Nejste přihlášen/a.
Potřebuji nutně poradit. Měli jsme vypuštěný systém ústředního vytápění. Nyní jsme ho napustili, odvzdušnili. Zatopili jsme v kotli a jeké bylo naše překvapení teploměr u kotle vylítnul na 90C a topily pouze první tři tadiátory a dalších 5 radiátorů vůbec netopilo, kontrolní teploměr v druhé polovině systému se nezvednul ani o stupeň. Prosím poraďte co máme dělat - spěchá. Děkuji
Zdravím . Takhle když to člověk nevidí těžká rada. Může tam být třeba nějakej vzduchovej pytel. Také záleží jak je vyvážená soustava. Jaký máš kotel? Jaké čerpadlo? Zkus ty radiátory co topí přiškrtit , jak se to bude chovat . Ale nezapomeň sledovat teplotu. Nebo na radiátoru který netopí povolit odvzdušňovák a nechat to téct třeba do kýbla . Co to udělá.Jestli se prohřeje . Pak samozřejmě dopustit tlak.
No nevím i to se samozřejmě mohlo stát, ale to by asi nešla voda napustit, nevím, jsem úplný laik. Jak však poznám jestli to je zamrzlé, či zavzdušnělé, či zda tam je špunt.
Pokud máš závěšák a teplota šla hned nahoru , tak ještě odvzdušni kotel. Navrchu bývá automat kalíšek. (ale to většinou vyřadí kotel havarijní termostat)
většinou zavzdušněno a po zatopení se dělá vzduch tak je nutno odvzdušnit vícekrát,dát čerpadlo na vyšší otáčky.nejlepší je automatický hrníček na odfukování,jen pro info po zrovoznění u mě to trvalo přes měsíc než se to odvzdušnilo a automat si odfoukne i dnes což je normál,voda obsahuje vzduch a ten musí vyjít
Když se zavřou všechny topící radiátory, začne teplota stoupat. Když se zavřou jenom dva a jeden zůstane běžet, teplota se drží na 70 C.
Nekdy zaschne čerpadlo a potřebuje pomoc roztočit , tj. povolit středový šroub (poteče trochu vody) a roztočit vnitřní hřídelku.Muže být i zanesený filtr před čerpadlem.
Já myslel , že jsi to měl vypuštěný na chvíli. Takhle je možné že to máš zamrzlý a to pouze jednu trubku. Proto jsi mohl odvzdušnit radiátory. Nejčastěji to bývá u balkonových dveří. Ještě jsi nenapsal jaký máš kotel. Pokud je to plyn nebo elektro, není problém. Nastavíš nižší teplotu a kotel si to už hlídá sám. Popřípadě je jištěný proti přetopení . Pokud je to na tuhý udělej si kafe do termosky a hlídej. Tam záleží na tom jaký máš barák a jak ti ho dokáží ty tři radiátory vytopit. Ještě je ale jedna možnost. Nechci strašit ale pokud je to zamrzlý tak ti to může i rozervat trubku. Až povolí ledový špunt , tak to poznáš podle tlaku . Držím palce.
Ještě jsem si vzpomněl . Pokud to máš na tuhý paliva a bude prasklá trubka . Tak může dojít k rychlému poklesu tlaku a k přetopení kotle. Proto bych přikládal jen po troškách a byl připraven že pokud se tak stane rychle vybrat rošt do nějakého plechového kýblu . Nechci strašit , ale ono je lepší být připraven na jakoukoli variantu . Je to asi 14 dní co mi volala známá že má na teploměru stovku a s kotle se ozývají strašné rány co má dělat. Pak napiš jak jsi dopadnul.
Takže stále netopíme, vrchní trubkou jde voda jen do 1 domu a do druhého domu, který je postaven výše již voda nejde a tudíž zde topení netopí. Snažili jsme se topit celý den, různě zavírat a otvírat poslední radiátor okruhu, ostatní dva jsou stále vypnutý. Fakt už nevíme co máme dělat, jsme z toho na mrtvici prosím poradťe. \\teplotu držíme na 80C a máme kotel H na tuhá paliva.
Je stoupačka i zpátečka do netopícího domu vybavena uzávěrem?
Pokud ano, zkusil bych uzavřít nejprve jeden uzávěr a odvzdušnit nějaké topení v domě, tím zjistíte, jestli dojde k poklesu tlaku (v kotli). Pokud ano, neuzavřená trubka je průchodná. Totéž opakovat i pro druhou trubku. Tím zjistíte, zda je stopupačka i zpátečka průchodná, pak můžeme přemýšlet dál...
Uzavírání spodní větve nemáme, tlakoměr zde také není. Topenář zde byl, protože měnil trubku (na místě, kde to nyní funguje), ale s ostatním si neví rady. S nevětší pravděpodobností tom je horní větev.
Tonoucí se stébla chytá. Vypustit systém a natlakovat ho vzduchem? Chápu to dobřem že máte jednu kotelnu pro dva domy a topení jde tak trochu venkem?
Asi máte pravdu, taky nás to už napadlo, ale nevíme jak to prakticky provést protože nemáme uzavíratelné větve a také nevíme jestli se nám povede vypustit úplně systém, když je jedna větev ucpaná a nebo zamrzlá. Jinak jaký by se musel použít kompresor, aby to vůbec profouknul, jelikož to je poměrně dlouhé vedení. Trochu mě je divné, že voda napustit šla, což znamená, že tato větev nemohla být zamrzlá, proč by zamrzla zrovna jen jedna větev.
Nevím, k čemu by bylo natlakování vzduchem, pokud nejde jedna roura uzavřít, v tomto případě by nešlo ani použít průplach v protisměru. Občas opravdu zamrzne jen jedna trubka ze dvou, naopak by bylo divné, kdyby zamrzly obě naprosto současně...
No pořád ještě mám kohouty na radiátorech, uzavíratelná šroubení, odvzdušňováky atd., Proto jsem to psal z otazníkem. Taky se neví jak dlouhý úsek je zamrzlý a má úvaha šla tím směrem, že pokud mám částečně zamrzlou trubku a tlačím do ní vodu, tak buď protlačím a rozehřeju (což se asi nestalo) nebo naopak voda která se tam dostane při napouštění zamrzne). Tu šanci jsem viděl v tom , že ten vzduch tou částečně zamrzlou trubkou můžu protlačit. Zrovna tak v případě možného poškození potrubí jak tu někdo zmínil, mám větší šanci slyšet onen vzduch než vodu. Ale jak píši tonoucí se stébla chytá.
Pokud mám samostatně uzavíratelná šroubení na radiátorech (mohu zavřít zvlášť přívod a zpátečku) tak na dané větvi pozavíram přívody, natlakuji povolím odvzdušňovák a vím na čem jsem. poté zopakuji to samé se zpátečkou. Akorát bych to nechal dělat toho topenáře jelikož ví jaký tlak si může dovolit.
Ještě n ás napadlo, jestli by nepomohlo otočení čerpadla do druhé větve přes kotel. Což by mělo hnát místo do vrchní větve do spodní větve. Roztopit kotel na samospád u funkčních radiátorů, po ohřátí vody cca 30- 40C , aby v kotli zůstalo jen žhavé uhlí a pustit to obráceným směrem s uzavřenýma radiátorama. Myslíte si, že by to mohlo fungovat.
Oběhové čerpadlo vytváří minimální tlak, pokud je zamrzlo, nepomůže to. Pokud je ucpáno, zle prorazit v protisměru kompresorem nebo tlakovou vodou (z kohoutku), ale oběhové čerpadlo s tou nečistotou pravděpodobně nehne...
Když máte v systému tlak, jde v tom horním domě odvzdušňovat? Respektive, pokud pustíte do systému vodu, zyčne v tom horním domě vytékat? Zkusil bych to nejprve se všemi uzavřenými ventily radiátorů - pokud nepoteče z odvzdušňováku voda, je neprůchozí zpátečka. Pak bych jen u tohoto radiátoru zkusil otevřít ventil, pokud také nepůjde voda, je neprůchozí i stoupačka.
No a podle toho bych se zařídil dál. Najít a rozmrazit zamrzlé místo - rozmrazit pomocí trafa - už je to tu několikrát popsáno.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.