Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě lesa - co je potřeba?

Od: vysker* odpovědí: 4 změna:

Vedle naší zahrady je 1.100 m2 lesa. Chtěla bych ten les koupit. Napsala jsem čtyřem majitelům lesa a všichni s prodejem souhlasí. Nikdy jsem nic takového nekupovala a nevím co je třeba. Musí cenu lesa stanovit nějaký úřední odhadce, nebo stačí když se na ceně dohodnu s prodávajícími? Může mi někdo poradit jak by mělo vše probíhat? Předem za rady děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

les považuji za nemovitost, bude se tedy jednat o převod nemovitosti. Pro Vás to znamená jen to mít správně sepsanou smlouvu ale pro prodávajícího to, že by si měl nějakým způsobem zajistit odborný odhad ceny a podle výče ceny buď odhadní nebo kupní, která z nich bude vyšší, zaplatí prodávající daň z převodu lesa (=nemovitosti). Pokud by ji zaplatit nechtěl/nezaplatil, vy jako kupující stojíte před finančákem jako ručitel zaplacení uvedené daně a musíte ji zaplatit vy. O platbě daně se lze dohodnout, ale její výši a dobu do zaplacení od prodeje/převodu určuje přesně zákon.

doplněno 28.02.12 20:30:

každopádně smlouvu o převodu nemovitosti (=kupní smlouvu) konzultovat s právníkem/právním poradcem.

hodnocení

2x

Pokud máte zájem na koupi toho lesa, tak nabídněte prodávajícím, že jim seženete soudního znalce, který stanoví tržní cenu toho lesa, neboť znalecký posudek bude chtít Finanční úřad k vyměření daně z převodu nemovitosti. Právníka nepotřebujete, je příliš drahý. Napište si kupní smlouvu podle vzoru na INTERNETU a jděte ji všichni poodepsat na obecní úřad, kde za 30,- Kč ověří podpisy. Pak smlouvu pošlete na Katastr nemovitostí k registraci a je to!

lui*
hodnocení

2x

Pokud si vše budete zajišťovat sami, tak doporučuji si připlatit za notářskou úschovu části vámi zaplacených peněz, na zaplacení daně z nemovitosti. Vyhnete se tak problémům s finančákem, kvůli nezaplacení daně kupujícím. Nevěřte žádným slibům. Záleží samozřejmě o jakou částku se jedná.

vysker*
hodnocení

Díky za velmi přínosné odpovědi. Určitě mi bou velkou pomocí při realizaci mého záměru. Ještě jednou díky - moc dobré odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]