Nejste přihlášen/a.
dobrý den,prosím nějakého odborníka na vytápění bytu plynem.Mám v domě plynový kotel a tím vytápím 4 místnosti.Jedná se mi o větrání v zimě.Pochopitelně že provádím dle venkovní teploty.Když je hodně mínus,protože mám květiny na parapetu,neotvírám okna spíš vůbec.,aby mi nenastydly.Když je kolem nuly-třeba do mínus4,5stupnů.,otevřu tak sotva na 10 min.kvůli vzduchu.Když je víc jak 10 nad nulou otevřu okna na cca 20, 30 minut.Chci se zeptat - zda má cenu-nějaký význam zavírat kotel na tuto krátkou dobu.Mám vyzkoušeno, že jsem přepnul na 15 stupnů/nevím,třeba je to kravina/ a pak dlouho trvalo než se zas v místnostech oteplilo.Má tedy cenu-/zda se něco ušetří/-na tuto krátkou dobu vypínat kotel,,? Díky za odpovědi.P.S.Mám kotel Junkers-na vodu i teplo.
Při mínus 5 st nechat okna otevřené 10 minut je hloupost. Vše vám prochladne a pak se nedivte, že dlouho trvá než se vám zdi + vše okolo dohřeje. Větrejte v zimě častejí na 3 -4 minuty do průvanu, s kotlem nic nedělejte a máte pořád čerstvý vzduch a teplíčko. Asi je problém větrat do průvanu kvůli kytinám. Pořád máte na výběr - větrat méněkrát a dlouho, mít zimu+ pěkné kytky a nebo odolnější kytičky a větrat časteji na kratší dobu + mít teploučko. Přeji šťastný výběr.
Přece vám to říká samo,nevypínat,na to se nepotřebuji ptát.Také jde větrat dveřmi,není to takový nápor na prostředí.
Vypínání kotle po dobu větrání vůbec neřešte...nebo se z toho uběháte a následně zblázníte...
Úspora by byla nepatrná...nebo žádná.
Maximálně pokud větráte déle zavřete v dané místnosti radiátor pomocí hlavice, některé elektronické hlavice to umí automaticky...poznají otevřené okno a zavřou po tuto dobu radiátor.
Větrat musíte tak, aby jste v místnosti docílil výměny vzduchu, ale abyste významně neochladil zdi, v kterých je naakumulované teplo. Úplně nejlepší by bylo udělat na minutu průvan a zavřít. Vzduch, na rozdíl od stěn a předmětů v místnosti, nese v sobě poměrně málo tepla a při takto rychlém vyvětrání je pak teplo potřebné na ohřev čerstvého vzduchu minimální. Pokud vám vychladnou zdi, následně do nich musíte ztracené teplo opět nacpat. Zatímco ohřev vzduchu po větrání bude poměrně rychlý, ohřev stěn pak trvá nesrovnatelně déle.
Ověřit to můžete tak, že když zatopíte ve studeném domě (například rekreačním) trvá ohřev velice dlouho a v této době, v případě topení plynem nebo elektřinou topidlo prakticky nevypne. Pokud se naakumuluje teplo, stačí pak topit jen, aby byly pokryty ztráty objektu.
doplněno 21.02.12 15:02:Větrání 10 minut až půl hodiny se ani nedá nazvat větráním, to je typické topení pánubohu do oken. A myslet si, že když po tu dobu vypnu topení, tak teplem neplýtvám, je přinejmenším naivní.
Vetram i v mrazech velkym pruvanem, kdy otevru protilehla okna nebo okno a pres chodbu balkonove dvere. Pruvan je to velky, musim stat mezi dvermi, aby mi je nezabouchl. Staci pul minuty a vzduch je vymeneny. Obcas pri vetrani stumim pokojovy termostat, aby mi kotel nezacal topit ve chvili, kdy na par minut klesne teplota v mistnosti. I ve velkych mrazech je v mistnosti teplo par minut po tom, co vyvetram a zavru okna.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.