Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat na jeden problém.Před 12 roky! Jsme podřezali starší dům kde se nad soklem místy tvořily mokré mapy (viz foto).Sokl je kabřinec,fasáda je škrábaný břizolit,dům starý asi 40 let.To že mapy na fasádě i po podřezání zůstanou je jasné ale! přesto že byl dům jak píšu podříznut už před 12 lety tak i dnes hlavně když je mokré,vlhké,sychravé počasí tak se mapy probarví vlhkostí a na omak jsou mapy vlhké.V létě když je teplo a sluníčko je vše ok.Jako by ta mokrost tam byla stále a ve vlhku vyleze.Může mi někdo napsat názor kde je problém a jak dál postupovat? Drží se i přes 12 let v kabřinci a břizolitu?Uvnitř je dům suchý a nikdy vlhký nebyl.
Děkuji
Jedna z možností je ,že po podřezání zdivo nemohlo pořádně proschnout . Znám případy kdy promoklou cihlu použili do zdiva ,po deseti letech je tam znát . Já nechal zdivo proschnout ,-tloušťka více jak 70centimetrů- pak jsem teprve obnovil omítky a kabřinec,po více jak 13letech je to stále krásně suchý .
Zkuste žlutou pastelkou namalovat do fota místo podříznutí nějak tam tu izolaci a její ukončení nevidím
Ta izolace je tam určitě...když kouknete na foto tak asi 15cm nad zámkovou dlažbou je odsekaný kabřinec.tam kde končí zámkovka a začíná zed tak tam vidíte nepatrně plevel a je tam tmavá část a pak začíná světlá tak uprostřed je podřezáno.To tmavší je mokré to světlé krásně suché...pak začíná kabřinec,fasáda/mapa..Podle mě se ta vlhkost stále drží v kabřinci ale proč nevyschne...
Dík za pastelku už to vidím. Já to co pozorujete považuji za vlhkost, která se do zdiva dostane odstřikem , tedy dešťová kapka dopadne na zem a občas se odrazí a šup na zeď a dále pak prší šikmo a vše co po gabřinci steče skončí v tom malém nezakrytém proužku zdiva. (mezi žlutou čárou a dlaždičkama).
Takže vlhkost se do zdi v tom pruhu mezi gabřincem a izolací, vzlíná nahoru gabřinec ji nepustí a nad ním za příhodných podmínek šupajdí ven
Jinak řečeno spolehlivost systému záleží na jeho nejslabším článku
PS Píše se gabřinec nebo kabřinec?
Dobrý večer.moc děkuju za pomoc a názory i když tady nevím jestli mohu souhlasit.Toto je zrovna část domu kde se déšt projevuje nejméně.To už musí být když vítr na tuto část fasády a domu "donese" dešotvé kapky nebo něco nastříká na k/gabřinec.A hlavně na podzim jsem to pozoroval bylo hodně dnů v kuse bez deště ale z velkou vlhkostí.Takže o deštových kapkách nemohla být řeč ale jak jsme ráno sáhnul na "mapu" byla znatelně a jasně vlhká, uffff tak nevím.Nemám v umyslu dům zateplovat.Zafoukání střechy a nová okna co se týče tepla mohu jen chválit a jsem spokojen.Ale chtěl bych starý břizolit jen natřít barvou a trochu fasádu oživit a "zkrášlit".Bohužel je mi jasné že když to natřu ted ve stavu jakém to je na stávající "mapy" tak vše vyleze opět ven.Proto se ptám co s tím?Jak to ošetřit aby po fasádní barvě už mapy nevylezly.Jednoduše řečeno jak dostat tu vlhkost pryč už z podřezaného domu.
děkuju
Nejdříve je třeba zjistit postup a materiál na podřezání. Již mnohokrát bylo podřezáno špatně, bes svaření lepenky. Domnívám se, že jste udělalil práci OK.
Po 12 letech je určitě zdivo vysušeno, pokud se nejedná o tepelný most a špatnou bilanci vodních par. Vysvětlím, slabě tepelně izolovaná stěny, v ní se hromadí kondenzát, ale před kabřinec něstačí přes léto vyschnout. Osobně bych ihned odstranil kabřinec, a zjišťoval, zdali Váš pocit je jen na povrchu, či uvnitř stěny.
(je hydroizolace na 100% ok?)
doplněno 27.02.12 15:03:máte více fotek?
milan.cukrar@volny.cz
Dobrý den.Děkuji Vám.Foto jak bude čas pořídím a pošlu mailem i když si myslím že není moc co dalšího fotit.Prostě stará suchá ošklivá mapa která se když je vlhko lehce probarví a na omak je citelně vlhká.Probarvují se ale stále jen ty staré původní mapy nic nového nevzniká.Izolace/podřezání si myslím že je uděláno správně tam bych problém už nehledal.Problém a "záhadu" hledám v probarvování a vlhkosti po 12 letém podříznutí.Jak píšete myslím že to bude jen slabé povrchové uvnitř domu nikdy nebyl žádný problém něco mokrého,vlhkého či plesnivého.Ten ´kabřinec co se ptám a slyším je největší zlo a tu vodu drží a pak pouští nahoru.Mám v umyslu ho okopat stejně už žádnou "parádu" nedělá...A nevadí domu když ho okopu a nechám sokl volně třeba 3-4 roky dýchat?
Děkuji
dalek, schvaluji s odstraněním obkladu a navrhuji (před zateplením) , natřít stěnu do výšky fleků řidkým fasádním lepidlem. sám uvidíte, jak vlhkost vykreslí fleky, pak to přemalujete bílou fasádní barvou a již neuvidíte nic...
a příští rok si to zateplíte a bude klídek..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.