Nejste přihlášen/a.
Zdravím,toužím po krbových kamnech ,problém je v komínu,jaký a na kolik by mě vyšel.děkuji Jana
Zdravíčko. Prvně si musíte ujasnit , jaké krbové kamna chcete. Nejlépe po poradě s odborníkem , který vám doporučí i daný výkon kamen. Toto nepodceňujte .Nevybírejte jenom podle toho jak se vám líbí , mohla by jste toho potom později velice litovat. Tepelná pohoda , spotřeba dřeva a tak. A podle toho se potom zvolí komín , který bude s těmi kamny ,,komunikovat" .Nejsou jen klasické ,,zděné" komíny , ale můžete zvolik i nerezový komínový systém. Cena je závislá také na průměru a délce komína. Takhle nejde soudit. Ale ze své zkušenosti vám řeknu že ten svařáček večer u krbu chutná úplně jinak. Hodně zdaru.
Pro krbová kamna stačí pr. 150mm. Jednoduše řečeno , aby měl komín minimálně stejny pruměr jak odkouření z krbovek. 150mm bohatě dostačuje a já mám učinnou vyšku 3,5m a celkový komín 5m. Tahne to jak das . Mám stavebnici BLK (nerez vnitřek) . Duležité je vyhnout se vodorovnému vedení a třeba zkombinovat to 2X45° a prodloužení mezitím šikmo. Prostě kouř musí stále stoupat . Vodorovné vedení dělá problémy. Zděř na komín dejte aspon 1,5 m ve vyšce at mužete kdykoliv mít možnost vyměnit kamna za jiné(ruzně vysoká kamna)
Pro jendax. Nedávno jsem o tom vedl řeč s kominíkem a kamnářem. Shodli jsme se na tom že šikmé napojení do komína ,myslím tím tvarovky praskají. Všichni doporučují téčka. To že máš účinnou výšku 3,5 m nemůžeš brát jako normu. Záleží též velmi jakou máš střechu a kde komín vyustěn. Jestli máš na něm hlavici a pod. Min. účinná výška se udává 5,5m, To že pro krbová kamna je 150 je též zavádějící. Víš kolik se dnes dělá typů krbových kamen a průměr se musí sladit s výškou komína. Je to velká alchimie. Čím víc se tím zabývám , tak tím větší mám z toho respekt.
Vyška komína musí být asi 65cm nad štítem střechy. Pokud mate komín mimo štít(nejvyšší místo) , tak se udělá přímka pod uhlem 30°od štítu a měl by jste mít vyšku komína nad ní (+ těch 65cm vyška komína). Pokud mate rovnou střechu tak minimálně 1 metr nad střechou.
Pokud jde o pruměr 150mm u krbovek tak u nás větší neprodává ani romotop , HaS . Ani jotuly , morsa nebo kanadská (20kw) kamna nemají odkouření větší než 150mm.
Uvědomte si , že pruměr 200mm má 2x větší obsah pruřezu (vejde se tam 2x víc) než 150mm. To znamená, že vám více chladnou spaliny v 200mm než 150mm a komín má menší tah. Větší pruměry se dělají u topeništ tzv. okrasných (krby) , které mají velké sklo na koukání a proto mají velké dveře. Proto mají velké problémy se zakuřováním . Rozhodně bych se vyvaroval takovýchto kamen - vysoké dvířka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.