Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chci se zeptat jak postupovat v tomto případě. Pronajal jsem byt smlouva je sepsaná na dobu určitou a to do 31.3.2013, ve smlouvě je mimo jiné uvedeno, že nájem končí dnem 31.3.2013 nebo že se dá ukončit výpovědí a že u výpovědi je tříměsíční výpovědní lhůta. 5.12.2012 my nájece oznámil, že končí koncem prosince se odstěhuje a že se chce domluvit na předčasném ukončení. Navrhl jsem mu, že i když podle smlouvy mám nárok aby ještě 3 měsíce platil nebot smlouva končí 31.3.2013 a i když dá výpověď tak to vychází na stejný termín. Nádídl jsem at zaplatí ještě jeden nájem a byt v lednu předá, že zbývající dva mu odpustím i když na ně mám nájem. Nájemním reagoval že neví proč by my měl něco platit, když už tam být nechce. Naštěstí chce jednat jelikož složil 15.000 kauci při podpisu smlouvi. Dotaz jak to udělat když nepřijme mou nabídku, nechci na něm vydělat, nechci všechny tři nájmy ale jen jeden. Myslím, že bych mu při předání bytu a vrácení kauce , vrátil kauci poníženou o jeden nájem a jemu nechal podepsat že jsem mu vrátil kauci strženou o dlužný nákem a on že s tím souhlasí, ale co když odmítne podepsat, jak reagovat?
Díky za rady
Výpověď ti podal 5. 12. 2012, ve smlouvě je definována výpovědní lhůta 3 měsíce, tedy smlouva končí 31. 3. 2013. Tedy nájemce je povinen platit nájem i za období 1.1. - 31.3. - i když v bytě nebude bydlet.
Pokud mu navrhuješ úlevu (aby platil jen do 31. 1.), jde o tvou dobrou vůli - byl by hloupý, kdyby nesouhlasil.
Jestli ale přesto souhlasit nebude, zadrž kauci ve výši, která odpovídá nájmu do 31. 3. - případný přeplatek mu vrať (na účet - ať to můžeš snadno dokladovat), případný nedoplatek bys - zřejmě, musel vymáhat soudně.
Díky ta radu, akorát přeplatek na účet mu vrátit nemohu. Neznám jeho účet. On my peníze za nájemné dával na můj účet tak, že je nosil osobně do banky.
A proč mu něco vracet? Když se nechce dohodnout, nemusí. Použijete kauci na nájem do konce smluvního období. Toto mu sdělíte dopisem s doručenkou a sbohem. Vždyť není o čem se dohadovat. Pokud on nepřistoupil na dohodu, tak platí původní smlouva a nic jiného nepřichází do úvahy. Buď dohoda, nebo naplnění původní smlouvy. Já v tom nevidím žádný problém. Ani právní ani lidský.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.