Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Možná hloupý dotaz ale zajímalo by mě jaky druh půdy je nejlepší pro stavbu rodineho domu stavět se dá snad skoro všude si myslím ale my budem stavet RD na našem poli a tam je půda spíš taková hodně písčitá... jsou celkově písčíté půdy lepší než třeba jílové co se týká únosnosti?
Ani tak nejde o to jaká je svrchní vrstva půdy tedy ornice spíše jde o to jaké je podloží. Z tohoto pohledu se půda dělí do několika tříd přičemž nejhorší jsou spraše případně navážky a nejlépe na tom budete pokud budete zakládat na skále. Je to jeden z aspektů které by měl zvážit projektant při projektování základové KCE. A dopravdy jeden, nikoliv však jediný dalšími bezesporu jsou radonové riziko, spodní voda atd.
. Vy budete asi stavět na vašem poli ....
Mne by nejdříve zajímalo ,zda se na vašem poli dá stavět, než jaké bude podloží u RD. Nemůžete si postavit dům kde se vám zachce i když je to vaše pole. Nejprve zajděte na Obecní úřad pro informaci kde se u vás v okolí dá postavit RD.
já ne,máme kvůli němu vlhký barák a téměř žádnou hlínu na zahrádce u domu, soused dokonce navezl hlínu a za pár let...zase jíl
Repkine ještě jednou, jíl se naopak používá jako izolace, pokud si teda neleješ vodu mezi dům a jílovou izolaci což u tebe nepředpokládám
no to si sice neleju, ale stejně máme díky jílovýmu podloží neobyvatelný přízemí, saje to vlhkost zespodu a díky tomu sousedův barák ujíždí a ten náš trhá ... už minimálně ...cca 30 let
soused by musel udělat injektáž za víc jak půl milionu, on na to nemá, já taky ne, takže to neřešim, neni jak :D
doplněno 02.03.12 12:48:Je to hloupý ale nevím, co dělat. Chtělo by to např. i podřezat barák, protože IPA co tam kdysi byla už je dávno v tahu, proto je to tak podmáčený, mám v čudu foťák v telefonu a výdaje teď jdou jiným směrem, takže to nemůžu vyfotit. Stejně tak nechal svým rádoby řemeslníkem udělat svod...nachcalo nám do baráku jako prase ... ten blbec dal plechy sice přes sebe, ale místo horní přes dolní to dal obráceně (a to má stavební firmu). Dneska se za experta považuje každej blbec a kdokoliv kdo s tim přišel do styku s tím má ve finále víc zkušeností, než tenle hňup. Taky nám přesekli elektriku, když dělali sousedovi fasádu, radši ani nechci vědět, jak to opravili.
Repkine pokud někdy jezdíš přes Kolínskej okres, tak ti můžu ukázat 300 let starej barák, kde jak jsem ti psal jsem měl na začátku ve sklepě 2m vody, a dneska sušíme prádlo v kuchyni aby jsme zvlhčili vzduch. Žádný podřezání nic. Jinak chápu že pokud stojíte na jílovym svahu a nejsi založenej dost hluboko tak je to trochu těžký. Škoda že nejsi sebevrah jako já bych to podhrabal a podezdil
no stojíme v podstatě na rovince, ale celý Trnovany (část města Teplice) jsou údajně jedna velká bejvalá bažina až budou hotový podlahy, chci to alespoň odizolovat ze zahrady a někdy v budoucnu i ze strany od chodniku.
Opravil jsem jílové izolace, a odstranil všechny novodobé úpravy, tedy cementové a vápennocementové omítky, přizdívky atp. Poté jsem aplikoval hliněné omítky(uvnitř) a poté co jsem se naučil vápenné tak v dalších místnostech čistě vápenné omítky.
Sklepy na tom byly poněkud hůře se dvěma metry vody, se zezačátku pracovalo špatně, nicméně po obnovení původního odtoku který dříve napájel místní rybník, jsme vyměnili komplet zdivo, provedli izolaci metr nad hladinu spodní vody, a potůčky nasměrovaly v drenážních trubkách do původního odtoku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.