Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojskla vs trojskla - vyplatí se?

Od: pidgin* odpovědí: 31 změna:

Dobrý den,

budeme doma dávat nová plastová okna a řešíme problém, jestli vybrat dvojskla nebo trojskla.

Problém je trochu v tom, že v horním patře máme hodně tenké zdi (jsou postavené ze Siporexu tloušťky 25 cm). Člověk, který nám okna vyměřoval, mi řekl, že pokud bychom si dali trojskla, tak by teoreticky mohl nastat problém, že by se na zdech mohly začít srážet vodní páry, protože by to za dané situace mohl být nejchladnější bod v celé místnosti (vnitřní strana oken by totiž mohla být dokonce o něco teplejší než samotné zdi). Chtěl bych se zeptat někoho, kdo v tom má trochu přehled, jestli by k něčemu takovému skutečně mohlo dojít.

Pak bych měl ještě dotaz ohledně celkových úspor energie při použití trojskel namísto dvojskel. Kolik myslíte, že by ten rozdíl mohl dělat (1%, 2%, 5 % ...?). Když dříve fungoval program Zelená úsporám, tak se to asi hodně řešilo, tak by snad někdo mohl vědět, kolik to zhruba dělá...

Pokud byste někdo znal odpověď, tak budu moc vděčný za radu.

31 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

já jsem také pro trojskla, ale nutno ještě tazateli říct, že trojskla mají menší průsvitnost, nutno dávat větší okna. Soused měnil na chatě za trojsklo a byl zklamán, protože má tmu v chatě...

jendax

Já si pamatuji že před pár lety jsem četl ,že optimalní mezera pro izolaci mezi skly je 4cm. Ted se dělá 16mm Nevíte proč?

hujer123*

Jestli tam měl stará okna s dřevěným rámem, tak to klidně může být pravda, Ale je to tím, že plastové okno má mohutnější rám, takže sklo je pak menší. Jestli je to dvojsklo nebo trojsklo má to tak nepatrný vliv, že to lidské oko není shopné rozlišit.

ano je to tak,že v původním otvoru po okně je díky dimenzi rámu plasťáků menší plocha skla a někdy je to opravdu velmi znatelné a tím jde do místnosti méně světla.Je to tak primitivní, až se tomu nechce věřit. M.

dalle, ujišťuji Vás, že já nepoznám, že bych přes trojskla viděl huře ven, nežli když zaběhnu k sousedovi na kafe a on má dvojskla. Navím se domnívám, že výběrem záclon se klidně zhorší prostupnost světla...

hodnocení

0x

Zhruba to přesně dělá tolik, že v celkové roční energetické bilanci +- je rozdíl mezi dvojsklem a trojsklem nulový...

Jediný rozdíl je v podstatě v povrchové teplotě skla v interiéru, kde trojslko je pochopitelně teplejší než dvojsklo..

Stačí?

doplněno 23.02.12 17:31:

Abych to ale sjednotil s ostatními...

Osobně bych dal trojskla..

A doma je mám také...na všech oknech včetně sklepních.

hodnocení

0x

pidgine,

neobjektivní hodnocení ode mne je:

jedině trojskla, stejně časem zateplíte stěny a strop. Když ne dneska, tak zítra. Nevím kolik ušetřím když mám trojskla, ale vím že se nikdy neopotili okna. To mám vnitřní parapet skoro 47cm.

Proč neobjektivní, protože mám trojskla a po zkušenosti s dvojskly bych nic jiného nedal...

hujer123*

Jediná nevýhoda trojskel je jejich vyšší hmotnost, což by mohl být problém u velkých křídel a cca o 10% vyšší cena.

Já jsem pro trojskla.

hujere, souhlasí, s Vámi, jsou těžší, ale jen o 10 kg na metr...a cena to nesouhlasím. mnohokrát se dokázalo, že správným výběrem dodavatele máte trojskla levnější jak dvojskla..

Pamatujte, že nesmíte souhlasit s jejich cenou...

.

pokud je domek takový z těch 70-80let ze siporexu a nezateplený, tak jsou Vám 3skla k prdu. a zásadně nesouhlasím s Milanem, že "stejně v budoucnu zateplíte", to neví ani Pán Bůh, kdy budete zateplovat a jak. Pokud se na to chystáte tak s 3skly můžete uvažovat, ale co se týče návratnosti investice bude to tak jako tak dlouuuuuuuuuháááááá doba. Dnes se doporučují 3skla především do novostaveb či zateplených celkově rekonstruovaných staveb. Snad sem nikoho neurazil. Podívetje, když máte škodovku 120tku, taky si asi na ni nebudete shánět něco, co je na ni "bezúčelné".Jako kdybyste na ni chtěli nový supr lak (k čemu ale). howgh.

m
hodnocení

0x

Mam trojskla v malem byte a nebudete mi to verit ale od te doby mam vypnute raiatory, letos bylo venku i -20 a ja mel doma bez topeni 23 C. Jde tedy o velmi maly byt. Ale soused ve stejnem byte ma dvojskla, a topit musel.

Nedam na trojskla dopustit. Navic, kdyz se stane nehoda a jedna tabule se rozbije, tak to resit nebudu, a stale budu mit aspon dvojsklo. Tenkrat v nabidce od RI okna vychazely trojskla o 5% draz nez dvojskla.

... tak tomuhle tu opravdu nikdo nevěří. To co píšete nelze v bytě dosánout, 23st v mraze venku, když netopíte. Pohádky si nechte na neděli dopolene pro děti.Když netopítem nikdy nedosáhnete rozdílu 30st mezi vnitřní a venk. teplotou - popíráte fyzikální zákony.hm. zřejmě dobrej oddíl . . . že.

lenca
Mám malý byt v bytovce, dřevěná eurookna, dvojskla, jižní stěna a také netopím. Bydlím tady 6 let a teplota i v zimě většinou 23C. Jen při mrazech kolem 15 mám 19C. Děkuji za tuto informaci, bála jsem se dát trojsklo, abych nepřišla o solární ohřev . Nepřijdu a navíc se nebudou rosit. Jen asi propustí míň světla, vyměním záclony.

zdeno*
hodnocení

0x

Zdravím všechny, také hodlám vyměnit okno 150 x 150 cm, klasické dřevěné zdvojené, kde jsme před lety nechali nahradit venkovní sklo za dvojsklo, čímž vzniklo v okně trojsklo. Nevím jaké kvality to dvojsklo je, ale vnitřní sklo se přestalo rosit. Jen při velkých mrazech se dole cca 5 cm orosí nebo namrzne. Nyní, po montáži rolety na okno a odstranění závěsů, byl cítit od okna velký chlad. Tak teď nevím, zda nové plast. okno zasklené dvojsklem s pokovením (a dobře izolujícím) nebude horší, než staré se třemi skly? Měnit se bude především kvůli prochládání kolem okna a jeho netěsnosti kolem křídla - jednoho (vyklápěcí). Nové trojsklo by asi bylo v takovéto velikosti problémově otevíratelné. Otevítat se bude jen vyklopením horní části. Jaký je Váš názor? Dík Zd.

kejki

V tabuli bude dvosklo horší, lepší v detailech těsnění rámu. Žaluzii máte zvenku?

kharl
hodnocení

0x

Ahoj, zajimalo by me, co si myslite o slunecnim zisku? Nas dum je orientovany na jihozapad a v zime to dum docela pekne vyhreje. Planujem tez nova okna a zvazuji zda 2 nebo 3 sklo. Diky za reakce

kharl

Ahoj, diky za odpoved, ale spise by me zajimala zkusenost, kdo mel napriklad dvojsklo a vymenil za trojsklo. Zda se da pocitat s nejakym vyhratim mistnosti (v zimnim obdobi), nebo ne. Nyni mame ve verande dokonce jednosklo, kdyz v zime zasviti, vyhreje se to krasne na 25 stupnu, ale samozrejme rychle vychladne. Diky

kharl

U Milana jsem nasel zajimavy odkaz, ktery me to trochu osvetlil:

izolacniskla.cz/...

místo 58% se dostanu na 45% a to je uspokojivý. Bál jsem se, aby to nebylo třeba 80% ku 20%

ibbm
hodnocení

0x

Myslím že je na čase kompletně uzavřít veškere debaty o 2sklech a 3sklech,o otazkach jestli zateplit nebo nazateplit a mnoho dalších debat ktere zde vytvaří propast mezi odborníky a laiky.Již je jasné že každy případ je individualni a nelze 100% najid pravdu zdali ma pravdu Pepa nebo Franta;)Můžeme se zde bavit pouze o konkretních věcech zdali takovou bavru či nikoliv ovšem ne o takovem problemu jako třebas jestli zateplit či nezatepltitdům...k tomu je zapotřebi opravdu jiny přistup a proto se zde přiklanim na stranu odborníku zde v debatach.

Ja např.budu zateplovat pouze dům ze severni strany protoze chci z druhe strany využivat tepla slunce,ktere ze severu i nesviti a tak dům, je v tehle mistech chladnejší atd.Tohle je pro mne individualni přistup:)

Kompromis,zlatý střed,místo kde se nevytváři konflikt:)

ibbm, ale i na tomto se může najít spoustu + -, třeba počet slunných dní ve Vašem regionu a v zimním odbobí, dále délka denního svitu. Večer je přeci zima ze všech stran.

Pokud využijete tromeho stěny, jsme zase jinde. Zdůvodnit lze ale vše...

sarkapeterkova*
hodnocení

0x

Zasklení trojsklem má zase menší propustnost světla, takže v podzimích a zimních měsících musíte o něco dříve svítit. Co neprotopíte, prosvítíte.

Vazne?
Nechci Vas urazit..ale tohle snad nemuze napsat clovek za strizliveho stavu..

Šárko, omlovám se, ale to je nesmysl co píšete. Lidským okem nepoznáte rozdíl mezi trojskly a dvojsky. Dále vytápění je vždy dražší něžli svícení...

findit1*
hodnocení

0x

Nám se dvojskla při mrazech hodně rosila. Po výměně za trojskla bylo po problému. Měnili nám pouze skla.

rv*
hodnocení

0x

Na severní stranu trojskla, na jižní dvojskla (v zimě vyšší zisky).

jimmyfloyd*

no ... v okně,na listě mezi skly je napsané u- 1,1 třeba

U: zmamená součinitel průchodu tepla

dvojskla má 1,2-1,0

a trojskla mají 0,6-0,5

čím je součinitel nižší tak je to lepší

...

Takže jednoznačně trojskla..

rv, můžete pro příklad udělat výpočet vyšší ho zisku tepla? V zimě? kdy je den krátký a noc dlouhá?

radeksi

Já mám dotaz opačný. Chci koupit trojskla protože: Přepokládám, že v létě bude lépe izolovat sluneční svit - tj. v místnosti bude chladněji než u dvojskla. Je to tak?

27.03.12 11:51

Ano.

rv*

V zimě, kdy je nejkratší den (a mnohdy zataženo) jsou případné extra solární zisky dvojskla přes den ztraceny tepelnýmy úniky v dlouhé době, kdy slunce nesvítí. V předjaří už jsou tyto extra solární zisky vyšší, než ztráty přes noc. Jak vyjdou konkretní případy v celoroční bilanci závisí na okolních teplotách (v chladnějších oblastech roste výhodnost trojskla), na oblačnosti v daném místě (v oblastech v zimě bez mlh roste výhoda dvojskel). Pro někoho může mít význam i to, že dvojska na osluněné straně mu zkrátí topnou sezónu i za cenu toho, že kolem vánoc musí topit více. Nejedná se o rozdíly významné a pro někoho může být rozhodující třeba i cena dvojsklo/trojsklo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]