Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak moc rovna podlaha pro dlažbu?

Od: stanad odpovědí: 6 změna:

Dobry den,chci se zeptat jak musi byt rovna podlaha na poklad dlazby v koupelne kolik nerovnosti se da vyrovnat lepidlem na dlazbu?myslim v mm nebo centimetrech.mam podlahu z gsb desek drevenou na ni penetraci byla kriva tak jsem na ni dal nivelacku se skelnym vlaknem ale porad to neni uplne rovne ,je to lepsi nez to bylo ale porad se mi to nezda na ten poklad dlazby.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

1x

Jednoduše, co nejrovnější. Pokud se jedná o malou plochu, tak napatlám lepidlem a stáhnu v jednom směru a nechám uschnout, druhý den napatlám a stáhnu v druhém směru.

Rovněž tak lze tzv. srovnat lepidlem přímo, ale pak někde mlátíte do dlažky půl hodiny bo je tam toho moc, pak Vám to leze spárama, a nebo zase nevidíte, že tam toho je málo a nemáte pořádně podmazané rohy a kraje a zjistíte to až když manželce spadne na zem sklenička.:-P

repkin*

že by vlastní zkušenost? *haha*

Ohledně podlahy nevim, na tu jsem si v koupelně netroufnul (nebyl na to čas, nálada ani peníze), takže na staré dlaždivce (10x10) se daly nové (30x30). Dlažba do celé koupelny mě vyšla na 6.000,- *frajer* Měli akci že jsem měl 20% slevu ( koupelny-jas.cz/... ). Naštěstí jsem nedal na zedníky a zvolil jsem rozložení barev podle sebe a moc se mi to líbí.

Bohužel u dospělého člověka jsem nepředpokládal, že za ním budu muset stát a věci které jsou logické mu říkat, takže má koupelna pár nedostatků ze strany obkladačů, na druhé straně tam bylo i pár mých chyb, které jsem udělal při přípravných pracích.

U vany (rohové vany) je základěm srovnat jí do váhy, vyztužit opěrné body a kvalitně podezdít, vypěnit PUR pěnou, a myslet na zalištování (ideální je ta nacvakávací lišta do spáry mezi dlažbou, kterou já bohužel nemám *zed**mala*). Dál je nutno myslet na to, že bude vznikat pára a tý je třeba se zbavit, takže větrák + nasávací otvory ve dveřích. K tomu samozřejmě i elektřina. Já to budu řešit jedním klasickým vypínačem na světlo a druhým kolébkovým (vracecím) vypínačem, kterým se sepne časovač a dle nastavení poběží ventilátor (např. 2-5min). Samozřejmě je nutno dbát na elektrikářské bezpečnostní zóny, kde co smí a nesmí být v jaké výšce a vzdálenosti. Dále na koupelnu by měl být zvlášť jistič s proudovým chráničem. Elektroinstalaci nejlépe tahat v husích krkách pro případ budoucí výměny. Myslet na elektroinstalaci ke skříňce nad umyvadlo (světlo+zásuvka) a dále zvolit celkově vhodné osvětlení. Já jsem si hlavní světlo ještě nevybral, ale mám vybraný světelný LED pásek zelené barvy na podsíceí nad umyvadlem. Kdybych nebyl línej a udělal i tu podlahu, tak bych do ní zároveň udělal i odpady, které mám řešení po straně místnosti a překryté dlažbou. Dobré je udělat si tam i uzávěr vody na obě trubky. Co se týče rozteče vodovodních baterií, dělají se dvě 100,135 a 150mm, každopádně je ideální koupit si nastavitelnou rozteč, kterou dáte jen do váhy a nemusíte se s tim pak mordovat pomocí Síček, jde to napojit napřímo. To jsem třeba bohužel také zanedbal.

Hlavně při stavbě svépomocí to chce dobře měřit a mít kvalitní nástroje, především delší (120-220cm) a kvalitní vodováhu. Ideální je na bourací práce bourací kladivo. Jinak si myslím, že se nic nezkazí, když se pod dlažbu dá hydroizolace, já jsem jí tam teda alespoň dal po celé podlaze, kolem sprchového koutu, kolem umyvadla a na odkládací panel pod střešní poplastované okno v šikmině ze zeleného SDK. Kdyby někdo potřeboval tak můžu zkusit poradit, aby se vyvaroval stejných chyb jako já. Hlavně pokud si na dlažbu berete zedníky, chtějte nejdříve vidět jejich minulé práce, osobně nebo alespoň na fotkách. Každej si dneska říká odborník, ale pak to tak dopadá, tak aby jste nesplakali nad výdělkem. Současně také je dobré nad nima stát a ukazovat jim a řikat co a jak chcete a co a jak nechcete. Je to vaše koupelna, vaše peníze, tak to tak musí udělat. Nejlepší je to s ním probrat a ujistit se, že všemu rozuměl. Každopádně je NIKDY! nenechávejte samotný, protože pak ... opět spláčete nad výdělkem. Jak říkám, vlastní zkušenost, dlažba a obklady jsou sice dobrý, ale má to svoje vady a nedostatky v určitých detajlech, které jsem měl tak dobře vymyšlené.

Uf, jsem se rozepsal.*cteni* Tak to snad někomu pomůže.*pivo*

Jak moc rovna podlaha pro dlažbu?

hop®
hodnocení

1x

Robin1 má pravdu, čím rovnější, tím lepší, jinak jsou při pokládce dlažby popisované problémy. Měl jste se zeptat dříve, poradili bychom Vám, abyste si s nivelací opravdu "vyhrál" do roviny, pak by byla pokládka daleko jednodušší. Nebylo by lepší podlahu přenivelovat? Jaké tam máte nerovnosti?

doplněno 06.03.12 19:39:

*palec*

repkin*

Já nad nivelačkou přemýšlel v kuchyni. Tak byl prkenný záklop, na tom škvára na té betonový potěr s dlaždicemi 10x10. Sesedlo si to, bylo to kříve, chtěl jsem nivelovat. Přijel technik z KVK a rozmluvil mi to, neboť by to popraskalo, chce to stabilní a pevní podklad, ideálně beton, který je celistvý a pevný a ne volné částice. Takže jak psal kolega, buď přenivelovat, nebo přetáhnout do roviny lepidlem.

standam*
hodnocení

0x

stanad

jinak mimo jine co jiz bylo napsano se dlazba bude hure a dele lepit

nevim jakou mas nerovnost, resp. jak tva nerovnost vypada, ale muzes zkusit dlouhym hladitkem (nerezovym) nanest pred lepenim vrstvu lepidla a vyhlazovat do krize

pokud se jedna o par mm lze to resit vyskou zubu hladitka, ale pak je nutne a to je to neprave-neorechove usazovat dlazbu do naproste roviny a drzet soubeh s navazujici dlazbou

rovny zaklad je podminkou, osobne me nesmi pod lati prolest ani vlas :)

instalater*
hodnocení

0x

Ždravím . To záleží na šikovnosti obkladače . Také jsem dělal záchod v paneláku s nerovností 3cm při délce 1.1m . Chuťovka. Na dlažbu se dává flexi lepidlo a to je poměrně drahé , proto se vyplatí mít rovnou podlahu a také práce je daleko jednodušší.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]