Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zastavit pramen zaplavující sklep?

Od: gery odpovědí: 6 změna:

Ahoj všem,

nedokázal by mi náhodou někdo poradit s následující otázkou? Bydlíme v řadovce a soused má na hranici našich pozemků podzemní sklípek, který je částečně zaplaven vodou. Náš dům je po celkové rekonstrukci, přičemž v místě, kde se naše a jeho část dotýkají (společná zeď), je umístěna kotelna. Dnes jsem si všiml, že v rohu kotelny stojí asi 2 mm vody, která nemůže mít jiný původ, než vzlínání ze zmíněného sklepa. Kotelna je oproti ostatním prostorům domu (našim i jejich) asi o 60 cm níž, takže sousedi žádné prolínání vody nepozorují. Dá se ten zatracenej pramen, kterým voda do jeho sklípku přitéká něčím zastavit? Budu velice vděčný za jakoukoliv radu!

Moc děkuju!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

5x

Máte-li kanalizaci pod podlahou sklepa, prrokopejte do rohu drenáž a vodu nechte trvale odtékat.Prosakování vody přes základy domu se považuje za neodstranitelnou vadu.Nelze řešit jinak, než drenáží, nelze-li drenáž, udělat sběrnou šachtu a vodu odčerpávat.

vodu neucpete,ta si najde pokaždé skulinku tak že odvést ,a maximálně co potřebujete odizolovat

janmega*

Souhlasím s předchozíma radama.

Řešil jsem to před dvaceti lety. Vykutal jsem díru-jakýsi trativod pod, nebo snad i do základů. Ty stejně nejsou odizolované.Je to sto let starý dům. Dodnes je ve sklepě sucho.

To ovšem platí jen pokud tam nemáte potok. Pokud by bylo vody moc, tak vykutat jímku v nejnižším místě a čerpadlo s plovákem, slabou hadici a vyhodit někam ven.

robin1*
hodnocení

4x

Zastavit se určitě nedá, spíše se dá odvést někam jinam, případně čerpat.

robin1*
hodnocení

0x

Přidám jenom ještě jednu prakticku zkušenost o tom jak uvedený problém řešili naši předci před 150 lety. Když jsem koupili dům před 12 lety tak jsem měl sklep zaplaven vodou. Starousedlíci mně řekli, že pramen pod mým domem kdysi napájel již zrušený obecní rybník. Nakonec se podařilo původní systém najít a vyčistit. Je to kanálek z kamenů o rozměru cca 20x30 cm dlouhý 80 m, jelikož nebyl možný spád tak je celý vodorovný a u našeho sklepa začíná v hloubce 4m. Byl kopán dodatečně (stejně jako sklep) a je veden asi 80 cm od nosné zdi domu. Prostě machři, kteří se práce nebáli.

hujer123*

Udělat ve sklepě jímku - například nechat udělat tam, kde svařují plastové septiky apod. Do jímky odvést vodu a čerpadlem s plovákovám spínačem odčerpávat do kanalizace. Jímku udělat raději větší, aby čerpadlo často nespínalo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]