Nejste přihlášen/a.
Mám příjem z pronájmu. Jestliže od základu daně z příjmů započítávám skutečné náklady (nikoliv paušál 30%), mohu tam započítat i daň z nemovitosti? Děkuji za rady.
Můžete, ale ...
Uplatnit slutečné náklady je velmi ošemetné. Nesmíte ani malou část nemovitosti občas užívat a nebo musíte náklady řádně podělit mezi vámi a nájemníky. Náklady na opravu nemovitosti také nejdou uplatnit v celkové výši a tato výše je moc problematická. Záleží na kontrole co vám uzná. Nejsou nikde stanovena pravidla. Např. nová fasáda domku vám zcelů neprojde. (Alespoň u našeho fin. úřadu) Takže po zbytku období, kdy budete čekat na kontrolu se budete modlit,
Já bych do skutečných nákladů nešla, jedinně by to byly náklady pouze na služby (el. vody, plyn) a tam také POZOR na zúčtování přeplatků a nedoplatků v daném období.
Pokud jsi nejste jistý, zaběhněte na finančák před podáním daňovéjho přiznání. Váš správce daní vám 100% poradí.
Já bych do skutečných nákladů nešla... Máte štěstí, že si to můžete dovolit. Já mám náklady v průměru tak 95 %, v posledních 2 letech i přes 100% příjmů. Takže při odečítání paušálu 30 % bych asi dost zaplakal.
magdon®
máte pravdu, ale nevíme zda zadavatel např. pronajímá chatu na letní prázdniny a zbytek roku jí používá pro sebe a nebo z bytu 3+1 pronajme jeden pokoj. Z tohoto důvodu jsem upozorňovala na rizika skutečných nákladů. Pokud se pronajímá objekt celoročně jako asi u vás, tak není o čem mluvit a věřím při údržbě, že můžete být ve ztrátě. A při větší investici i na mnoho let dopředu.
Daň z nemovitosti určitě odečíst lze. Pokud ovšem v domě bydlíte (nebo částečně jinak využíváte k soukromým ůčelům), musíte od nákladů odečíst částku, rovnající se Vámi užívané ploše v % z celkové obytné plochy.
Příklad: Celková obytná plocha domu (všechny byty) je 300 m2, z toho mnou obývaný byt má 50 m2, což je 16,6 % plochy. Takže náklady musím snížit o 16,6 % (protože tuhle část nákladů jsem použil pro sebe, nikoliv pro chod baráku). Takto snížené náklady odečtu od příjmů a získám základní částku pro výpočet daně z příjmů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.