Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěný trám skrz komín u starých baráků

Od: dus odpovědí: 4 změna:

proč se u starých baráků stavěly komíny tak, že trámy procházel skrz? Před pár dny kvůli tomu vyhořel barák v mé blízkosti tak by mě to zajímalo.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

robin1*
hodnocení

0x

Ony se tak nestavěly. Spíš, bývala příčinou stavební nekázeň zrovna jako dnes, ba naopak některé požární předpisy bývaly v minulosti přísnější než dneska. Jinak minmální vdálenost trámu od komína 5 cm je už hodně let zpátky (spíše staletí).

V dnešní době je pak problém násoben tím, že do starších nevyvložkovaných komínů jsou připojovány spotřebiče z vysokou účinností (což je na jednu stranu dobře), které mají již tak malou teplotu spalin, že nedojde k prohřátí komínu. Následně pak vzniká kondenzace spalin, dle druhu paliva je tento kondenzát různě agresivní (např. kyselina sírová) a působí na komínové zdivo. Takže komín který pro malá stará kamna sloužil bez údržby třeba 100 let, dokáží malá kamínka z vysokou účinností zničit (zdivo se rozpadne) za jednu sezonu.No a pokud se rozpadne cihla a vzápětí chytnou saze je neštěstí na světě.

Jinak pro ilustraci známí vyhořeli od týden starého komína, který jim instalovala kominická firma. Přesto , že hasiči řekli , že požár vznikl od komína, kominíci tvrdily, že komín je v pořádku. K výměně komína a i kominíků došlo až v okamžiku kdy jsme známým poradil ať si vyžádají revizní zprávu na komín.

e250td*
hodnocení

0x

Má praktická zkušenost je trochu jiná. Trám byl v blízkosti komínového tělesa,který bylo vlastně 45x45 bez vložky .Vydrolením malty mezi cihlami mohly horké zplodiny až k tomuto trámu. Pak už to byla jen otázka času,kdy to chytne .Proto se tyto staré komíny vložkují,,čímž se minimalizuje požár domu.

robin1*

Tak nějak nevím v čem je to u Vás jiné :) Vám se drolí malta mně cihla, vy to zapálíte zplodinami já pro jistotu hořícími sazemi:)

moto*
hodnocení

0x

Tenkrát, hlavně na vesnicích se s tím moc nemalovali. Před časem jsem zrovna takový komin likvidoval. Nic jiného mne nanapadlo, než že udělali napřed krovy a potom stavěli komín, když zavazel trám, tak jej vyřízli a zapustili do něj. Jinak to nemá logiku, kdyby dělali krov až po komínu tak logicky dají trámy vedle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]