Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
hledal jsem to tady, ale myslím že jsme trošku zvláštní případ. Bydlíme na předměstí, kde jsou podle silnice rod. domy, každý cca na 1000m2 i se zahradou.
Naši sousedi jsou starší manželé se kterými tak nějak vycházíme. Sice spolu nemluvíme, že bysme krafali přes plot, ale sem tam se pozdravíme, když spolu chceme mluvit (což už aspoň 2 roky nebylo), já sousedovi nekecám do toho co na zahradě pálí, on do toho nekecá mě. Když si spravoval plot, tak mi ani neřekl předem, prostě jsem přišel domů, chtěl pustit psa a koukám že tam plot není... No a jinak spolu nekomunikujeme. Než jsem se podíval do katastru, tak jsem ani pořádně nevěděl jak se jsmenujou... Když si na zahradě těsně u mého plotu stavěl přístřešek na nářadí a dřevo, kterej mi mimochodem docela stíní, tak se taky nezeptal - prostě jsem se vrátil z víkendu a bylo to tam...
No a "problém" je, že chceme obnovit chov pár (5-ti) slepiček na zadním dvorku. Kurník je tam postavený odnepaměti a slepice i králíci i holubi tam teď asi 6 let nebyly. Kolem tohoto dvorku má soused cestu k domu, okna má ve druhém patře cca 5m od plotu.
Myslíte si, že se ho na to mám extra ptát? Já vím, že za optání člověk nic nedá atd, ale zastihnout souseda je docela těžký a že by se mi s ním chtělo nějak extra mluvit to taky ne.
Díky za názory!
Radsi bych s nim rec dal, prece jenom kralici a slepice smrdej, z toho hnoje je taky hodne much a smradu a pak taky kvuli krmeni pribyde hodne mysi. Jako dalsi je, ze ke slepicim patri i kohout a ten dela jeste vetsi kraval nez samotny slepice, nejlepsi je to ve 4 rano, kdyz se chce jeste spat a ten kreten porad kokrha a neda pokoj, pak se k nemu pridaj i slepice a je po spani.
Asi bych se nejprve pokusila navázat komunikaci nějak jinak než dotazem, zda mu to nebude vadit - třeba se dejte do řeči přes ten plot a něco jim pochvalte - kytičky, nový plot nebo podle situace. Až to takhle uděláte několikrát, pak bych se asi o chovu zmínila a uvidíte. V Občanském zákoníku je i pasáž o nadměrném obtěžování hlukem a zápachem, takže domluva a souhlas souseda by asi byl lepší, než následné problémy.
No a přemýšlel jste nad tím co uděláte, když vám řekne ne?
Samozřejmě zdvořilý dotaz je jakýmsi projevem ohleduplnosti a respektu k sousedovi, v rámci dobrých sousedských vztahů se to tak běžně dělá. Ale jak píšete, skoro spolu nemluvíte, vaše vztahy jsou vlažné, takže bych zvážil, jestli vůbec předem vířit vodu. Já bych osobně zvážil, jestli ho nemůže obtěžovat třeba zápach - podle převládajících větrů. Jestli ne, slepice bych si pořídi a dál to neřešil. Ony slepice zas tolik nesmrdí, když se prostor kolem nich udržuje a když si k nim nekoupíte kohouta možná se o nich ani nikdo nedozví.
Nj, přátelská komunikace není nikdy na škodu. Asi to nemáte ani vy, ani soused zvykem. Myslím, že v tomto způsobu sousedských vztahů by se nic nestalo, když si tam prostě slepice nasadíte a hotovo. Z mého skromného pohledu by ovšem bylo možná taktičtější, přeci jen zjistit sousedův názor. Já osobně bych to řešil lstivou prosbou o radu, zda se vyplatí mít doma slepice a zda nemá zkušenost s nějakým plemenem. Může se klidně i stát, že bude soused polichocen, že se zajímáte o jeho názor a vztahy se paradoxně zlepší. Případně vám i může jasně dát najevo, že si slepice pod okny nepřeje a pak je další na vás, jak se rozhodnete.
Se sousedy je to jako se tchyni. Tu si prakticky nevybíráme, je lépe s ni ale dobře vycházet.
díky za odpovědi,
my máme u toho dvorku okno v přízemí do kuchyně - cca 3m od plůtku slepic a ložnici hned vedle, takže ani my nemáme zájem na uřvaným kohouovi a případnej smrad budeme registrovat dřív než soused.
Jinak soused když je na zahradě, tak se jen mračí a nemluví, paní má zdrav. problémy, tak je většinou doma. Přes kytičky to asi nepůjde.
Ono je otázka co je to nadměrné obtěžování. Jeho pes tam tam vyštěkává den co den a taky ho neprudím.
Slepičky si semtam kdádnou, cítit je to spíš v létě, ale taky ne moc. Dřív jsme jich tady měli 15 a když se jim to čas od času vybralo a podestlalo, tak jsme o nich nevěděli. Ale třeba je to subjektivní.
Já vím, že si hledám důvody proč to s ním neřešit a tak nějak doufám, že mi někdo řekne ať to neřeším, že když mu to bude jó vadit, tak se ozve a jinak ať se klidně mračí a mlčí dál...
Když člověk zase nechce bejt bezohlednej no...
Já začnu odpověď otázkou.
Jaký máte důvod ptát se souseda,jestli vám dovolí pár slepiček?Nikde se nezakazuje malochov slepic.Možná na činžáku.Dokonce u bytovek mají na svých maličkých dvorečkách slepice a někde i ty králíky.
Když budete pravidelně kurník čistit,tak ani nepoznáte,že něco někde smrdí.Sousedovi to může být úplně jedno,co si na svém dvorku chováte.Já si sousedovy havěti nevšímám a on mojí taky ne.Kdyby jste se zeptal mne,určitě vám řeknu,že nechci,aby jste choval slepice.A přitom mi to je úplně lhostejné.Chovejte si na svém třeba i tygry.
CHOVU ZDAR
Souhlasím s Arakainem. Soused komunikaci s vámi nevyhledává a pokud něco provádí na své zahradě, o dovolení nežádá. Přizpůsobil bych se jeho přístupu a prostě si slepice pořídil.
KOKODAK - nejprve si zajděte na obecní či městský úřad a zjistěte zda ve vaší lokalitě je povolen chov domácích zvířat. Pokud ano, slepičky si pořiďte a vyčkejte. Ale ani já bych nechtěla okno do domu 3 m od dvora se zvířaty. Slepice bych si pořídila, ale přestěhovala bych je na opačnou stranu zahrady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.