tomu odpovídají i stěny, proto, když už se do toho chci pustit, chtěl bych stěny i stropy oškrábat, ale ne na cihlu, velké praskliny vyspravit ( čím? - akryl?, lepidlem?, sádrovou stěrkou?...), nechat zavadnout a vše napenetrovat a poté natáhnou - čím? Lepidlem?, sádrovou stěrkou?... a do ní aplikovat perlinku a zahladit. A potom vymalovat. Tady vznikl můj dotaz. Ptal jsem se, jestli po lepidle mohu již malovat. Potom standam psal, abych nedělal s lepidlem, ale rovnou použil sádrovou stěrku, do které mohu aplikovat perlinku. Na sádrovou stěrku prý již mohu malovat. Také se domnívám, že v dnešní době je taková škála výrobků, že by měly ulehčit práci. Všude se píše dva v jednom, nebo dokonce tři v jednom, proto vznikl můj dotaz, zda-li mohu na lepidlo již provést výmalbu. To mi bylo vymluveno. Chápu, proto jsem se ptal. Potom standam píše, že když dám film, tak dobrý - udělám z jednoho pytle celý dům, ale když dám film, tak do filmu nedám perlinku? Pořád se v tom nějak motám.

Děkuji

robin1*

Takže zadání renovace vápenných (vápenno cementových ) omítek, stav po různých neůspěšných pokusech o opravy prasklin sádrováním atp.

Navrhoval bych tento postup, který se mi zdá rozumný po cenové stránce, byť se neodvažuji tvrdit, že bude v případě heraklitových desek úspěšný (u špatně provedeného heraklitu nemusí být úspěšné nic).

Proč ne lepidlo - nevhodné vlastnosti ve spojení s vápennou omítkou

proč ne akrylát - je to guma co do omítky napatří

proč ne sádru a sádrové stěrky jsou tvrdé a křehké a tady nejde o nějaké hlazení ale o zapravení prasklin.

Co navrhuji: Klasická renovace vápenných omítek rozpěněním.

Co je potřeba za nářadí: filcové hladítko, špachtle, štětka, kýble, zednická lžíce, kramle (na špičatém konci ohnutý 200 mm hřebík) drátěný kartáč

Co je potřeba za materiál: čistě vápenný štuk (možno namíchat, čerťák,jemný písek, jemný prach) vápno(čerťák) voda.

Postup:

stěnu namočíme a oškrábeme, vzdorující vrstvy nátěrů a zbytky sádry odstraníme drátěným kartáčem, prskliny proškrábneme kramlí.

poté namícháme vápenný pačok v poměru cca 2 fanky vápna na 15 lt vody a připravíme si štuk dle návodu, štětkou nanášíme pačok v hojném množství na zeď až přestane podklad nadměrně sát, do vyškrabaných prasklin naneseme štuk,vezmeme filcák namočíme jej do pačoku a zatáčíme celo plochu za stálého máčení. Doopravdy se nebát praskliny hodně promočit neustále promíchávaným pačokem)

po zaschnutí třeba druhý den naneseme 2-3 vrstvy pačoku již jenom štětkou bez zatáčení

po min 2 týdnech (správně 28 dní) je možno přemalovat obyčejným remalem, pokud chceme barevný odstín počkáme těch 28 dní (vápno vyžere)

standam*

robin - siki

ja mel za to, ze jiz mas lepodlo - perlinu - lepidlo a ty mas jen nebo diky bohu zatim stare steny

moznosti je mnoho a ja osobne davam vse dolu a pak vse nove, musim mit naprostou rovinu

jinak je jak sadrova omitka - vice druhu, tak sterka, tak malirska sadrova sterka a zde mimo jine je rozdil v min a max tl.

sadrova omitka typu UNI 5-50mm, sterka - 3 - 10mm a malirska sterka 0-10mm, tak proto jsem psal o teto sterce, kde nam "0" mm navadi

jinak do vsech tri lze aplikovat perlinu, ale pak je nutne dat vice materialu a je to vice pracne, spise slozitejsi docileni rovinny

tvuj pripad bych ted asi resil nasledovne

1. oskrabat

2. oklepat spatna nesoudrzna mista, tato mista napenetrovat

3. vyplnit jadrovou nebo sadrovou omitkou

4. na tyto mista vcetne prasklin aplikovat perlinu, ktera muze byt zapustena ve stare omitce a zatazena vyplnovacim materialem

5. cele napenetrovat, zapravit dalsi nerovnosti, zde vsak sadrovou omitkou ci sterkou

6. pak finalka dle potreby

robin1*

To standa Konečně někdo kdo taky nemá rád lepidlo:)

standam*

robin

to tvrdim uz dlouho, nekdy zasnu na co vsechno to žufan pouziva

ono je spatne to, ze po revoluci to byla novinka a kazdy to patlal vsude a ted uz se moc nezajimaji o nove produkty a systemova reseni, samozrejme jsou profici a profici, ale pokud bych napr. stavel z porobetonu a na stranu interieru by me natahovaly lepidlo a z exterieru EPS, nebo jen navrhoval, tak bych je hnal, to to je casty postup a hlavne rusi vlastnosti porobetonu, no proste rychle levne, dostat prachy a pryc :)

robin1*

Stando

Tak to se mně stát nemůže, jediným "novodobým" matrošem co uznávám je plná cihla a na todle perlinku dávat nemíním, a nebo že bych to natáhl lepidlem co říkáš?

Můžu vymalovat hned po perlince?
standam*

robine, klidne kdyz budes tapetovat, sem lepidlo dat musis :)

na plne cihle osobne davam jadrovku nebo sadrovou omitku

ja porobeton nezatracuji, v mem pripade jsem rad, ze ho nekdo vymyslel, mam z neho par pricek a predstenu, tam kde neni pozadavek na hluk, zde bych nic jine dat nemohl, ale hlavne jako omitku mam jednovrstvou jadrovku (tam kde bude obklad, WC, koupelna) jinde sadrovou omitku s perlitem cca 7mm a pro dobry pocit celoplosne perlinu, nebo tam kde je mutna, ale lepidlo... urcite NE

doplněno 08.03.12 20:14:

obrazek, prisel pozdeji nez jsem ho videl, moc pekne, to je sklep na brambory? :)

robin1*
08.03.12 20:22

Kotelna

standam*

nejaka VIP kotelna :)

hodnocení

0x

Já si myslím, že pokud dokážete to lepidlo pěkně zapucovat a jak píšete i třeba přebrousit, tak už to může být finální úprava před malováním. Pokud Vám (resp. manželce) takový povrch vyhovuje. Už jsem pár stěn v podružných místnostech takto zpracoval... skleník, sklepy a pod.

Ovšem popřemýšlel bych nad určitým časem potřebným na vyzrátí, resp. dokončení chemických pochodů v tom lepidle. Nepíšete, jaká je to místnost, jaké to je lepidlo a jaké barvy chcete použít... aby tam nenastala nějaká nevhodná reakce... takže nechal bych to pořádně proschnout a potom někde v skrytě vyzkoušel, jak ta malba dopadne...

Někdy je pravdou, že: Práce kvapná, málo platná...

robin1*
hodnocení

0x

Já bych vymaloval klidně před ní jelikož perlinka do loepidla je podle největší blbostí poslední doby.:)

hop®
hodnocení

0x

Ano, lze to, v rámci finanční úspory, jak píšete, buď lepidlo po vytvrdnutí přebrousit, anebo lze před vytvrdnutím zatočit jako štuk. Ale nečekejte od toho zázraky, keraštuk je keraštuk, podobného povrchu se mi s "holým" lepidlem zatím nepodařilo docílit. Zkuste a uvidíte sám, jakého výsledku dosáhnete. :)

stany*
hodnocení

0x

je dobré několik dní před malbou počkat. Co se týče postupu nedávat tam štuk a malovat na lepidlo, tak samozřejmě to jde, ale lepidlo není primárně určeno na nalování, hodně se to dělá při zateplování, ale jen na stropy do sklepů, kde není potřeba takové estetiky, protože lepidlo s perlinkou nejde pořádně zafilcovat a ani po přebroušení to nemá ten efekt štukové omítky. Abych to shnul: Jde to i bez štuku, ale nemá to tu estetickou úroveň

astavme
hodnocení

0x

Pokud perlinka neprokresluje na povrch, tak ano

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]