Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych vysvětlit jaké je zpravné natažení kabelů v obvodu se třemi vypínači ovládající jedno světlo. V domě byla stárá dvou žílova hadrová el. instalace vyměněna za novou(dle normy). Bylo mě řečeno že k prvnímu schodišťáku pujde přivod (cyky 3x1.5 J) od tohoto schodišťáku propojení ke křížovému vypínací (cyky 3x1.5 O) od něho k druhému schodišťáku (cyky 3x1.5 O) a od schodišťáku ke světlu (cyky 3x1.5 J). Dle schématu si dokáži představit že obvod bude fungovat ale nevím zda by od prvního vypínače neměl jít kabel přimo ke světlu (připojení PE popřípadě N) aby se zachovalo rozděnělí vodiču na L , N , PE to by pak stačil jako korespoňdák mezi vypínači cyky 2x1.5 O - nebo se pletu?
Děkuji za vysvětlení.
Pozn.: El. instalaci dělá elektrikář a bude i revize ale nedostal jsem příliš vstřícné a srozumitelné vysvětlení a rád bych to pochopil...
Když jsem dělal chodbu s třemi vypínači elektrikář mně řekl, že je to jednoduché Do prvního vypínače přívod ( 3 x 1,5 J) z něho kabel ke světlu ( 3 x 1,5 J) a pak zase z toho prvního vypínače ke druhému kabel ( 3 x 1,5 O ) druhého ke třetímu ( zase O) a klidně další a další vypínače...
nebudu to kreslit,
první možnost od KRABICE odbočné, kde je přívod L,N a PE je dobře natáhnout kabely:
jeden minimálně 3 žíly k schodišťáku č. 1, další kabel minimálně 4 žíly ke křížovému přepínači a další kabel minimálně 3 žíly k schodišťáku č. 2...a poslední kabel 3 žíly do světla... to je jedna možnost, při které se dá všechno propojit v jedné krabici...raději větší...je ovšem větší spotřeba kabelu, pokud teda přívodní krabice není blízko světla a třeba i toho křížáku... bez plánu místnosti je to vaření z vody...
jiná možnost je tahat za sebou přes krabičky u přepínačů vícežilový kabel, teda 1 žíla N, 1 žíla PE, 2 žíly krajní a 1 žíla přepínaná do světla ... použít jen ty potřebné žíly, z prvého schodišťáku by šly 2x krajní, + 1 N +1 PE do krabice u křížáku. Z ní 2 x krajní + 1 žíla jako zpáteční přepínaná do druhého schodišťáku... a ještě z té krabice od křížáku kabel do světla 1 N+ 1 PE + ta 1 zpáteční přepínaná od toho druhého schodišťáku...
já osobně bych zasekal trubky a do trubek natáhl jeden drát N a jeden PE oba vcelku až do svítidla, trubkami mezi schodišťáky a křížákem po dva dráty a od posledního schodišťáku + jednu žílu L až do světla... žádné spojování, vše jen pod svorky přepínačů a svítidla...
...jedna věc jsou pěkná schémata na papíře, druhá věc je zhluk drátů v krabici (krabičkách) Elektrikář tomu rozumí, laici nech do toho necpou ruce... elektrika je sviňa...
nevíme totiž, jak a kde jsou rozmístěny krabičky - ta přívodní, další průběžná někde blízko světla, a jak jsou situované drážky na kabely, zda bude elektrikář vázat všechno v jedné krabici přívodní, nebo i nad křížákem bude krabička... záleží na elektrikáři, jak podle situace zváží propojení... podle toho si navrhne trasy kabelů...
doplněno 28.02.12 12:58:jak píše ertl, ano, je možné tahat mezi přepínači 3 žíly a další a další a další... ovšem přívod N a PE bude muset být trojžilovým kablem z přívodní krabice, kde se k nim přidá třetí, teda ta přepínaná L z posledního přepínače
toto je jednoduchý příklad, pokud by bylo třeba zapojit více světel na několika místech, počet žil by zákonitě stoupl... opět podle situace a rozmístění přepinačů a světel a krabic...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.