Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik stojí komín na krbová kamna?

Od: heryn odpovědí: 7 změna:

Zdravím,toužím po krbových kamnech ,problém je v komínu,jaký a na kolik by mě vyšel.děkuji Jana

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

0x

Malej komín Vás vyjde na málo, velkej na hodně*palec*

Pokud nepředpokládám extrémy tak od 25 do 65 tis kč.*hi*

hujer123*
hodnocení

0x

To záleží hlavně na tom jak bude komín vysoký, jaký průměr,jak ho budete zakládat, co se bude muset bourat. jestli koupíte nějaký prefabrikovaný zděný nebo montovaný kovový nebo ho necháte vyzdít z cihel. Ale obecně počítejte, že to bude otázka od několika desetitisíc. nahoru.

des*

Tady je mnoho!odpovědí #komín+na+krbová+kamna

instalater*
hodnocení

0x

Zdravíčko. Prvně si musíte ujasnit , jaké krbové kamna chcete. Nejlépe po poradě s odborníkem , který vám doporučí i daný výkon kamen. Toto nepodceňujte .Nevybírejte jenom podle toho jak se vám líbí , mohla by jste toho potom později velice litovat. Tepelná pohoda , spotřeba dřeva a tak. A podle toho se potom zvolí komín , který bude s těmi kamny ,,komunikovat" .Nejsou jen klasické ,,zděné" komíny , ale můžete zvolik i nerezový komínový systém. Cena je závislá také na průměru a délce komína. Takhle nejde soudit. Ale ze své zkušenosti vám řeknu že ten svařáček večer u krbu chutná úplně jinak. Hodně zdaru.

jendax

Pro krbová kamna stačí pr. 150mm. Jednoduše řečeno , aby měl komín minimálně stejny pruměr jak odkouření z krbovek. 150mm bohatě dostačuje a já mám učinnou vyšku 3,5m a celkový komín 5m. Tahne to jak das *smich* . Mám stavebnici BLK (nerez vnitřek) . Duležité je vyhnout se vodorovnému vedení a třeba zkombinovat to 2X45° a prodloužení mezitím šikmo. Prostě kouř musí stále stoupat . Vodorovné vedení dělá problémy. Zděř na komín dejte aspon 1,5 m ve vyšce at mužete kdykoliv mít možnost vyměnit kamna za jiné(ruzně vysoká kamna)

instalater*

Pro jendax. Nedávno jsem o tom vedl řeč s kominíkem a kamnářem. Shodli jsme se na tom že šikmé napojení do komína ,myslím tím tvarovky praskají. Všichni doporučují téčka. To že máš účinnou výšku 3,5 m nemůžeš brát jako normu. Záleží též velmi jakou máš střechu a kde komín vyustěn. Jestli máš na něm hlavici a pod. Min. účinná výška se udává 5,5m, To že pro krbová kamna je 150 je též zavádějící. Víš kolik se dnes dělá typů krbových kamen a průměr se musí sladit s výškou komína. Je to velká alchimie. Čím víc se tím zabývám , tak tím větší mám z toho respekt.

jendax

krbycz.cz/... Samozřejmě keramické tvarovky praskají. Je to vlastně slabá trubka , která dostává velké šoky . Vložka se roztahuje a smrštuje teplem.Dost jsem četl na internetu diskuse jak to opravit .Vysledek :( ? Já mám taky zděř do komína 90° , ale napojení mám 45°a pak šikmo rouru a 45° na kamnech . Nemám tedy z kamen rovně a pak 90° a pak DLOUHOU rouru vodorovně do komína.Takže i když zatápím tak stále jde kouř šíkmo a jen asi 15cm rovně na vstupu do komína. Kdybych to měl klasicky, tak bych měl vodorovné vedení 50-60cm a to by při zatápění asi dělalo problém.

Vyška komína musí být asi 65cm nad štítem střechy. Pokud mate komín mimo štít(nejvyšší místo) , tak se udělá přímka pod uhlem 30°od štítu a měl by jste mít vyšku komína nad ní (+ těch 65cm vyška komína). Pokud mate rovnou střechu tak minimálně 1 metr nad střechou.

Pokud jde o pruměr 150mm u krbovek tak u nás větší neprodává ani romotop , HaS . Ani jotuly , morsa nebo kanadská (20kw) kamna nemají odkouření větší než 150mm.

Uvědomte si , že pruměr 200mm má 2x větší obsah pruřezu (vejde se tam 2x víc) než 150mm. To znamená, že vám více chladnou spaliny v 200mm než 150mm a komín má menší tah. Větší pruměry se dělají u topeništ tzv. okrasných (krby) , které mají velké sklo na koukání a proto mají velké dveře. Proto mají velké problémy se zakuřováním . Rozhodně bych se vyvaroval takovýchto kamen - vysoké dvířka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zděř do komína

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]