Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme v v rodinném domě dvě patra a 4 odběrná místa (2 koupelny a 2 kuchyně).
V patře, když se sprchuji a někdo jinde pustí vodu, tak se mi stává, že se mění teplota voda, chvíli studená, chvíli vařící. Uvažovala jsem o koupi termostatické vodovodní baterie.
Pomohlo by to? Prosím vysvětlete mi jak tato baterie z principu funguje? Je třeba něco připravit ještě před instalací, nebo se jen vymění kus za kus? Projeví se instalace termostatické baterie nějak na spotřebě...vody, elektřiny...
Děkuji
Nerad bych se mýlil, ale onehdá jsem četl nějaký článek a termostatická baterie váš problém nevyřeší. Prý existuje nějaké zařízení směšovač či tak nějak a ten se postará o to, aby byla voda vždy ready. Mě v bytovce se to stává také, že než mi začne téci teplá, proputuje trubkama veškerá ochlazená a stejně platím za teplou. Jinak funguje na principu termostatu jak plyne z jejího názvu
Zdravím . U vás je problém ten , že je špatně udělán rozvod. Od hlavního přívodu vody ( od vodoměru ) by měla vést k bojleru silnější trubka , než jakou máte rozvod teplé vody po baráku. Pak se vám nestane , že když pustíte teplou , tak vám sebere část studené vody. Velmi jednoduše řečeno. Termostatická baterie vyřeší pouze to , že se neopaříte , ochlazování moc nevyřeší. Jaký je tam princip? Zase zjednodušeno - teploměr. Při teplé vodě se roztáhne ,,rtuť " a přiškrtí přívod teplé vody. Není třeba žádná stavební příprava , vše je v těle baterky. Výměna asi 15 minut +15min.kafíčko. Já účtuji 150kč + doprava. V Praze 450kč. Máte bojler ve sklepě blízko vodoměru? Pokud ano náprava je velice jednoduchá.
Děkuji, ano máme vodoměr ve sklepě cca 1m od závěsného plynového kotle Immergass, který je průtočný (s ohřevem TUV) s integrovaným zásobníkem 45l.
Aha...takže u Vás pro kolísání teploty hraje ještě jeden faktor...a to závěsný kotel s 45l zásobníkem, což pro 2 kuchyně a dvě koupelny není zrovna moc. Ne že by v principu kotel nestačil vodu dohřívat, ale při větším odběru je logické, že v 45l zásobníku se teplota vody mení rychleji..než v zásobníku obsahu 200l. Často k tomu také přispěje v některých domácnostech kolísání tlaku domácí vodárny (což nemusí být Váš případ, o DV se nezmiňujete). Příčinou může také být zarostlé potrubí TV, pokud se jedná o starší rozvody.
Termostatická baterie zčásti pomůže problém zmírnit...to podle kvality baterie, protože reakční doba termostaické baterie na zmenu teplot v přívodním potrubí bývá různá...u horších baterií pomalejší...u lepších rychlejší. Takže nějaké zakolísání teploty tam bude téměř vždy.
Další podmínkou pro správné fungování termostatických baterií bývá osazení kvalitního filtru mechanických nečistot, aby nedošlo k poškození termostatických baterií.
Samozřejmě že může být ještě nějaká další příčina, ale neznám detailně Váš systém rozvodu vody v domě.
doplněno 22.02.12 08:19:Při "dobré konstalaci hvězd" by Váš problém mohlo vyřešit také instalování centrálního termostatického ventilu přímo u zdroje teplé vody ve sklepě. Je to určitě levnější varianta, než kupovat 4 nebo více ks termostatických baterií.
Není to ale univerzální návod...centrální termostatický ventil lze instalovat jen za určitých podmínek.
Ono je to trošičku janač. Klasický závěsný plynový kondenzační kotel, je to čemu se říká ,, S OHŘEVEM TUV - tzv.průtokáč, ale právě kvůli těm 4-em odběrným místům nám doporučili tento typ:
Je to taky klasický průtokáč, ale jako velké plus má právě v sobě přidaný integrovaný zásobník vody 45l. Je to typ vyráběný právě pro rodinné domy s více odběrnými místy. U mě je asi problém jinde, to poslední odběrné místo je koupelna a je hodně daleko od zdroje ohřevu-přes celý sklep až do druhého patra.
Předtím jsme opravdu měli klasický stacionární boilér 180L, ohřívaný přes stacionární plynový kotel. Ta spotřeba plynu byla velká a hlavně dohřev toho boileru trval věčně, když napustily dětičky jednu vanu za druhou a dole se umylo nádobí, tak byla voda studená.
Dnes se prodávají boilery s rychlejším ohřevem, vím že u sousedů -dvougenerační dům a mají 80L a plně jim to stačí. Než se jeden vykoupe, tak se voda stačí dohřát, nikdy si nestěžují, že by byli půl dne bez teplé vody. Navíc ta úspora energie ohřívat 80L, nebo 180L to je rozdíl. My jsme volili systém průtočného ohřevu s tím zásobníkem, protože třeba celý den nejsme doma a zdálo se nám zbytečně mít nahřátý plný boilér, když ho 10 hod. nevyužiju.
Ano, nebojte se já tomu rozumím...vím jaký je rozdíl mezi průtokovým ohřevem TV a zásobníkovým ohřevem.
Takže navíc máte koupelnu daleko od zdroje teplé vody...a vypadá to, že nemáte cirkulační potrubí TV, je to tak?
Není důvod, aby spotřeba plynu pro ohřev zásobníkového ohřívače 180l byla nějak extra velká (to záleží na množství odebrané vody) a už vůbec není důvod k tomu, aby to trvalo "věčně"..Ze zcela studeného stavu tedy 10stC Vám 12kW kotel ohřeje 180l vody na 55stC za 50minut...24kW kotel pak za poloviční dobu.
Navíc ta úspora energie ohřívat 80L, nebo 180L to je rozdíl.
Ne, to není tak velký rozdíl...Vyjádřeno v Kč bude rozdíl ve ztrátách 80 a 180l ohřívače cca 530Kč za rok...a to ještě za určitých podmínek...Skutečný finanční rozdíl může být i menší.
Cirkulační potrubí (myslíte dát čerpadlo na trubku s teplou vodou), to nemáme, ono se ten mírný pokles teploty vody dá snést a to čerpadlo, keré by zbytečně honilo a ochlazovalo vodu po dlouhé trase potrubí, to se nám zdála zbytečná ztráta energie.
Víte to dilema zdy boilér 180L nebo 80L, je pro nás zbytečné, u nás je problém nastaven spíše tak, že dlouho žáden odběr není a večer se všichni najednou nahrnou všude, kde se dá a voda z boileru by vážně někdy chyběla. Takhle máme jistotu, že nám voda nepochybí a zároveň celý den zbytečně nedohříváme zásobník plný vody- nikdy není tak dobře izolovaný od výrobce, jak by měl být.
Tak hlavně že jste spokojena...
Ne...nejste...a to je ten problém.
Víte to dilema zdy boilér 180L nebo 80L, je pro nás zbytečné, u nás je problém nastaven spíše tak, že dlouho žáden odběr není a večer se všichni najednou nahrnou všude
No a právě pro tyto případy se osazují větší zásobníkové ohřívače s větší akumulací teplé...Vy to máte přesně obráceně...a divíte se..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.