Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyrovnat zeď k vaně

Od: punkturtle* odpovědí: 21 změna:

Dobrý den, potřebuji udělat obklad v koupelně a usadit rohovou vanu. Problém je, že jedna stěna je dokonalá, ale ta druhá s ní nesvírá pravý úhel, nýbrž nějaký otevřenější. Navíc je stěna mix sádrokarton a jakési dva porobetonové bloky, vše vzájemně jinak křivé, viz obrázek.
celkový největší rozdíl, když to skouknu latí je asi tři centimetry.
Jak to vyrovnat?
Mohu do dohnat lepidlem, když mi na spotřebě nezáleží?

Jak vyrovnat zeď k vaně

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Vanu bych postavil tak,aby mezera byla u obou stěn.Mezeru zastříkni pěnou,aby se vana zafixovala.Po odříznutí horního přetoku pěny(1 cm pod úroveň okraje vany)vyplň do roviny silikonovým tmelem,aby spoj byl dokonale těsný.Až začneš lepit obklady,poslední řadu musíš dořezat přesně k vaně - tomu silikonu - případně i zabrousit otřepy.Spárovačku používej jen na ploše,spodní šár zasilikonuj.Stejně tak i spárování u podlahy.

JABRAKA

punkturtle*
hodnocení

To se mi zdá jako dobrý tip, jen te nevím, jak s obkladem. Na té rovné straně už nový obklad mám, zatím nevyspárovaný a na tuto křivou stěnu jsem se ho chystal také udělat dříve, než usadím vanu, prý je to správný postup.

robin1*

Nemám rád silikon :-P

jabraka*

Těsnit vanu na hotový obklad je dost nepraktický postup.Tak,jak jsem to popsal,máš zaručenu absolutní těsnost.

JB

robin1*

Souhlasím z tím, že vana by měla být strčená pod obkladem, ale nelíbí se mi když tam je hafo silikonu, proto nemám rád silikon, ještě mně napadá co na obou stěnách zapustit vanu cca 1 cm do zdi? samozřejmně poku je nahoře rovná.

punkturtle*
hodnocení

A použít nějaké takovéhle lišty domovmuj.cz/... a s nimi mezery schovat?

olaf71*
hodnocení

2x

vanu bych odsadil třeba 10 cm. a tím by mi vznikl odkládací prostor 10 až 13cm.

punkturtle*
hodnocení

Já ji nemám kam odsadit, je to malá koupelna a vše na milimetry, to už by mi zasahovala do futer.

standam*
hodnocení

2x

punkturtle

vanu odsad, predsad, nasad to je tvuj vyber :) mas nejaky prostor a ten je dany

rozhodne zkontroluj zda je porobeton jen krive osazeny nebo prdly, pokud je prdly navrtej na vice mistech prasklinu a vypln chem. kotvou co necim podobnym

napenetruj misto kde bude je treba doplnit omitku a omitni, vyber jadrovku dle potrebne tl. tj. max a min

pro tento ucel je vhodna jadrovka zrnitost 4mm a jednovrstva omitka 0,7mm, ale aby vse sedelo jak ma je zde material typu sadrova omitka kde tl. nehraje velky vyznam (malo nebo hodne je to burt) cele to stahnes lati a mas rovinu

doplněno 08.03.12 21:11:

ono stejne ten spoj porobeton a SDK bude casem jeden velky problem, sem by do obkladu mela prijit dilatacni lista

nevim presne jak to mas, ale co tu celou stenu zakryt SDK deskou nebo cetris deskou, kterou ukotvis do SDK a porobetonu, pak to cele natres lepenkou v kyblu (nebo tam kde je to nejnutnejsi + paska - rohy) a mas rovinu

pred kotvenim klidne nanes zubakem lepidlo na stenu

hodnocení

0x

Otazka je, kolik toho lepidla bude potreba na te rozevrene casti. Lepidlo na dlazbu se da dat jen do urcite tloustky. Myslim, ze kdyby to vychazelo moc tluste, tak lze vzdy dat lepidlo a perlinku,

doplněno 08.03.12 07:42:

Jeste nepisete, jestli je na stene hruba omitka, nebo jen ten mix. Takze by to slo i nahodit do roviny

punkturtle*
hodnocení

Není to ničím omítnuté, původně u toho bylo postavené umakartové jádro.

kjanik112*
hodnocení

0x

Lepidlem-na několikrát- by to také šlo, ale ty 3 cm bych raději omítnul. Natáhl bych na stěnu řidší lepidlo a do něj bych silou naházel písek pro drsný povrch, další den- pokud je místnost teplá, bych to nadvakrát omítl cementovou maltou.

des*
hodnocení

0x

Samozřejmě musíte donutit zeď k dokonalosti,pravý úhel tam být musí pokud to chcete mít pěkné.Jak to uděláte je jedno.To že tam bude potom zub ,je jasné.Ovšem rovnat celou stěnu,to bych nedělal.

Des, asi by jsem rovnal celou stenu, on ten zub nebude pekny. Roh z vanou jak pisete musi mit pravy uhel. Na te protejsi zdi uz treba nic nebude, co by ukazalo, ze se pravy uhel rozhodil tam

punkturtle*
hodnocení

Přesně tak, na protější zdi to bude jedno. V tom, že to musím vyrovnat, mám jasno. Jen nevím čím.

des*

Jak už bylo psáno,nahoďte to maltou,postupně,ať to nespadne,s perlinkou to bude jistější.

Asi jak Vam to tu radi, dal by jsem tam jadrovou omitku

robin1*
hodnocení

0x

Za daných okolností, při představě jak spolu kámoší sádroš a pórobeton bych přes celé nalepil sádrokarton.

:)

stany*
hodnocení

0x

Vanu pod obklad nedávejte, pokud by se s ní něco stalo, už ji nevyděláte aniž by jste nemusel urazit spodní šár kachlí

olaf71*
hodnocení

0x

a nebylo by lepší tu sprasenou mix stěnu rozebrat a postavit znovu a super?

polinek*
hodnocení

0x

já bych tam dala od spodu tenčí yttonku a ž k vrchu vany abych vyplnila tu díru dala bych tam perlinku a jemný ohoz (nemus) a nalepila začisťovací pásku.okolo vany...proti zatékání.A jsou různá vodě odolná lepidla ,..a vyhladila do roviny a pak ten pásek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]