Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Priority při zateplování

Od: bednar* odpovědí: 14 změna:

Budu zateplovat starší cihlový domek. Na celé zateplení ale nejsou peníze. Proto potřebuju poradit jaké pořadí zvolit. Podlahu chci zateplovat ze sklepa, stěny polystyrenem a půdu minerální. Kde začít a čím skončit? Dík

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaaaaa*
hodnocení

0x
strop, podlaha (sklep) a obvod možná odložíš, možná zamítneš zcela. Je to ale ještě na pár doplňujících otázek a odpovědí.

hodnocení

0x

Kde začít zateplovat? Jak se dělalo zateplení jinde.

Zateplení chalupy jsme dělali podle toho, co bylo potřeba nejdříve. Severní stěna domu byla nejchladnější z celého objektu. Tak se první zateplení udělalo na severní stěně. Na celou druhou stěnu, se dala nábytková stěna. V celém domě se hned zvedla teplota. Na půdě záleží, jak je obyvatelná, zda už nějakou podlahu nahoře má. Podlahu v domě, jsme vyřešili PVC a koberce. Zateplování je nejen podle peněz, ale také jak je dům postaven, kde má slabiny. To co se zdá jednomu, jako vhodné, nemusí být zrovna u vás to nejdůležitější. Která část domu je nejchladnější a proč? Tak začít zateplovat. Jen můj názor

rv*
hodnocení

0x

Dle největšího užitku: strop, okna, zdi, podlaha. Ale není to dogma.

hujer123*
hodnocení

0x

Já bych nejprve řešil okna a dveře, potom zateplení stěn domu z venku a podlahu ze sklepa. Na půdě bych na podlahu provizorně položil desky minerální vaty a podkroví řešil až nakonec.

isover
hodnocení

0x

pro bednar...jsem ve stejne situaci...začal sem stropem(vata)+okna...letos budu dělat izolaci ze sklepa...samozřejmě dobré topeni v mědi,novy kotel,radiatory+komín...a pak uvidim co a jak dal,protoze dům ma fasadu nefasadu a vse je o penězích a nechci si půjčovat;)...

lidus*
hodnocení

0x

Za nejdůležitější pokládám dobrou izolaci např. podříznutí baráku, střechu, výměnu oken pokud jsou špatná, venkovní zateplení fasády.

hodnocení

0x

většina tepla uniká okny a dveřmi, pokud jsou stará! vyměňte je,tím jedobré začít. Pak zateplete stěny a podhled ve sklepě. Dobré je ale zateplovat optimálně tj. aspoň nějakých 10; 15 cm, 5cm je na to aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" = o ničem.

frantisekpetru*

To přeci nelze takhle jednoznačně a obecně říct, že nejvíc tepla uniká okny a dveřmi. Záleží na plochách a tepelných vlastnostech jednotlivých konstrukcí. Pro zajímavost - mám 1,5 patrový RD, výměna oken o ploše 20m2 přinesla cca 17%, zateplení JEN POLOVINY ze 100m2 stropních konstrukcí přineslo 15%.
Takže bych šel taky cestou největšího užitku a to bez dalších podrobnějších informacích o jednotlivých konstrukcích (plochy, složení, síly...) nelze určit.

vaše situace nikoho zvlášť nezajímá, jedná se o individualitu. Prostě okna propouštějí nejvíc tepla, vzhledemk vysokému koef. prostupu tepla. Obecně to povětšinou platí. Samozřejmě pokud máte domek bez oken, není co vyměňovat :-D :-D.

frantisekpetru*

Dobrá, hádat se nebudu. Chtěl jsem jen říct, že by se měl každý objekt posoudit individuálně a to zde nejde, jelikož o něm nevíme nic bližšího ;).

Třeba tazatel okna ani měnit nechce nebo již má (v původním dotazu se o nich totiž nezmiňuje).

stany*
hodnocení

0x

chci si koupit auto, ale nemám na něj dost peněz, můžete mi poradit jestli si mám napřed koupit kola nebo volant či snad motor?

standam*
hodnocení

0x

bednar

1. jestli myslis zatepleni pudy, zateplenim podlahy/stropu a ne budovani podkrovi, zacni zde, pak strop sklepa. EPS na strope neni zas tak financne narocne, takze to lze udelat jako jednu etapu s podlahou/stropem pudy

2. vymena oken

3. zatepleni sten z venkovni strany je otazkou, pokud mas starou skaredou fasadu a je vhodne mit novou, tak ano jako posledni krok toto zatepleni, ale nejlepe mineralni nez EPS

ALE pokud nemas nejake vyrazne tepelne mosty, fasada je pekna apod. a je staveno klasika 45 plna cihla, tak zde me dle selskeho vypoctu vyhazi navratnost v nedohlednu, spise nenavratnost :)

Neplati pro EPS - lepidlo - perlina - lepidlo a obyc. nater - to to je, ale ta nejlevnejsi a nejhorsi varianta zatepleni

bednar*
hodnocení

Díky. Stando myslím, že Tvůj názor je velmi rozumný. Okna jsou dobrá. Úniky jsou ve vchodových dveřích a na verandě, budu řešit co nejdříve. Ve slkepě strop už realizuji, jsem ale omezen výškou sklepa a tím i tloučťkou EPS. Na půdu 2x minerálku do kříže, jak jsem vyčetl. Po příští sezoně pak posoudím fasádu.

figurek*
hodnocení

0x

Já bych vám poradil vzít to krok po kroku, postupovat zdola nahoru, od jednoduššího ke složitějšímu.

Především nepouštějte zimu ani do sklepa. Zkontrolujte sklepní světlíky a jestli vám přes ně profukuje, pak začněte právě tady. Izolace stropu ve sklepě potom není nutná.

Většina tepelných ztrát v bytech uniká dveřmi, okny a kolem oken. Okna jsou obvykle to nejslabší místo. Jestli se vám okna rosí, pak je čas na výměnu.

Co se týká zdí, pak jestli máte pětačtyřicítky zdi a na nich žádný problém s tepelnými děrami, pak zateplování fasády snad ani není nutné.

Střecha a podkroví. Je rozdíl, jestli vám jde o obytné podkroví nebo jen izolaci stropu. Jestli máte starší domek a budete chtít přistavět obytné podkroví, pak asi stejně budete muset udělat generální rekonstrukci celé střechy. To už je potom jiná otázka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]