Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer chci se zeptat,dnes jsme byli u paní právničky,kde jsme získali k našemu problému zásadní informaci a to že se ,náš problém nenazývá věcné břemeno,nýbrž osobní závazek..,byli jsme připraveni sousedem o právo chuze ,kde jsme chodili padesát pět let..,odmontoval nám č.popisné a schránku z branky,hodil nám to beze slov přes plot ,druhý den odmontoval i branku..,musím podotknout že minulých třicet let bylo vše bez větších problému ty žačaly až majitel pozemku ten dal přepsat na svého syna..,v smlouvě kupní k našemu domu máme toto smluvní právo jak jsem již psala,vytyčeno časově neomezeno,ale bohužel ten který měl jak byl v smlově také psáno ,zodpovídat za to pokud bychom byli o tento osobní závazek připraveni již nežije,nabízí se otázka dal li na vědomí nynějšímu sousedovi který od něho ten pozemek koupil a který nám v tomto průchodu brání že toto bylo ujednáno,paní právnička nám poradila sehnat si všechny výpisy listy vlastnictví..,aby se zjistilo kde vznikla právní chyba..,chci se zeptat, máme nějakou šanci když je to již tak dlouho..před padesáti lety , že tento spor by mohl nějak pro nás pozitivně dopadnout...přikládám ještě otázku kterou jsem před nedávnem dávala v domění že se jedná o věcné břemeno a mnohokrát děkuji za odpověd-případnou Jana
doplněno 28.02.12 20:13:bohužel mi nejde vložit můj minulý dotaz najdete ho ale tady s názvem ,,věcné břemeno,,děkuji
Dle mého názoru, máte velkou šanci na úspěch a to už jenom, protože i pokud by Vaše věcné břemeno nebylo zapsáno v KN, tak jste toto právo (právo chůze) vydrželi, jelikož jste po doby delší deseti let byli v dobré víře, že Vám toto právo náleží.
Pokud tedy není toto právo zapsáno v KN, pak bych Vám poradil, aby jste prostřednictvím svého právního zástupce vyzvali dotyčného souseda v uvedení v předešlý pokojný stav (vrácení branky umožnění vstupu) s upozorněním, že v opačném případě se obrátíte k příslušnému soudu se žalobou o vydržení práva chůze a případnou náhradou škody.
I při naší poněkud rozkolísané judikatuře považuji za velice pravděpodobné, že tento spor pro Vás dopadne pozitivně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.